Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πρεσινγκ στον κατσαβακη, χαρουμενος ο δωνης :: 12/1/2006 22:11:22) 

Ο Χάρης Παπάς (δεξιά με τον Κυπαρίσση) ήταν ο μόνος που ξεχώρισε χθες από την ομάδα της Καλαμαριάς.

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Διαφύλλωση μνήμης

ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΔΩΝΗΣ

Αρνούμαι

Στο παράδειγμα της προηγούμενης παραγράφου, είδαμε ότι οι γειτονικές διευθύνσεις μνήμης αποθηκεύονται στην ίδια ψηφίδα.

Το μαγικό ραβδί

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

Μπορούμε όμως να αντιστοιχίσουμε γειτονικές διευθύνσεις μνήμης σε διαφορετικές ψηφίδες με τέτοιο τρόπο, ώστε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να μειωθεί ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μια αναφορά στη μνήμη.

Προβληματισμός για τον αποκλεισμό, χαρά για την πρόκριση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ Κώστα Μπετινάκη έλαβα το ακόλουθο μήνυμα:

Η τεχνική κατά την οποία η απεικόνιση γειτονικών θέσεων του χώρου μνήμης γίνεται σε διαφορετικές ψηφίδες, αναφέρεται ως διαφύλλωση μνήμης (memory interleaving).

Αυτά ήταν τα συναισθήματα στα στρατόπεδα των δύο ομάδων μετά τον αγώνα και τα εξέφρασαν ο Μάκης Κατσαβάκης και ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου.

«Αρνούμαι οποιαδήποτε κατανάλωση αμερικανικών προϊόντων.

Θέλουμε να συνδυάσουμε 4 ψηφίδες μνήμης (Μ0, Μ1, Μ2 και Μ3), διαστάσεων 512x8 bits η κάθε μια, για τη δημιουργία ενός συστήματος μνήμης 2Κ (=2048) λέξεων.

Ο Δώνης δεν θα μπορούσε να μην είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα:

Στο κάτω κάτω της γραφής το υπαγορεύει η αξιοπρέπειά μου.

Κάθε μια από τις ψηφίδες Μ τοποθετεί σε ένα εσωτερικό της καταχωρητή, τον καταχωρητή δεδομένων εξόδου (Data Register, DR) το περιεχόμενο της λέξης που υποδεικνύεται από την τιμή των γραμμών διευθύνσεών της. "Είναι φανερό ότι η διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων μας έκανε καλό.

Να το πω κι αλλιώς:

Το περιεχόμενο του καταχωρητή DR μεταφέρεται στις γραμμές δεδομένων του συστήματος μόνον όταν ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη είσοδος επιλογής CS. Θα μπορούσαμε να έχουμε "καθαρίσει" την πρόκριση από το πρώτο ημίχρονο, αλλά βάλαμε μόνο ένα γκολ.

Φαίνεται λογικό να πληρώνω μαγαζί που έχει προϊόντα που δεν με αφορούν και ενδεχομένως μου φαίνονται και αντιαισθητικά;

Με τη συνδεσμολογία του σχήματος, η διεύθυνση Ο αποθηκεύεται στη λέξη Ο της μνήμης Μ0, η διεύθυνση 1 αποθηκεύεται στη λέξη Ο της μνήμης Μ1, η διεύθυνση 2 αποθηκεύεται στη λέξη Ο της μνήμης Μ2 και η διεύθυνση 3 αποθηκεύεται στη λέξη Ο της μνήμης Μ3.

Όταν ο Απόλλων μας ισοφάρισε γύρισα στον πάγκο και είπα ότι είμαστε… καταραμένοι.

Από 20 έως 30 Μαρτίου ας μην καταναλώσουμε κανένα αμερικανικό προϊόν.

Ανάλογα, προκύπτει ότι διεύθυνση 4 αποθηκεύεται στη θέση 1 της μνήμης Μ0 κ.ο.κ.

Ευτυχώς, όμως, βάλαμε γρήγορα το δεύτερο γκολ και προκριθήκαμε".

Το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί είναι τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι να στερήσουν από αμερικανικές εταιρείες από 2,50 ευρώ για 10 ημέρες.

Όταν γίνεται ανάγνωση μιας λέξης από τη μνήμη, ταυτόχρονα διαβάζονται και οι άλλες τρεις γειτονικές της λέξεις, από τις άλλες τρεις ψηφίδες.

Με χαμόγελα έφυγε από την Καλαμαριά και ο Παναγιώτης Κατσιαρός.

Δηλαδή κάτι λιγότερο από 250.000.000 ευρώ!

Για παράδειγμα, όταν ζητηθεί η ανάγνωση από τη διεύθυνση 5 (00000000101), αυτή η λέξη θα δοθεί από τη μνήμη Μ1, μέσω του DR1.

"Ήταν μια πρόκριση που την θέλαμε πολύ, αφού μας ενδιαφέρει η διοργάνωση του κυπέλλου", είπε ο αμυντικός της ΑΕΛ, ενώ ο Βέλα Τζιούνιορ, που επέστρεψε ως φιλοξενούμενος στην Καλαμαριά δεν έκρυψε ότι "ένιωσα περίεργα όταν μπήκα στο γήπεδο, αλλά το ξεπέρασα".

Το ελάχιστο είναι η προσωπική ικανοποίηση που μπορεί να πάρει κανείς από μια τέτοια κίνηση.

Ταυτόχρονα όμως, θα διαβαστούν και οι γειτονικές της διευθύνσεις 4, 6 και 7.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, που δέχθηκε ο Μάκης Κατσαβάκης σχετικά με το σχήμα που παρέταξε, τον εκνεύρισαν σε σημείο να πει ότι "δεν είμαι χθεσινός στο κουρμπέτι".

Αλλά κι αν ακόμα δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη μαγεία αυτών των προϊόντων, στείλτε αυτό το e-mail σε όσους μπορείτε.

Τα περιεχόμενα των διευθύνσεων αυτών θα παραμείνουν στους καταχωρητές DR0, DR2 και DR3, αντίστοιχα.

Για τα του αγώνα, ο προπονητής του Απόλλωνα τόνισε ότι "προσπαθήσαμε με αλλαγές στις θέσεις κάποιων παικτών να εξοικονομήσουμε δυνάμεις.

Αν σταλεί από τον καθένα μας σε 5 παραλήπτες, τότε θεωρητικά σε δέκα μέρες θα έχει φτάσει στα χέρια 9.765.625 ανθρώπων».

Έτσι, εάν τύχει η επόμενη αναφορά μνήμης να είναι για ανάγνωση από κάποια από τις διευθύνσεις 4, 5, 6 ή 7, τότε αυτή η λέξη διαβάζεται απευθείας από τον αντίστοιχο καταχωρητή DR, χωρίς την καθυστέρηση που απαιτείται για την μεταφορά της λέξης από το εσωτερικό της μνήμης στον καταχωρητή DR.

Μας έβαλαν να παίξουμε δύο αγώνες σε τρεις μέρες και ακολουθεί ακόμη ένα δύσκολο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

Είσαι Άνθρωπος;

Δεδομένου ότι οι περισσότερες αναφορές στη μνήμη ακολουθούν την ιδιότητα της τοπικότητας της αναφοράς, και επειδή η πλειοψηφία των αναφορών στη μνήμη γίνεται για ανάγνωση δεδομένων, παρατηρείται σημαντική βελτίωση του μέσου χρόνου προσπέλασης της μνήμης με τη χρήση της διαφύλλωσης.

Ζητήσαμε από την ΕΠΟ να μετατεθεί ο αγώνας με τη Λάρισα, αλλά η ομοσπονδία δεν το δέχτηκε.

Απόδειξη!

Στην περίπτωση του παραδείγματος μας έχουμε διαφύλλωση 4 δρόμων (4-way interleaving), επειδή γίνεται ταυτόχρονη ανάκτηση 4 γειτονικών θέσεων.

Στο παιχνίδι, τα μακρινά μαρκαρίσματα και τα λάθη έφεραν τη Λάρισα κοντά στην εστία μας.

Το πλήθος των δρόμων είναι κάποια δύναμη του δύο· όσο μεγαλύτερο το πλήθος των δρόμων, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για ταχεία ανάγνωση μιας λέξεως από τη μνήμη.

Στην επανάληψη είχαμε την πρωτοβουλία, δεν κινδυνέψαμε, αλλά τελικά δεν πήραμε την πρόκριση.

Γενικά λοιπόν, ένα σύστημα μνήμης με διαφύλλωση κ-δρόμων (k-way interleaving), όπου κ=2m, αποτελείται από κ ψηφίδες μνήμης.

Πρέπει να ανασυνταχθούμε και να δούμε τα λάθη μας.

Η επιλογή της ψηφίδας γίνεται από τα m δεξιότερα ψηφία της διεύθυνσης, και η εσωτερική διεύθυνση της ψηφίδας δίνεται από τα υπόλοιπα bits της διεύθυνσης μνήμης.

Δυστυχώς, δεν έχω μαγικό ραβδί".

Με τον τρόπο αυτό, οι κ συνεχόμενες θέσεις μνήμης αποθηκεύονται σε κ διαφορετικές ψηφίδες.

Ο ΣΚΟΡΕΡ του Απόλλωνα, Χρήστος Χριστοφορίδης εκμυστηρεύθηκε ότι "περίμενα πολύ καιρό να σκοράρω και γι' αυτό πανηγύρισα με ένταση" και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της βελγικής Ρόζενταλ είναι υπαρκτό "αλλά ακόμη δεν έχω μιλήσει με τη διοίκηση".

Όταν γίνεται ανάγνωση για οποιαδήποτε λέξη της μνήμης, τότε μεταφέρονται στους εσωτερικούς καταχωρητές (DR) των ψηφίδων της μνήμης οι υπόλοιπες κ-1 γειτονικές λέξεις. Έτσι, αν στη συνέχεια διαβαστεί μια από αυτές, κάτι που γίνεται συχνά, θα είναι αμέσως διαθέσιμη.