Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-γνώμη

( ο κλοντ μπερζο μιλησε για το "χρυσο" στο ευρωμπασκετ και βγαζει το καπελο στους ελληνες :: 6/3/2006 22:54:55) 

Ο ΚΛΟΝΤ ΜΠΕΡΖΟ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΡΥΣΟ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

9.5 Ο ρόλος του σημερινού πολίτη

"Το ελληνικό μπάσκετ έχει ταυτότητα"

Από τα προηγούμενα επιβεβαιώνεται ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει προκαλέσει ριζικές μεταβολές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης.

Βλέπει Έλληνες και αλλάζει δρόμο. Είναι όμως προπονητής με άποψη και λόγο. Ο τεχνικός της Βιλερμπάν και της Εθνικής Γαλλίας, Κλοντ Μπερζό βρήκε λίγο χρόνο και μίλησε στη "Θ Sports" για την Εθνική μας ομάδα, το ελληνικό μπάσκετ και τον Άρη.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι εξελίξεις μάς έχουν ξεπεράσει.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΡΙΔΗ

Οι δομές έχουν αλλάξει, χωρίς να έχουν προσαρμοστεί αναλόγως και οι θεσμοί, γεγονός που αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα ανασφάλειας.

Κόουτς μετά από τόσους μήνες που έχουν περάσει από το Ευρωμπάσκετ της Σερβίας, μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση για την επιτυχία της ελληνικής Εθνικής ομάδας;

Το τέλος του 20ού αιώνα σφραγίζεται με την επιφύλαξη του ανθρώπου απέναντι στο τεχνολογικό όραμα που δημιουργήθηκε πριν πενήντα χρόνια.

Το ελληνικό μπάσκετ, όπως και το ισπανικό, έχει μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα.

Όλα αυτά τα προβλήματα, που γίνονται αιτία να παραγνωρίζονται οι ευεργετικές επιδράσεις της τεχνολογίας, απέδειξαν ότι τίποτα δεν ολοκληρώνεται χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.

Είναι μια πραγματικότητα αυτό.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο πολίτης έχει χρέος να αναδειχθεί σε ενεργή και συνειδητή μονάδα μέσα στην κοινωνία.

Τι θέλω να πω;

Να επιδιώκει την ενημέρωσή του και να αναπτύσσει σφαιρικά την κριτική του στάση απέναντι στα τεκταινόμενα, διεκδικώντας το όφελος που του αναλογεί από την εξέλιξη της Τεχνολογίας σε όλους τους τομείς.

Αν πάρεις δυο παίκτες από τον Άρη, δυο από το Μαρούσι, δυο από τον Παναθηναϊκό και δυο από την ΑΕΚ φτιάχνεις μια ομάδα πολύ εύκολα.

Αυτό προϋποθέτει διαρκή ενημέρωση, μελέτη των κοινωνικών φαινομένων, συμμετοχή στη διαμόρφωσή τους και κυρίως σεβασμό στον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Έλληνες έχουν μάθει να παίζουν σε ένα συγκεκριμένο στιλ μπάσκετ, με πολύ σκληρή άμυνα, με πάθος και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.

Είναι δική του ευθύνη η αναπλήρωση των "παρενεργειών" της Τεχνολογίας: η περιφρούρηση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του, η ουσιαστική ψυχαγωγία του ως "αγωγή και καλλιέργεια της ψυχής" και όχι απλά ως σπατάλη διαθέσιμου χρόνου, η επιδίωξη προσωπικών σχέσεων και τέλος η σωματική άσκηση και η φροντίδα της σωματικής του υγείας.

Το ίδιο και οι Ισπανοί.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν είναι σκοπός αλλά το μέσο για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον πλανήτη μας, προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας και όχι των ολίγων.

Εμείς δεν έχουμε αυτό το προνόμιο, γιατί κάποιοι παίκτες μας παίζουν στο ΝΒΑ, άλλοι στο κολέγιο, άλλοι στην Ισπανία, άλλοι στην Ιταλία, κάποιοι λίγοι στη Γαλλία.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις στη διαδικασία οικοδόμησης μιας κοινωνίας που τη χαρακτηρίζει ο σεβασμός στη φύση και η αγάπη προς τον άνθρωπο.

Είναι διαφορετικά στιλ μπάσκετ και δύσκολα μπορεί να βρεις μια χημεία.

Άρα εσείς έχετε το ταλέντο, αλλά δεν μπορείτε να το αξιοποιήσετε όπως θα θέλατε;

Νομίζω ότι έχουμε περισσότερο ταλέντο όντως, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται να βρει η ομάδα την ίδια… σελίδα, να δουλέψουν όλοι οι παίκτες πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο, κάτι που κάνει η ελληνική ομάδα και η ισπανική.

Επισκέπτεστε πρώτη φορά το Αλεξάνδρειο;

Όχι, είχα έρθει και το 1992 όταν ήμουν βοηθός του Μισέλ Γκομέζ στην Ορτέζ. Είχαμε παίξει πάλι με τον Άρη. Τότε βέβαια ο Άρης ήταν όπως είναι σήμερα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή η Μακάμπι. Ήταν από τις ηγετικές ομάδες της Ευρώπης. Η ομάδα είναι σε καλό πρόγραμμα για να παίξει και πάλι σε υψηλό επίπεδο, αν και για τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί μεγαλύτερο γήπεδο. Διακρίνεις όμως εύκολα ότι εδώ υπάρχει μπασκετική κουλτούρα. Είναι η ομάδα που έπαιξαν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό…

Περιμένατε τον Άρη τόσο δυνατό στη Γαλλία;

Ξέραμε ότι ο Άρης είναι δυνατή ομάδα και ξέραμε ότι εμείς είμαστε νέα ομάδα, αρκετά άπειρη για να αντέξει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Αυτή ήταν και η διαφορά των δυο ομάδων στο πρώτο παιχνίδι.