Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ηλιας τζιωκας :: 8/2/2006 21:36:56) 

ΗΛΙΑΣ ΤΖΙΩΚΑΣ

(Δ. Ι. Ιακώβ, Η πολιτική διάσταση των "Ευμενίδων" του Αισχύλου)

Μεγαλώνει τους "μικρούς"

Α. Για να κατανοήσουμε την αρχαία ελληνική τραγωδία, είτε γενικά είτε στην πολιτική της διάσταση που μας ενδιαφέρει εδώ ειδικότερα, είναι απαραίτητο να απελευθερωθούμε για λίγο από τις δικές μας θεατρικές εμπειρίες και να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ορισμένες ιδιομορφίες, οι οποίες καθορίζουν τη φυσιογνωμία αυτού του θεατρικού είδους στον 5ο αιώνα π. Χ.

Ο Αγροτικός Αστέρας είναι η δεύτερη ομάδα Γ' εθνικής, που φτάνει στους "4" του κυπέλλου.

Έτσι, ενώ για μας σήμερα η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης είναι ιδιωτική υπόθεση, στην αρχαιότητα το γεγονός αυτό τοποθετείται στο κέντρο της κρατικής μέριμνας -απόδειξη ότι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των θεατρικών εκδηλώσεων στην αρχαία Αθήνα ήταν ο επώνυμος άρχοντας.

Η Καστοριά είχε πετύχει κάτι ανάλογο πριν από δύο χρόνια, όταν αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό.

Αυτή η κρατική παρέμβαση γίνεται ευκολότερα κατανοητή, αν θυμηθούμε ότι οι παραστάσεις δεν ήταν, όπως είναι σήμερα, ανεξάρτητες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά αποτελούσαν αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα μιας σπουδαίας αθηναϊκής γιορτής, των Μεγάλων Διονυσίων, που τελούνταν την άνοιξη κάθε χρόνου (Μάρτιο-Απρίλιο).

Το κοινό σημείο των δύο ομάδων είναι ο Ηλίας Τζιώκας.

Η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί στον εντοπισμό μιας ακόμη διαφοράς του αρχαίου από το σύγχρονο θέατρο:

"Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα να πετυχαίνεις κάτι μεγάλο, όταν οι άλλοι θεωρούν την ομάδα σου μικρή", δήλωσε ο 35χρονος (μεσο)αμυντικός και πρόσθεσε:

ο χαρακτήρας των έργων ήταν εφήμερος και ανεπανάληπτος, δηλαδή κανένα δράμα δεν παιζόταν πάνω από μια φορά, ενώ σήμερα τα έργα προορίζονται εξαρχής για πολλές επαναλήψεις.

"Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε για τον στόχο που θέσαμε στην αρχή της χρονιάς σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα και την άνοδο, όμως δικαιούμαστε να έχουμε κάπου στο μυαλό μας και το κύπελλο". Β. Η ένταξη του θεάτρου σε θρησκευτικό πλαίσιο και η συνακόλουθη μοναδικότητα της θεατρικής παράστασης προϋποθέτουν -και ταυτόχρονα εξηγούν- τη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στις εκδηλώσεις αυτές· δεν πρέπει, λοιπόν, να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το αθηναϊκό θέατρο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 17.000 θεατές, ένα σεβαστό δηλαδή ποσοστό του πληθυσμού της πόλης.

Ο ΝΙΚΟΣ Κυζερίδης, πρωταγωνιστής για μία ακόμη φορά στον χθεσινό αγώνα, αρκέστηκε να πει ότι… "με αυτή την πρόκριση κερδίσαμε για μία ακόμη φορά τον σεβασμό της ποδοσφαιρικής Ελλάδας", ενώ ο έμπειρος τερματοφύλακας, Γιάννης Θεοφάνους, υπενθύμισε:

Αν τώρα συνδυάσουμε αυτή την αθρόα προσέλευση των θεατών με μια μαρτυρία του Αριστοφάνη από την τελευταία δεκαετία του 5ου αιώνα, θα καταλάβουμε γιατί το αρχαίο θέατρο είχε πολιτική σημασία.

"Ο Φεβρουάριος είναι κρίσιμος μήνας για μας και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το κύπελλο".

Στους Βατράχους του ο μεγάλος κωμικός της αρχαιότητας υποστηρίζει ότι ο τραγικός ποιητής είναι δάσκαλος του λαού, και αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνει το ήθος (αυτή η συμβολή αποδίδεται κυρίως στον Αισχύλο) και οξύνει τη διανοητική και κριτική ικανότητα των πολιτών (αυτός ο ρόλος αποδίδεται κυρίως στον Ευριπίδη). Η λειτουργία του ποιητή συνίσταται, επομένως, στη διαπαιδαγώγηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε προβλήματα της εποχής τους με τη βοήθεια του μύθου.

Γ. Με τη διαπίστωση αυτή θίγουμε ήδη μια σημαντική ιδιαιτερότητα της αρχαίας τραγωδίας, που αξίζει να επισημανθεί με ξεχωριστή έμφαση: Τα θέματα των τραγωδιών δεν ήταν προϊόντα πρωτότυπης επινόησης -άλλωστε το αίσθημα της πρωτοτυπίας και η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πράγματα άγνωστα στην αρχαιότητα- αλλά βασίζονταν σε γνωστούς και από παλιά παραδεδομένους μύθους. Όταν, λοιπόν, ο θεατής επισκεπτόταν το θέατρο, γνώριζε προκαταβολικά το θέμα του έργου. Αυτό σημαίνει ότι ο ποιητής επικέντρωνε τις δημιουργικές του προσπάθειες όχι τόσο στη θεματική πλευρά του δράματος, όσο στην ερμηνευτική επεξεργασία του μύθου και στην ψυχαγωγική -με την ετυμολογική σημασία του όρου- αποτελεσματικότητά του. Κατά την επεξεργασία του μύθου υπεισερχόταν -όπως είναι αναμενόμενο από κάθε λογοτεχνικό έργο που είναι προϊόν της εποχής που το γέννησε- και στοιχεία ή προβληματισμοί από τη σύγχρονη ζωή, όχι, βέβαια, με τη μορφή ρητών αναφορών ή συγκεκριμένων πληροφοριών ιστορικού τύπου αλλά με τη μορφή υπαινιγμών, που ο εντοπισμός τους είναι έργο της φιλολογικής ερμηνείας […].