Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο απολλων πηρε το βαθμο αν και μπορουσε τη νικη :: 26/2/2006 22:00:16) 

ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ: Τα μαρκαρίσματα στο χώρο του κέντρου είχαν την τιμητική στο χθεσινό παιχνίδι του "Στ. Μαυροθαλασσίτης". Ο Κλέιτον ελέγχει τη μπάλα υπό την πίεση του Μάριτς (πάνω) και ο Παπάς προσπαθεί να αποφύγει το μαρκάρισμα του Ποπόφ (κάτω).

Προκαλεί χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ

Ε.Ε.

Αθηναϊκά Διηγήματα

Μισογεμάτο ποτήρι

Αληθινά "χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς" προκαλεί η Έριν Μπρόκοβιτς, που έγινε διάσημη μετά την ενσάρκωσή της από την Τζούλια Ρόμπερτς, ξεκινώντας μια νέα εκστρατεία για το δημόσιο καλό.

«Το Ψοφίμι»

Αλλο ένα πόντο πρόσθεσε στη βαθμολογική συγκομιδή του ο Απόλλων Καλαμαριάς, που απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Αιγάλεω. Αν και η εμφάνιση των "κοκκινόμαυρων" δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, η ουσία είναι πως η ομάδα δείχνει ότι πλέον δικαιολογημένα μπορεί να βλέπει κάτι περισσότερο από την παραμονή

Πριν από λίγα χρόνια, η Μπρόκοβιτς και ο δικηγόρος Έντ Μάσρι αποκάλυψαν ότι η τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού μολύνει τα υπόγεια αποθέματα νερού με τοξικές ουσίες, που προκαλούν σοβαρές παθήσεις στους κατοίκους μια μικρής πόλης στην Καλιφόρνια.

Παρακαλώ, κύριε αστυφύλακα, εδώ επάνω, στο φράκτη, κοντά στο δρόμο, έχουν ρίψει ένα ψοφίμι, ένα μεγάλο σκυλί ….

ΑΙΓΑΛΕΩ, Γήπεδο "ΣΤ. ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ"

Ο αγώνας τους απέφερε 333 εκατομμύρια δολάρια στους 600 κατοίκους.

Με τέτοια ζέστη, Ιούλιον μήνα … θα μας κολλήσει πανούκλα όλους εδώ …

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΥΧΑΛΑ

Τώρα, η ίδια ομάδα ετοιμάζεται να μηνύσει τον Δήμο του Μπέβερλι Χιλς, την Ένωση Σχολείων της πόλης και τρεις εταιρείες πετρελαίου για λογαριασμό δεκάδων κατοίκων, που πήγαν στο Λύκειο του Μπέβερλι Χιλς, εξίσου διάσημο από την τηλεοπτική σειρά.

Ίσα, στο ψήλωμα, εδώ, που είν' εξοχικό μέρος … όπου έρχονται οι άνθρωποι να πάρουν λίγον αέρα καθαρόν!…

Παρά τις απουσίες βασικών παικτών (Κόβατς, Πετκάκης, Φυτανίδης) ο Απόλλων ήταν το ίδιο σοβαρός και πειθαρχημένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ αν ο Παπάς ήταν σε καλύτερη ημέρα (έχει τη δικαιολογία του τραυματισμού του προς το τέλος του α' ημιχρόνου) θα μπορούσε να πάρει ακόμη και το διπλό.

Αιτία της μήνυσης, το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αποφοίτων που υποφέρουν από τη νόσο του Χότζκιν, άλλες μορφές λεμφώματος και καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο ομιλών - ο κύριος Α. - ήτο παχύμισθος υπάλληλος της Κυβερνήσεως.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να δίνουν εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό και τους γηπεδούχους μόλις στο 3' να αγγίζουν το γκολ, αλλά στα διαδοχικά σουτ των επιθετικών του Αιγάλεω ο Κελπέκης αντέδρασε σωστά.

Οι Μπρόκοβιτς και Μάσρι, που ανέλαβαν την υπόθεση έπειτα από πρόσκληση των ασθενών, κατηγορούν μια ενεργή πετρελαιοπηγή, που βρίσκεται στην άκρη της έκτασης του σχολείου, όπου έχουν φοιτήσει μερικοί από τους πλουσιότερους και διασημότερους ανθρώπους του Χόλιγουντ.

Το δημόσιον του έδιδε, δια τας εκδουλεύσεις του, υπέρ τας τριακοσίας δραχμάς τον μήνα.

Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ απάντησε δυο λεπτά αργότερα με τον Παπά να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή, όμως το πλασέ του πέρασε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Τζενάμο και το κρεσέντο των χαμένων ευκαιριών ολοκληρώθηκε στο 7' όταν μετά την σέντρα του Ποπόφ ο Αγρίτης βρήκε τη μπάλα με προβολή και ο Κελπέκης έδιωξε εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, πεντάμηνη εξέταση της ποιότητας του αέρα από ειδικούς περιβαλλοντολόγους έδειξε υψηλά επίπεδα τοξικών αερίων στα γήπεδα του σχολείου, προερχόμενα από την πετρελαιοπηγή, που παράγει 450 βαρέλια την ημέρα.

Αλλά τας δραχμάς αυτάς εθεώρει ως ιεράς και δεν αποφάσιζε ν' αποκόψει 50 λεπτά δι' ένα πτωχό λούστρον, όπως σκάψει λάκκον και θάψει το ψοφίμι.

Μετά το 15' ο Κατσαβάκης πέρασε τον Παπαδόπουλο στο αριστερό άκρο της άμυνας, μεταφέροντας τον Παρμαξίδη στον άξονα και μ' αυτή την κίνηση κλείδωσε το χώρο της μεσαίας γραμμής.

Τα επιχειρήματά τους αντικρούει η τοπική υπηρεσία διαχείρισης της ποιότητας αέρα.

Τοιαύτη θυσία θα του εφαίνετο ίσως μάλλον ιεροσυλία.

Ο Απόλλων εύκολα ανέκοπτε τις όποιες προσπάθειες των Σκοπελίτη και Μάριτς, ενώ ο Παπαδόπουλος έκλεισε τους διαδρόμους στους ιδιαίτερα δραστήριους Γιάντσετιτς και Τσάτσο.

Η συνέχεια στα δικαστήρια και, πιθανώς, στη μεγάλη οθόνη.

Η δε οικία του έκειτο πλησιέστατα εκεί, και ήτο ο πρώτος ενδιαφερόμενος.

Επιθετικά όμως οι Καλαμαριώτες ήταν επιπόλαιοι και παρά το ότι βγήκαν πολλές φορές στην κόντρα, έκαναν εύκολα το λάθος στην τελική πάσα ή ήταν εντελώς άστοχοι στα σουτ.

Όθεν απηυθύνθη εις τον υπ' αριθμόν 3 χιλιάδες τόσα αστυφύλακα.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ αξιόλογη στιγμή αυτή στο 27' όταν από τη σέντρα του Καραλιόπουλου ο Παπάς δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά.

Ο αστυφύλαξ εφόρει λευκά, κι εσύχναζεν εις το εγγύς καφενεδάκι.

Το Αιγάλεω στο τελευταίο δεκάλεπτο προσπάθησε να πιέσει και πάλι, έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Στεφανίδη που με προβολή έστειλε τη μπάλα άουτ.

Απήντησε δε λίαν προθύμως και φιλοφρόνως:

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ρυθμός του αγώνα έγινε ακόμη πιο… βαρετός.

- Μάλιστα·

Οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή, αλλά φάση μπροστά από την εστία του Κελπέκη ούτε για αστείο δεν γινόταν.

τώρα, να πούμε εις ένα αστυφύλακα – μπορώ να πάω κι εγώ - να πάρει κι ένα σκουπιδιάρη, να πάν' να το πετάξουν αποκεί.

Η αλλαγή του Μουζαουί (πέρασε ο Ιωάννου) έδειξε τον ξεκάθαρο στόχο της Καλαμαριάς που ήταν η ισοπαλία για να ακολουθήσει ένα δεκάλεπτο τρομερής πίεσης από τους γηπεδούχους.

Κι εκάθισε στο καφενεδάκι, δια να διαβάσει τα νέα της μέρας.

Στο 72' ο Σκοπελίτης βρέθηκε στο έδαφος μετά από έντονο διαγκωνισμό με τον Μουράφσκι και ο Στυλιάρας σωστά έδειξε παίζετε, ενώ στο 77' από τη σέντρα του Γιάντσετιτς ο Αγρίτης έστειλε τη μπάλα άουτ.

Εν τω μεταξύ ο κύριος Α. απηυθύνθη, εν τη απουσία του καφετζή, προς τον υπάλληλον του καφενείου και του είπε:

Εκεί κάπου η επιθετικότητα των γηπεδούχων ξεθύμανε με τον Απόλλωνα να χάνει την ευκαιρία στο 85'.

- Δεν σας ήρθε σας η βρώμα; …

Από λάθος του Όμο, ο Παπάς έδωσε την ασίστ στον Κλέιτον, ο Βραζιλιάνος έσκαψε τη μπάλα πάνω από τον Τζενάμο, αλλά την είδε σαδιστικά να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι και να περνά άουτ.

Ειπέ του κυρ Τάσου (το όνομα του καφετζή) να λάβει τα μέτρα του…. δια να μην αρρωστήσει όλος αυτός ο κόσμος, που έρχεται να πάρει τον αέρα του εδώ επάνω. Ο μικρός υπάλληλος έσεισε την κεφαλήν, ως να ήθελε να είπει· "Δεν βαριέστε: Και ποιος θα φροντίσει; Ό,τι εφροντίσατε σεις, ο πρώτος που ανεκαλύψατε αυτό το σπάνιον φαινόμενον".

Ο αστυφύλαξ, ως να εκεντρίσθη από την δευτέραν αυτήν αναψηλάφησιν του ζητήματος, εσηκώθη, εκοίταξε τριγύρω, και ευτυχώς εξάνοιξε μακράν ένα συνάδελφόν του, βαίνοντα εις πλάγιόν τινα δρόμον. Τον έκραξε, κι εκείνος ήλθε. - Να σου πω, του λέγει, πας στο Τμήμα, να πεις του σκοπού, να πει του Σταθμάρχη, να στείλει ένα αστυφύλακα, να βρει ένα σκουπιδιάρη, να πάν' εδώ παραπάνω, που λέει ο κύριος εδώ…. είν' ένα σκυλί ψόφιο… να το πάρουν απ' εκεί, να το πετάξουν πουθενά; - Καλά… Και ο β' αστυφύλαξ εκινήθη βραδύς, κατερχόμενος τον δρόμον. Την νύκτα, όταν ο κύριος Α. απεσύρετο δια να απέλθει οίκαδε, εις το φως της σελήνης, έστρεψε τα όμματα και την ρίνα προς το μέρος όπου είχεν ίδει το δυσάρεστον πράγμα το πρωί. Το ψοφίμι ήτο ακόμη εκεί, αναδίδον λοιμώδη οσμήν. Ο άνθρωπος, εν μεγάλη αδημονία, έκλεισε τα παράθυρά του, κι εκοιμήθη. Την άλλην πρωίαν, εις το μικρόν καφενείον ηύρε πάλιν τον αστυφύλακα. - Δεν εκάματε τίποτε για το ψοφίμι που σας είπα;

1. οίκαδε: στην κατοικία του. 2. ρίνα: τη μύτη. 3. αδημονία: αγωνία, ανησυχία.

- Μάλιστα, έστειλα είδηση στον σκοπό… ν' αναφέρει στο σταθμάρχη… να στείλει αστυφύλακα - μπορούσα να πάω κι εγώ - να πάρει ένα σκουπιδιάρη, να πάν' να λάβουν μέτρα… Και δεν το πέταξαν; - Πεταμένο είναι από προχθές, μάλλον έπρεπε να το θάψουν. - Ας είναι, θα φροντίσω, τώρα πάω στο Τμήμα. Την εσπέραν, όταν ο κυβερνητικός υπάλληλος επανήρχετο εις την οικίαν του, το ψοφίμι ήτο πάντοτε εκεί, δηλητηριάζον τον αέρα με την δυσωδίαν του. Το πρωί., ο κ. Α. προς τον πρώτον αστυφύλακα. - Μα δεν έγινε τίποτε για το ψοφίμι…. Ζήτημα, βλέπω, κατήντησε κι αυτό…. Καλά που δεν συνεδριάζει πλέον η Βουλή, δια να γίνει επερώτησις… - Τι; Δεν το εσήκωσαν από κει. Περίεργο! Εγώ έλαβα μέτρα. Ας είναι, ησυχάσατε. Σήμερα, χωρίς άλλο. Πάω επίτηδες να τους βιάσω, να στείλουν ένα αστυφύλακα - μπορώ να πάω και μόνος μου - με ένα σκουπιδιάρη….

Την επομένην νύκταν, ακόμη το ψοφίμι ήτο εκεί. Ευτυχώς είχε συννεφιάσει, και ήστραπτε ραγδαίως προς τον μαΐστρον, εις τα ΒΔ. του ορίζοντος. Ο κ. Α. μόλις επρόλαβε να φθάσει εις την οικίαν, και κλείσει τα παράθυρα, κι ενέσκηψε σφοδρότατη θύελλα, άνεμος και βροχή, δροσιστική και παρήγορος.

Το πρωί, ανάμεσα εις το ηλλοιωμένον υγρόν έδαφος, μόλις εφαίνοντο πλέον τα ίχνη του θνησιμαίου σκύλου, ολίγα μόνον γυμνά κόκαλα του σκελετού. Η ραγδαία βροχή είχε παρασύρει τας σαπράς σάρκας, και είχε διαλύσει την δυσοσμίαν. Κι έτσι δεν έγινεν επερώτησις εις την Βουλήν. Μόνον έγινε χρονογράφημα εις εφημερίδα.

4. σαπρός: σάπιος.

Α. Παπαδιαμάντης (1851-1911): Γεννήθηκε στη Σκιάθο. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες πεζογράφους και ως ο κυριότερος εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος. Έγραψε πολλά διηγήματα, όπως: Η Φόνισσα, Ρόδινα ακρογιάλια κ.ά.