Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δίκοπο μαχαίρι μπορεί να αποδειχθεί η μικρή ανάσα που πήραν η ελληνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανία το Νοέμβριο, καθώς η αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων εκτιμάται ότι φέρνει πιο κοντά την κυοφορούμενη εαρινή άνοδο των επιτοκίων της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Εurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα διέκοψε το Νοέμβριο του 2005 το δίμηνο πτωτικό σερί της, παρουσιάζοντας -έστω και οριακή- αύξηση έναντι του Οκτωβρίου κατά 0,3%. Τον Οκτώβριο και το Σεπτέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας είχε μειωθεί κατά 0,7% και 0,1% αντίστοιχα. Η τελευταία αύξηση είχε καταγραφεί τον Αύγουστο, όταν σημειώθηκε ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,3%. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε μόλις κατά 0,9% έναντι αύξησης 3,8% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004. Στο σύνολο της Ευρωζώνης ο κλάδος της μεταποίησης ξάφνιασε τους αναλυτές με τη ζωτικότητά του, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3% σε μηναία βάση έναντι 0,9% που προέβλεπε η αγορά. Εξίσου ισχυρή ήταν η επίδοση της μεταποίησης στις 12 χώρες της Ευρωζώνης και σε ετήσια βάση, με την αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε σχέση με το Νοέμβριο του 2004 να φτάνει το 2,6% έναντι προβλέψεων για ενίσχυσή της κατά 1,9%.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον πως θα ανεβάσει κατά 25 μονάδες βάσης τον πήχη των επιτοκίων το Μάρτιο, φέρνοντας το επιτόκιο αναφοράς του ευρώ στο 2,5%.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν εξάλλου και οι θετικές εξελίξεις στα υπόλοιπα μέτωπα της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία άνοιξε το βηματισμό της στο τρίτο τρίμηνο του 2005, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,6%. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των "12" διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2005, αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ προβλέπει περαιτέρω επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Γ.Χ.