Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανάλυση

( από τη βομβάη στη σαγκάη :: 19/1/2006 17:42:04) 

Από τη Βομβάη στη Σαγκάη

Παρότι Κίνα και Ινδία αποτελούν τις ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα χρηματιστήριά τους κατά την τελευταία τριετία ακολούθησαν αντίθετους δρόμους.

Η Βομβάη και η Σαγκάη αποτελούν τις οικονομικές πρωτεύουσες των δύο αχανών χωρών έχοντας πολλά κοινά αλλά και αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Πληθυσμιακά οι δύο μεγαλουπόλεις αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς απορροφώντας εργαζομένους από τις φτωχές ενδοχώρες. Η μαζική αστικοποίηση δημιουργεί αναπόφευκτα προβλήματα στις υποδομές των δύο πόλεων, που θυμίζουν τεράστια εργοτάξια. Παράλληλα η οικονομική άνθηση έχει οδηγήσει σε άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και των αντιθέσεων μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χρηματοοικονομικών κέντρων. Το χρηματιστήριο της Βομβάης τριπλασίασε την αξία του την τελευταία τριετία αντανακλώντας τη δυναμική της ινδικής οικονομίας. Καταλύτες για τη ραγδαία άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών ήταν τα θεαματικά αυξανόμενα εταιρικά κέρδη, το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και η περίοδος πολιτικής ομαλότητας που ακολούθησε τις εκλογές του 2004.

Όμως όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος και φαίνεται ότι η εποχή των μουσώνων απειλεί τον έναστρο ουρανό του ινδικού χρηματιστηρίου. Η αυξητική τάση του πληθωρισμού εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου και της αλματώδους αύξησης των δανείων πιθανόν να οδηγήσει σε μελλοντική άνοδο των επιτοκίων. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις ακριβές αποτιμήσεις των ινδικών μετοχών (δείκτης P/E 19) προκαλεί προβληματισμό για τη μεσοπρόθεσμη πορεία μιας ήδη υπερθερμασμένης αγοράς.

Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται το κινεζικό χρηματιστήριο, που όχι μόνον δεν έχει ακολουθήσει την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει υστερήσει σημαντικά σε αποδόσεις συγκρινόμενο με το σύνολο των αναπτυσσόμενων χρηματιστηριακών αγορών. Βασική αιτία για αυτήν την υστέρηση η διάρθρωση των κινεζικών χρηματιστηρίων με μετοχές τριών ταχυτήτων (Α, Β, Η shares), που διαπραγματεύονται σε διαφορετικές αγορές (Shanghai, Hong Kong, New York).

Εκτίμηση της στήλης είναι ότι αυτή η υστέρηση δεν είναι διατηρήσιμη και ότι τώρα ήλθε η στιγμή για τοποθετήσεις στην κινεζική αγορά. Τα επιχειρήματα για την άνοδο του κινεζικού χρηματιστηρίου είναι: 1) Η ελκυστική αποτίμηση των δεικτών, που διαπραγματεύονται με discount της τάξης του 20% έναντι του μέσου όρου των ασιατικών χρηματιστηρίων. 2) Οι κυοφορούμενες διαρθρωτικές θεσμικές αλλαγές στα χρηματιστήρια, που θα επιτρέπουν αλλοδαπούς και Κινέζους πολίτες να συναλλάσσονται ελεύθερα σε όλες τις αγορές. 3) Η αποπληθωριστική οικονομική ανάπτυξη και η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων. 4) Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, που μαζί με την ενέργεια και τις πρώτες ύλες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των χρηματιστηριακών δεικτών.

Προσθέστε στα παραπάνω επιχειρήματα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 και έχετε μπροστά σας μία δελεαστική επενδυτική πρόταση με περιορισμένο ρίσκο.