Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "είμαστε πίσω στην εταιρική ευθύνη" :: 17/3/2006 20:53:35) 

Ο κατάλογος "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 50+ καλές πρακτικές", παρουσιάστηκε σε ημερίδα του ΣΒΒΕ και του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ). Στη φωτογραφία η αντιπρόεδρος του ΕΔΕΚΕ Ρένα Κουμάντου (αριστερά) και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Γιώργος Μυλωνάς (δεξιά).

ΣΒΒΕ: Μόλις το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική

"Είμαστε πίσω στην εταιρική ευθύνη"

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Αγνωστη παραμένει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ), καθώς μόλις μία στις δέκα διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική σε αυτόν τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Γιώργος Μυλωνάς σε χθεσινή ημερίδα του ΣΒΒΕ και του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ). Στην ημερίδα παρουσιάστηκε ο κατάλογος "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 50+ καλές πρακτικές", έκδοση που αποσκοπεί στη διάδοση της ΕΚΕ και των πρακτικών της, καθώς και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

"Στον κόσμο του άκρατου ατομικισμού και ωφελιμισμού των τελευταίων δεκαετιών πιστεύω πως σήμερα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα αξιών λειτουργίας της επιχείρησης", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, ενός εκ των ιδρυτικών μελών του ΕΔΕΚΕ.

Εξηγώντας τους λόγους της περιορισμένης διάδοσης της ΕΚΕ στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, η επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Ελεονώρα Καρασαββίδου αναφέρθηκε σε ανασταλτικούς κοινωνικούς παράγοντες, όπως η χαμηλή εμπιστοσύνη, η υψηλή ανασφάλεια και η εκτεταμένη διαφθορά. Τα στοιχεία αυτά συντελούν, σύμφωνα με την κ. Καρασαββίδου, στη διαμόρφωση ενός κλειστού συστήματος, ενθαρρύνοντας την εσωστρέφεια και το κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους.

"Δεν είναι μόδα"

Η αντιπρόεδρος του ΕΔΕΚΕ Ρένα Κουμάντου τόνισε στη δική της παρέμβαση ότι το ζητούμενο σήμερα είναι ο συνδυασμός της οικονομικής αποτελεσματικότητας με την κοινωνική συνεισφορά και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη, συμπλήρωσε η κ. Κουμάντου, είναι μία στρατηγική επιλογή των επιχειρήσεων. "Δεν είναι μόδα, δεν είναι δημόσιες σχέσεις και μάρκετιγκ, παρότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις καλές σχέσεις και την καλή φήμη και εικόνα κάθε εταιρείας", υπογράμμισε.

Στο θετικό αντίκτυπο που έχει η εταιρική κοινωνική ευθύνη για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Ευγένιος Πλαλής, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυκλοφορία του καταλόγου, λέγοντας ότι "είναι μία δουλειά που μπορεί να εμπνεύσει και να δημιουργήσει όραμα".

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο οποίος χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ και τη δράση του Δικτύου. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση "στέκεται αρωγός και στηρίζει τις ενέργειες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για σεβασμό στον εργαζόμενο, τον άνθρωπο και το περιβάλλον". Ο σύμβουλος εκδόσεων και έργων της ΕΣΗΕΜΘ Λάζαρος Χατζηνάκος επισήμανε κατά το σχολιασμό του ότι η κατανόηση και η μάθηση στις οποίες αποσκοπεί το Ελληνικό Δίκτυο με την έκδοση του καταλόγου προϋποθέτουν "αλλαγή νοοτροπίας σε πολλές παραδοσιακές μονάδες της χώρας", οι οποίες εμμένουν σε μία "εχθρική στάση απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, στο ευρύτερο περιβάλλον της επιχείρησης".