Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μέχρι και 42ο το σάββατο ) 

Μέχρι και 42ο το Σάββατο

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΧΟΡΝ

Ενθαλπία

Θερμοκρασίες που θυμίζουν… Αφρική πρόκειται να σημειωθούν στη χώρα μας, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αναμνήσεις, γέλιο και Βραβείο

Υποθέστε τώρα ότι η δραστηριότητα αυτή έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε η θερμότητα που ανταλλάχθηκε με το περιβάλλον να είναι μηδέν (είτε γιατί τα τοιχώματα είναι μονωτικά είτε γιατί έγινε αρκετά γρήγορα). Σήμερα ο υδράργυρος θα φτάσει στους 39ο, ενώ για τις επόμενες μέρες θα σημειωθεί νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Τότε Q = Ο, οπότε ο 1ος νόμος γράφεται: 0 = ΔU + W ή επειδή, όπως είπαμε, ΔU = U2 – U1 και W = Ρ2 V2 – Ρ1 V1, έχουμε: 0 = U2 - U1 + P2 V2 - P1 V1 ή U1 + P1 V1 = U2 + P2 V2.

Το αποκορύφωμα θα είναι το Σάββατο, όπου στα ηπειρωτικά το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 42ο.

Το περυσινό Βραβείο Χορν, Αργύρης Ξάφης, ετοιμάζεται να περάσει στον λαιμό του φετινού, Χρήστου Λούλη, τον σταυρό του πρωταγωνιστή, υπό την… ενθάρρυνση του Σταμάτη Φασουλή

Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι το άθροισμα U + PV παραμένει σταθερό.

Όσο για χθες, η θερμοκρασία κινήθηκε στο επίπεδο των 38ο, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να ειδοποιήσουν τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας ώστε να είναι σε επιφυλακή για να εφαρμόσουν άμεσα το σχέδιο "Ξενοκράτης", όταν θα τους δοθεί η ανάλογη εντολή.

Ο Χρήστος Λούλης τιμήθηκε χθες το βράδυ με το Βραβείο Χορν, για την ερμηνεία το περασμένο καλοκαίρι του επώνυμου ρόλου στον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Το σταθερό αυτό άθροισμα U + PV που γνωρίσαμε στην προηγούμενη δραστηριότητα, το ονομάζουμε ενθαλπία του συστήματος ή θερμικό περιεχόμενο και συμβολίζουμε με το Η.

Επιχείρηση σωτηρίας για τρεις ηλικιωμένους

Η απονομή - η τρίτη στη σειρά, που πραγματοποιείται - του Βραβείου, το οποίο θέσπισε ο Σταμάτης Φασουλής και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο «αντλούμενο» από κεφάλαιο που έχει προσφέρει ο Γιάννης Χορν, ήταν το επιστέγασμα μιας εύφορης βραδιάς με πολύ χιούμορ και πολύ γέλιο.

Ενθαλπία: H = U + PV (1.2α)

Κακοκαιρία με συνεχή βροχόπτωση-καταρρακτώδη κατά διαστήματα - και ισχυρούς ανέμους, ξέσπασε χθες το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως ακριβώς ταίριαζε στον Δημήτρη Χορν, στον οποίο ήταν αφιερωμένη.

Η ενθαλπία είναι μια ιδιότητα ενός συστήματος, που έχει καθορισμένη τιμή για ορισμένη κατάσταση του συστήματος, ανεξάρτητα από τον τρόπο που το σύστημα έφτασε σ' αυτήν, και εκφράζει τη δυνατότητα ενός συστήματος για παραγωγή έργου.

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο και το Θρακικό πέλαγος έπνεαν νότιοι - νοτιοδυτικοί άνεμοι έντασης 8 και τοπικά 9 Μποφόρ και όλα τα λιμεναρχεία απαγόρευσαν τον απόπλου των σκαφών.

Η Βούλα Ζουμπουλάκη, η Κοραλία Καράντη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Ξένια Καλογεροπούλου θυμήθηκαν χαριτωμένα στιγμιότυπα με τον Δημήτρη Χορν ενώ ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος θύμισε τις περιβόητες φοβίες του Χορν και τον ίδιο να διηγείται πώς ξεκίνησε, έπειτα από μια νύχτα αγωνίας, να πετάξει για το Παρίσι αλλά όταν έκλεισαν οι πόρτες να φωνάζει «ανοίξτε, σας παρακαλώ να κατεβώ, γιατί έχω δει κακό όνειρο» και, όταν με τα πολλά τον κατέβασαν, να τον ακολουθούν όλοι οι επιβάτες, με το επιχείρημα «μα, αφού είδε αυτός κακό όνειρο, θα ταξιδέψουμε εμείς;» και να ακυρώνεται η πτήση!!

Υπό σταθερή πίεση η μεταβολή της ενθαλπίας θα είναι: ΔΗ = ΔU + PΔV (1.2β)

Διακόπηκαν τα θαλάσσια δρομολόγια προς Θάσο, Σαμοθράκη και άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η βραδιά στο θέατρο που φέρει το όνομα του αξέχαστου Δημήτρη Χορν και που δεν γέμισε, αλλά η ατμόσφαιρα του ήταν πολύ ζεστή, είχε και άλλα εύθυμα απρόοπτα, με τον Σταμάτη Φασουλή, που θυμήθηκε τις διαρκείς σπαρταριστές αναφορές τού Χορν σε παλιές ηθοποιούς, να μπερδεύει με πολλή… χάρη τα ονόματα των υποψηφίων, ή με τον προηγούμενο βραβευμένο Αργύρη Ξάφη να εξομολογείται, πριν περάσει τον σταυρό του Δημήτρη Χορν, που είναι και το Βραβείο, στον λαιμό του Χρήστου Λούλη, ενώ οι συνυποψήφιοί του Βασίλης Ανδρέου, Θανάσης Δήμου, Νίκος Καρδώνης και Δημήτρης Παπανικολάου και το κοινό χειροκροτούσαν θερμότατα, ότι, πέρυσι, από το άγχος του μήπως χάσει τον σταυρό, τον έκλεισε σε τραπεζική θυρίδα, αλλά… έχασε το κλειδί της.

Από τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής έχουμε: Q = ΔU + W (i)

Στο Λιμένα της Θάσου γιατροί και νοσοκόμες του τοπικού Κέντρου Υγείας σε συνεργασία με το υπολιμεναρχείο της περιοχής, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, το ΕΚΑΒ και γιατρούς του νομαρχιακού νοσοκομείου, έστησαν ολόκληρη "επιχείρηση" και κατόρθωσαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες να μεταφέρουν από τη Θάσο στην Καβάλα τρεις ηλικιωμένους σοβαρά άρρωστους με μεγάλο ρυμουλκό της εταιρίας "Μάτσας".

Αλλά και σοβαρές στιγμές, με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο να χαρακτηρίζει τον Χορν «κανόνα» και, τον πρώτο από τους βραβευμένους, τον Δημήτρη Ήμελλο αλλά και τον Αργύρη Ξάφη να εξαίρουν τη σημασία ενός βραβείου που απονέμεται σε νέο και όχι καταξιωμένο ηθοποιό, αποδεικνύοντας ότι το Βραβείο Χορν δόθηκε έως τώρα σε νέους που διαθέτουν εκτός από τάλαντο και ήθος.

Επειδή το έργο, όπως είδαμε, κατά τη μεταβολή του όγκου υπό σταθερή πίεση είναι PΔV, από τις σχέσεις (i), (1.2β) προκύπτει: ΔΗ = QP (1.2γ)

Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν από τα Λιμενάρια, την Καλλιράχη και τον Λιμένα μέσω Θάσου οι Αναστάσιος Τσιπλάκης 70 χρόνων με γαστρορραγία, Ευαγγελία Τριχά 74 χρόνων με κολπική μαρμαρυγή και ο Βούλγαρος Ιβάν Σαμάκοφ 68 χρόνων με έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Δηλαδή, η μεταβολή της ενθαλπίας ενός συστήματος ισούται με το απορροφούμενο ή εκλυόμενο ποσό θερμότητας κατά τις διάφορες μεταβολές, όταν η πίεση παραμένει σταθερή.

Όλοι τους νοσηλεύονται στην καρδιολογική και την Α' παθολογική κλινική του νοσοκομείου Καβάλας.

Θερμότητα σχηματισμού μιας ουσίας ονομάζουμε τη μεταβολή της ενθαλπίας, όταν ένα mole της ουσίας σχηματίζεται από τα στοιχεία της.

Εικ. 1.21