Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

SAMSUNG

Η αξία της πέρασε τα 100 δισ. δολ.

Ιστορική ήταν η χθεσινή ημέρα για τη Samsung Electronics, τον κολοσσό των ηλεκτρονικών ειδών από τη Νότια Κορέα, που έγινε η τέταρτη μόλις ασιατική εταιρεία στην ιστορία που καταφέρνει να σπάσει το φράγμα των 100 δισ. δολ. σε χρηματιστηριακή αξία. Η Samsung, που κατόρθωσε μέσα σε τέσσερις δεκαετίες να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεοράσεων και ημιαγωγών μνήμης στον κόσμο, υπολείπεται πλέον μόνο της Vodafone στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πλην αυτών των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω της κολοσσούς, όπως η φιλανδική Nokia και η ιαπωνική Sony. Η κεφαλαιοποίηση της Samsung έφτασε χθες τα 103 δισ. δολ. Η διοίκηση στοχεύει μάλιστα ακόμη ψηλότερα, θέλοντας να διπλασιάσει τις πωλήσεις της εταιρείας και να καταστήσει τη Samsung μεγαλύτερη κατασκευάστρια του πλανήτη σε 20 κατηγορίες προϊόντων έως το 2010.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η συμφωνία έβαλε φρένο στο ράλι

Πτώση κατά ένα δολάριο, στα 62,40 και 60,50 δολ. το βαρέλι σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αντίστοιχα, πραγματοποίησε χθες η τιμή του πετρελαίου, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία για το φυσικό αέριο, δίνοντας τέλος σε μία κρίση που απειλούσε την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Το πετρέλαιο είχε πραγματοποιήσει ένα ξέφρενο ράλι την Τρίτη, με την τιμή του μαύρου χρυσού να εκτοξεύεται κατά δύο δολάρια, καθώς οι επενδυτές επιστρέφοντας στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από το εορταστικό τριήμερο ανακάλυψαν ότι η ρωσική Gazprom είχε διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, μετά την άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί τον τετραπλασιασμό της τιμής που ζητούσε η Μόσχα.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο νέων ράλι στο άμεσο μέλλον, επικαλούμενοι την αστάθεια σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Νιγηρία και το Ιράκ, τα πυρηνικά σχέδια του Ιράν και την ισχυρή διεθνή ζήτηση. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές εμπορευμάτων θα παραμείνουν και το 2006 ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, εντείνοντας τις ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου.