Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απολύτως αβάσιμοι αποδείχθηκαν οι φόβοι των καταστροφολόγων ότι η τελευταία διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνοδευόταν από τον κατακλυσμό των 15 πλούσιων παλαιών κρατών-μελών από… μιλιούνια φτωχών Ανατολικοευρωπαίων μεταναστών.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η μετακίνηση των εργαζομένων από τα οκτώ νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. -πλην της Κύπρου και της Μάλτας, που είναι σχετικά πλούσιες και πληθυσμιακά αμελητέες χώρες- προς τα 15 παλαιά, όχι μόνον δεν προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά είχε ως επί το πλείστον θετικά αποτελέσματα για τις οικονομίες των χωρών που τους υποδέχθηκαν, καθώς συνέβαλε στην άμβλυνση των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και στη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις δώδεκα χώρες της Ε.Ε. -μεταξύ τους και η Ελλάδα- που επέβαλαν περιορισμούς στη μετακίνηση εργαζομένων από τις ανατολικές χώρες, αλλά και για τις τρεις (Βρετανία, Ιρλανδία, Σουηδία) που κράτησαν ανοιχτά τα σύνορά τους. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα οι υπήκοοι των νέων κρατών μελών αντιστοιχούν μόλις στο 0,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (άτομα ηλικίας 15-64 ετών), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα υπόλοιπα 14 παλαιά κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι επίσης χαμηλότερο από 1%.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς άχρηστους τους περιορισμούς, καθώς συμπεραίνει ότι η κυκλοφορία των εργαζομένων μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε. επηρεάζεται πρωτίστως από το κλασικό μοντέλο της προσφοράς και της ζήτησης. Οι 12 χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς καλούνται τώρα να αποφασίσουν ως τις 30 Απριλίου αν θα διατηρήσουν τους εθνικούς περιορισμούς για ακόμη μία τριετία. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα παρατείνουν τα μέτρα, ενώ αναμένεται η άρση τους στη Φιλανδία και την Ισπανία. Η Γαλλία και η Ιταλία εκτιμάται πως θα μιμηθούν το παράδειγμα των Γερμανών. Οι προθέσεις της Ελλάδας είναι προς το παρόν άγνωστες.

Αγορά υπηρεσιών

Περισσότερο ξεκάθαρη είναι η στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά ένα συναφές ζήτημα, την αμφιλεγόμενη κοινοτική οδηγία για το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών. Σε ανακοίνωσή του, ενόψει της συζήτησης της οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η χώρα μας επιθυμεί να εξαιρεθούν από τη λίστα -ήδη περιλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές- επαγγέλματα όπως οι δικαστικοί επιμελητές και οι συμβολαιογράφοι, αλλά και ο οπτικοακουστικός τομέας και τα τυχερά παιχνίδια. Η χώρα μας επιθυμεί την εξαίρεση και του επαγγέλματος των ξεναγών και των νομικών υπηρεσιών, ενώ εξετάζει και τις επιπτώσεις της οδηγίας στον τομέα του τουρισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ