Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( ιστορίες επαγγελμάτων, κοσμήματα και σινεμά :: 27/2/2006 19:54:34) 

Πολυποίκιλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που φιλοξενεί το Τελλόγλειο

δ. Ηλεκτρονιόφιλη προσθήκη

Ιστορίες επαγγελμάτων, κοσμήματα και σινεμά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης αποτελεί η προσθήκη υδραλογόνου σε αλκένιο, π.χ. η προσθήκη HCl σε αιθυλένιο CH2 = CH2.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159α) παρουσιάζει αυτή την περίοδο ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Ο μηχανισμός της ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης περιλαμβάνει δύο στάδια:

Μέχρι τις 16 Απριλίου μπορείτε να βρείτε στο χώρο δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται δρώμενα ως υποενότητες της μιας έκθεσης και σεμινάρια για όσους θέλουν να μάθουν τα… μυστικά του κινηματογράφου.

Κατ’ αρχάς το HCl είναι ισχυρό οξύ και συνεπώς είναι ισχυρός δότης πρωτονίων (Η+).

Καθένας στο είδος του

Το πρωτόνιο ως θετικό φορτισμένο (ηλεκτρονιόφιλο) προσβάλλεται από τα π- ηλεκτρόνια του διπλού δεσμού, οπότε σχηματίζεται ένας νέος δεσμός σ C-H, ενώ το άλλο άτομο άνθρακα αποκτά θετικό φορτίο, δηλαδή σχηματίζεται καρβοκατιόν.

Μία από τις δύο μεγάλες εκθέσεις που βρίσκουμε στο Ίδρυμα είναι τα "Επαγγέλματα του χθες και του σήμερα".

[pic]

Εκτός από το βασικό κορμό της, που μας ταξιδεύει με αντικείμενα και εικόνες σε επαγγέλματα του παρελθόντος και του παρόντος, πραγματοποιούνται και επιμέρους εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο "Προβολείς στους επαγγελματίες".

Το πρώτο αυτό στάδιο, της ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης είναι το αργό, το δύσκολο στάδιο, και η ταχύτητα του ελέγχει την ταχύτητα της συνολικής αντίδρασης.

Μέσα από μικρές εκθέσεις αντικειμένων, εργαλείων και μηχανημάτων, με ειδικά δρώμενα, στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, οι μάστορες και οι επιτηδευματίες, αλλά και με τη συμμετοχή του κοινού τα αφιερώματα ρίχνουν φως σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, στην εξέλιξη και ενίοτε στη μετάλλαξή τους.

Γι’ αυτό και συνολικά η αντίδραση χαρακτηρίζεται ηλεκτρονιόφιλη προσθήκη.

Η περίοδος 4-15 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στα θεατρικά επαγγέλματα και πλαισιώνεται με κοστούμια, περούκες, καθώς και φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις.

Στο δεύτερο στάδιο το Cl- προσφέρει ένα ζεύγος ηλεκτρονίων στο θετικό φορτισμένο άτομο του άνθρακα, σχηματίζοντας ένα σ-δεσμό C-Cl που αντιδρά ταχύτατα με το αρνητικά φορτισμένο Cl-.

Επιπλέον στις 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και ένα δρώμενο με τίτλο "Πίσω από τις κουίντες".

[pic]

Εκεί θα γίνουν σύντομες επιδείξεις ραπτικής θεατρικών κοστουμιών, κατασκευής περούκας και θεατρικού μακιγιάζ, ενώ θα προηγηθεί -αντί ξενάγησης- ένα θεατρικό επεισόδιο.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ακολουθήσει στις 17-23 Μαρτίου εβδομάδα ζαχαροπλαστικής ως η καλύτερη πρόταση για τους φίλους των γλυκισμάτων. Μάλιστα στις 22/3 οι επισκέπτες του Τελλόγλειου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση "Αγαπημένη μου σοκολάτα…", όπου ζαχαροπλάστες θα μιλήσουν στο κοινό για την τέχνη τους και θα δημιουργήσουν με βάση τη σοκολάτα. Η είσοδος σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κινηματογραφικά σεμινάρια

Πλάι σε όλα αυτά τα δρώμενα στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου συνεχίζονται -με είσοδο ελεύθερη για το κοινό- σεμινάρια για το χώρο του κινηματογράφου, τα οποία οργανώνει το Ίδρυμα σε συνεργασία με το τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, σε επιμέλεια του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο και η συνέχεια περιλαμβάνει τα θέματα "Διαφημιστικές ταινίες" (13/3), "Video clips" (20/3) και "Μακιγιάζ-Φροντιστήριο" (27/3).

* Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 9 π.μ.-2 μ.μ., Τετάρτη και Παρασκευή: 9 π.μ.-9 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή: 10 π.μ.-6 μ.μ. Είσοδος: 3 ευρώ και 1,5 ευρώ (φοιτητικό)

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ε.Σ

Η ΜΑΡΟΥΛΙΝΑ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Σε έναν από τους χώρους του Τελλόγλειου δίνει το "παρών" η Μαρουλίνα ή κατά κόσμον Σοφία Θανοπούλου (1908-1997) με τα κοσμήματά της. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και ήρθε στη Θεσσαλονίκη μετά την παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πλαισιώνεται με περισσότερα από 80 κοσμήματα και αντικείμενα που φιλοτέχνησε από τη δεκαετία του 1940 έως τα τέλη του 1980 η Σοφία Θανοπούλου. Αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, η Θανοπούλου συνδύαζε στις δημιουργίες της ευτελή και ακριβά υλικά, όπως κοχύλια, χάνδρες, δέρμα, χρυσό κορδόνι, μαργαριτάρια, γιούσουρι και κοράλλι, πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, ασήμι και χρυσό, και δικαίως κατάφερε τα "γεννήματά" της να αποτελέσουν σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κοσμήματος. Η δουλειά της εξάλλου είχε τη βάση της στη Μύκονο, όπου το 1954 άνοιξε το περίφημο "Μαγαζάκι της Μαρουλίνας". Η τακτική πελατεία του αριθμούσε πολλούς διάσημους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και έγινε το σήμα κατατεθέν του νησιού για μία εικοσαετία (1954-1972).