Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αρχίζουν μέσα στον Ιανουάριο τα γυρίσματα μιας αμφιλεγόμενης κωμωδίας, στα γερμανικά, με θέμα τον Αδόλφο Χίτλερ.

…ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Γιάννης Βλαχογιάννης

Πρόκειται για έργο του Ελβετού Εβραίου σκηνοθέτη Ντάνι Λεβί, που το 2005 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την κωμωδία "Alles Auf Zucker!", μία ταινία για τη ζωή των Εβραίων στη Γερμανία σήμερα.

Η Ελλάδα των πολέμων

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης (1868-1945), από τη Ναύπακτο, που παρουσιάστηκε στα γράμματα με το ψευδώνυμο Γιάννης Επαχτίτης, γράφει ηθογραφικά διηγήματα, αξιοποιώντας το ρουμελιώτικο ιδίωμα. Η νέα ταινία με τίτλο "Φίρερ μου, η πραγματική αλήθεια για τον Αδόλφο Χίτλερ" θα παρουσιάζει τον ηγέτη των ναζί ως ένα ανθρωπάκι που βοηθήθηκε, για να φτάσει στην κορυφή, από έναν Εβραίο κωμικό.

Ματιές στην Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων ρίχνει η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με 485 σπάνια ντοκουμέντα και αντικείμενα

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στη διάσωση πολλών αρχείων από την Επανάσταση του 1821 και είναι εκείνος που έκανε γνωστά τα Απομνημόνευματα του Μακρυγιάννη στο ευρύτερο κοινό.

Σύμφωνα με τον Λεβί, οι ναζί ηγέτες έχουν "υψωθεί σε βάθρα" από τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα και ήρθε η ώρα να κατέβουν.

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Το Κινηματογραφικό Συμβούλιο του Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, που ανήκει στο γερμανικό δημόσιο, χρηματοδότησε την ταινία με κονδύλια που άγγιζαν τα 500.000 δολάρια.

Από διπλωματικά έγγραφα και τις συνθήκες, που όρισαν το τέλος των δύο Βαλκανικών Πολέμων έως και δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις, ώστε να καλύπτουν οι πολεμικοί ανταποκριτές τα γεγονότα μπορεί να δει κανείς στις προθήκες της έκθεσης "Η Ελλάδα των Βλακανικών Πολέμων"

Η προηγούμενη ταινία του Λεβί αποτέλεσε ένα τεράστιο ρίσκο, ωστόσο έγινε αποδεκτή με θετικές κριτικές από το κοινό. Ποια ήταν η ταυτότητα της Ελλάδας που συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους; Το νέο εγχείρημά του είναι πιο φιλόδοξο, ενώ προκλήθηκε έντονη διαμάχη στη γερμανική κοινή γνώμη αναφορικά με τα όρια της τέχνης, έπειτα από γερμανική ταινία που απεικόνιζε με γραφικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ στα υπόγεια της καγκελαρίας στο Βερολίνο, πριν να αυτοκτονήσει. Και ποια των "Νέων Χωρών", της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, των περιοχών δηλαδή που απελευθερώθηκαν; Με ένα ταξίδι στην Ιστορία και τον χρόνο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η νέα έκθεση που διοργανώνει το ελληνικό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων από τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, που άλλαξαν το πρόσωπο της χώρας τόσο στο εσωτερικό - καθώς απέκτησε νέα εδάφη και περισσότερο πληθυσμό - όσο και την διεθνή της θέση.

Τι θα δούμε; Την Ελλάδα πριν και μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) μέσα από αντικείμενα που προσελκύουν όλα τα ενδιαφέροντα. Από σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, όπλα, λάφυρα και φωτογραφίες έως ρούχα εποχής, προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων που σφράγισαν με την παρουσία τους την εποχή, ακόμη και έργα τέχνης τα οποία απεικονίζουν στιγμές και πρόσωπα των αρχών του 20ού αιώνα και δύο βίντεο. Το ένα με θέμα το παιδί στους Βαλκανικούς Πολέμους και το δεύτερο πρόσωπα και γεγονότα από την Ελλάδα της εποχής.

Ξεχωρίζουν αντικείμενα που παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, όπως η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Διοικητήριο της Χίου, ο θυρεός του ελληνικού προξενείου στη Σάμο, ένα τούρκικο μπαϊράκι, το μοναδικό χιώτικο γραμματόσημο πριν από την ένωση με την Ελλάδα.

Απαραίτητες στάσεις: Στη φωτογραφία του αεροπόρου Δ. Καμπέρου, καθώς στους Βαλκανικούς Πολέμους χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά αεροπλάνα. Στα παιχνίδια που απεικονίζουν το θρυλικό θωρηκτό "Αβέρωφ". Στα ασημένια τάματα των στρατιωτών. Στο μενού του γεύματος των Φιλευλευθέρων στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που επηρεασμένο από τα γεγονότα περιλαμβάνει ζωμό Νέστου, σαλάτα Λαχανά και παγωτό "βόμβα Αβέρωφ"!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τμήμα της έκθεσης που "ξεδιπλώνεται" στον διάδρομο και περιλαμβάνει βιβλία, λιθογραφίες, λογοτεχνικά κείμενα, υλικό θεατρικών παραστάσεων, αλλά και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τον κινηματογράφο και την τέχνη της φωτογραφίας.

Και μια απουσία: Εκείνη της Κρήτης, που δικαιολογείται όμως, διότι θα ακολουθήσει ειδική έκθεση αφιερωμένη στη Μεγάλονησο από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.

Προφίλ επισκεπτών: Καλοδεχούμενοι όλοι, αλλά η προτεραιότητα πέφτει στους μαθητές που είναι δεκτοί καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες μπορούν να δουν την έκθεση Σαββατοκύριακα 10 π.μ.-6 μ.μ. Η είσοδος και οι ξεναγήσεις (κάθε μία ώρα τα Σαββατοκύριακα) είναι δωρεάν για όλους. Ίντερνετ: http: //www.parliament.gr/politismos

Κατάλογος: Αναλυτικός, προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες μαζί με αναμνηστικές καρτ-ποστάλ από την έκθεση και αναμνηστικό μετάλλιο. Οι νεαροί επισκέπτες, αντί του καταλόγου, προμηθεύονται το ειδικό εκπαιδευτικό φυλλάδιο.

Και διαγωνισμός: Με την ευκαιρία της έκθεσης η Βουλή των Ελλήνων διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές Δημοτικού που προέρχονται από τις "Νέες Χώρες". Οι 220 νικητές, που θα αναδείξει ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, θα έχουν τη χαρά να δουν τα έργα τους εκτεθειμένα στο Περιστύλιο της Βουλής.

INFO

Η έκθεση "Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13" εγκαινιάζεται απόψε στις 6.30 στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διάρκεια: Έως τον Σεπτέμβριο.