Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Μεσόγειος, η ζεστή θάλασσα που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική και ακουμπά στα ανατολικά της την Ασία, υπήρξε ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι λαών, ένα άσβεστο καμίνι πολιτισμών.

Νύχτες ξεφαντώματος και Γιούρι Σίμονοφ στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας

Α. Ανάγνωση κατανόηση του κειμένου

Είναι το κοινό λίκνο, η ιστορική μήτρα λαών με συγγενή πολιτισμικά χαρακτηριστικά, λαών που συνοδοιπόρησαν, γειτνίασαν και συνοίκησαν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στο πέρασμα του χρόνου.

Έργα Λουίτζι Κερουμπίνι, Ρόμπερτ Σούμαν, Αντόνιο Μενέσες και Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι ερμηνεύει στις 8.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.000) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του διάσημου Ρώσου αρχιμουσικού Γιούρι Σίμονοφ. 1. Ποιες είναι οι καταβολές του τραγουδιού του Μ. Χατζιδάκι;

Το "αμφότερον"

Εισιτήρια: 35, 23, 16, 10 ευρώ και 5 (φοιτητικά). Σε ποιο έργο του και πότε θεωρεί ότι «άρχισε συνειδητά να κάνει τραγούδι»;

Στο χώρο αυτό, που κυριαρχεί η πολυσυλλεκτικότητα των εθνοτικών χαρακτηριστικών, οι λαϊκοί μουσικοί πολιτισμοί μοιάζουν να σμιλεύονται πάνω στο ίδιο πρωτογενές υλικό.

Μουσικό θέαμα

Καλό θα ήταν να ακούσετε αποσπάσματα από το έργο αυτό και να συζητήσετε στην τάξη.

Ο ελληνιστικός λόγος, ο χριστιανισμός και το ισλάμ, αποτέλεσαν τους τρεις κύριους παράγοντες που διαμόρφωσαν το αισθητικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε κάθε είδους φιλοσοφική, καλλιτεχνική και αισθητική αναζήτηση.

Η απολαυστική "Κλασική Συνταγή" του Σταμάτη Κραουνάκη με τη νεανική ομάδα του Σπείρα-Σπείρα και την Τζένη Μπότση συνεχίζει να ταξιδεύει το κοινό της από τη Μουσική Θεατρική Σκηνή "Αθηναΐς" (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210-3480.000).

2. Ο συνθέτης εξομολογείται τι τον ώθησε στη σύνθεση των τραγουδιών του.

Η πολιτιστική και καλλιτεχνική αλληλεπίδραση των συνοικούντων λαών στο πέρασμα των αιώνων υπήρξε έντονη, καταλυτική και γόνιμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε η επισήμανση των επιμέρους διαφορών να είναι όχι μόνο μία πράξη αναγνώρισης της ξεχωριστής ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού αλλά και ένα σημείο παραδοχής των ομοούσιων χαρακτηριστικών της κοινής πατρίδας. Εισιτήρια:

Και καταλήγει με τη φράση «Προσοχή!

"Ensemble Constantinople"

21 ευρώ, 15 φοιτητικό και 5 ευρώ για σπουδαστές μουσικών, δραματικών σχολών και ωδείων.

Μη με πληγώσετε παίρνοντας αυτό που σας ανήκει»

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σταθερά τα τελευταία χρόνια εντάσσει στα προγράμματά του συναυλίες σχημάτων λόγιας μουσικής της καθ' ημάς Ανατολής.

Έναρξη στις 10 μ.μ., Κυριακή στις 8.30 μ.μ.

Τι εννοεί με αυτό;

Αυτή τη φορά, το σύνολο "Constantinople" προσπάθησε να δώσει μία διαφορετική ερμηνευτική οπτική της αναγεννησιακής μουσικής παράδοσης, όπως αυτή αναπτύχθηκε στη λεκάνη της Μεσογείου.

Θέατρο

Η συνολική παρουσίαση του πενταμελούς σχήματος υπήρξε τεχνικά άρτια και διήλθε τα κείμενα με άνεση και ευαισθησία, μεταφέροντας μία ζεστή και οικεία μουσική αύρα στο κοινό. Τελευταίες παραστάσεις για το έργο της Α. Φάιν "Κυρία Νταμπφάιρ", στο θέατρο "Ορφέας" (πρώην "Χατζηχρήστου", Πανεπιστημίου 38, τηλ. 210- 3607.127) σε μετάφραση - διασκευή Νίκου Αθερινού, σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.

Οι αδελφοί Tabassian στο σιτάρ και στα κρουστά υποστήριξαν, δίπλα στo ούτι του Guy Ross, στα έξοχα πνευστά του Matthew Jennejhon και στην μπασαβιόλα της Elin Soderstrom, το μουσικό εγχείρημα κερδίζοντας θετικές εντυπώσεις.

Με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Βίκυ Κουλιανού.

Βέβαια, τα ερωτήματα σχετικά με την υφολογική πιστότητα τέτοιου είδους ιστορικών ερμηνειών παραμένουν, συνεχίζοντας παράλληλα μία συζήτηση με πολλές και διαφορετικές πτυχές.

Την Κυριακή κλείνει τον κύκλο παραστάσεών του και το "Sleuth" του Α.

Ο ζεστός απόηχος από τη μουσική παρουσίαση που παρακολουθήσαμε είναι ίσως η πρώτη απ' αυτές, ένα αναντίρρητο γεγονός.

Σάφερ από τον θίασο Τάσου Χαλκιά - Θάνου Καληώρα στο θέατρο "Αμιράλ" (Αμερικής 10, τηλ. 210-3639.385).

Οι άλλες θα μπορούσαν να διακρίνουν την προβολή μιας σκόπιμης όσο και ομογενοποιημένης αισθητικής, μία πειραματική διάθεση που όμως παραβαίνει τη ζητούμενη λεπτή ισορροπία, παραβλέπει τη μουσική διαφορά και δεν εγκύπτει με την απαιτούμενη ακρίβεια σε εκείνες τις λεπτομέρειες που τελικά ορίζουν ερμηνευτικά και ταυτοποιούν αισθητικά το πρωτογενές μουσικό υλικό.

Θα συνεχίσει στο θέατρο "Παλλάς" της Θεσσαλονίκης.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιμέρους μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου αποτελούν ένα θαυμαστό σημείο συνάντησης της συλλογικής τους έκφρασης, των συναισθημάτων, του ψυχισμού και μαζί της ιδιοσυγκρασίας τους.

"Ζωντανά"

Μιας έκφρασης που, στην εποχή του "έθνικ" συρμού και της "υπερέθνικ" ισοπέδωσης, πρέπει να αναδεικνύεται ως αφετηρία συνύπαρξης και δημιουργίας.

Ο Γιάννης Κότσιρας από απόψε στη "Σφεντόνα", ο Βασίλης Λέκκας απόψε και αύριο στον "Συρμό" του Μεταξουργείου

Αρκεί να αντιμετωπίζεται με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, με αυστηρή προσήλωση στη διαφορετικότητα και με άκρα υπευθυνότητα στη μουσική ερμηνεία.

Στη "Σφεντόνα" (Λεωφ. Αλεξάνδρας 22, τηλ. 210-8253.991) εμφανίζεται από σήμερα ο Γιάννης Κότσιρας. Μαζί του οι νέοι ερμηνευτές Στάθης Γιαννακόπουλος, Αντιγόνη Ευστρατόγλου και Ασπασία Θεοφίλου.

Στο μουσικό στέκι "Συρμός" (Κολωνού και Οδυσσέως 14, τηλ. 210-5203.661) εμφανίζεται απόψε και αύριο Σάββατο ο Βασίλης Λέκκας. Νύχτες γεμάτες ευαισθησία και μελωδίες.

Στη μουσική σκηνή "Στον αέρα" (Κεντρική Πλατεία Πετρούπολης, τηλ. 210- 5056.099) εμφανίζεται το συγκρότημα Κακιά Συνήθεια.

Στο "Αν club" (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, τηλ. 210-3305.056) εμφναίζονται ο Γιώργος Δημητριάδης και οι Rockin' Bones.

Στην "Cubanita" (Καραϊσκάκη 28, Ψυρή, τηλ. 210-3314.605) εμφανίζονται απόψε και αύριο οι El Ron de Cuba.

Με ιστορία στη χορευτική μουσική που δεν φοβάται να βγει έξω από τα κλαμπ, οι Stereo MC's επιστρέφουν στην Αθήνα. Παίζουν σήμερα και αύριο στο "Ρόδον" (Μάρνη 24, τηλ. 210-5237.418). Μαζί τους οι Άτρια.

Από τους δαιμόνιους της "ντανς" σκηνής, ο Ντέιβ Χολμς "χορεύει" στα πικάπ, στις παραγωγές και στα σάουντρακ με περιεχόμενο (από το Ocean's Eleven ως το Analyse That). Στη σκηνή, απόψε, του "Gagarin" (Λιοσίων 205, 210- 8547.600) έρχεται με συναυλιακές προθέσεις και τους Free Association. Είσοδος 25 ευρώ.

Γέλιο

Εργαστήριο… γελωτοθεραπείας με τον γιατρό Αλέξανδρο Λουπασάκη στο δημοτικό θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" (Αγίου Δημητρίου 55, τηλ. 210-9730.132). Θεωρία, ασκήσεις, βιωματικές πρακτικές και, προπάντων, γέλιο.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Θέαμα σε μια παγοπίστα 800 τ.μ., εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, 65 άτομα επί σκηνής (και μουσικοί). Το Holiday on Ice (με 300.000.000 θεατές έως σήμερα) θα βρίσκεται ανάμεσά μας, στο Allou Fun Park στου Ρέντη, με την υπερπαραγωγή "In Concert" από 30 Απριλίου έως 12 Μαΐου. Η τηλεφωνική προπώληση των εισιτηρίων, προς 45, 35, 25 ευρώ και παιδικά-μαθητικά προς 30, 22, 15 ευρώ, φοιτητικά 15 ευρώ (και για άτομα με αναπηρίες), αρχίζει σήμερα από την Ticket Hellas στο τηλ. 210-6189.300 (πληρωμή με πιστωτική κάρτα, Δευτ. - Παρ. 9.30 π.μ. - 6 μ.μ. και Σάβ. 10 π.μ. - 3.30 μ.μ.) και μέσω Ίντερνετ στο http: //www.ticket-hellas.gr. Η διάθεση των εισιτηρίων από τα εκδοτήρια θα αρχίσει στις 21 Μαρτίου. Ίντερνετ: http: //www.holidayonice.gr (πληρ. 210-6189.300, 210-7297.277).