Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σύντομη είδηση

( ληστεία για 9.000 δρχ. ) 

Ληστεία για 9.000 δρχ. ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

9.4. Τυπικές επεξεργασίες πινάκων

Στιγμές τρόμου και αγωνίας έζησε το βράδυ της Παρασκευής ένας 24χρονος από την Έδεσσα.

Η Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας

Τα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούν πίνακες πολύ συχνά απαιτούν συγκεκριμένες επεξεργασίες στα στοιχεία του πίνακα. Πρόκειται για τον Χρήστο Σπυρίδη, ο οποίος έπεσε θύμα ένοπλης επίθεσης μέσα στο αυτοκίνητό του, την ώρα που κινούνταν σε ερημική περιοχή του οδικού δικτύου Πέλλας-Γιαννιτσών.

Π. Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

Οι τυπικές αυτές επεξεργασίες είναι: Ο "κόπος" του νεαρού άνδρα που απείλησε τον Σπυρίδη με κυνηγετική καραμπίνα, πάντως, φάνηκε πως ήταν… "άδικος", καθώς το ποσό που κατάφερε να αποσπάσει ήταν μόλις 9.000 δραχμές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη.

- Υπολογισμός αθροισμάτων στοιχείων του πίνακα. Τα στοιχεία του δράστη παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, ενώ οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Έδεσσας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Αλλά θα είναι και η υπερδύναμη της επόμενης δεκαετίας;

- Εύρεση του μέγιστου ή του ελάχιστου στοιχείου.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό "Newsweek" αφιέρωσε πρόσφατο τεύχος του στον "Κόσμο του 2012" - στο πώς θα είναι, δηλαδή, ο κόσμος έπειτα από μία δεκαετία.

- Ταξινόμηση των στοιχείων του πίνακα.

Στο ερώτημα "ποια θα είναι η οικονομική υπερδύναμη έπειτα από δέκα χρόνια;", η απάντηση του περιοδικού είναι σαφής, αν και κάπως απρόσμενη: η Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Αναζήτηση ενός στοιχείου του πίνακα.

Για μια σειρά από λόγους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι οποιαδήποτε άλλη χώρα ή περιοχή είναι, κατά το "Newsweek", πιθανότερο να κυριαρχήσει οικονομικά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

- Συγχώνευση δύο πινάκων.

Το περιοδικό επισημαίνει τα θεαματικά επιτεύγματα της Ευρώπης - Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περασμένη δεκαετία, επιτεύγματα που όμως δεν αναγνωρίζονται στον βαθμό που θα έπρεπε.

Μερικές από αυτές τις επεξεργασίες παρουσιάστηκαν ήδη στα παραδείγματα αυτού του κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι το ενιαίο νόμισμα είναι μια απτή πραγματικότητα σήμερα, η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που διαμορφώνει ενιαία νομισματική πολιτική για το σύνολο της ευρωζώνης, η ενιαία εσωτερική αγορά αποτελούν εντυπωσιακές εξελίξεις που μόλις πριν από μία δεκαετία πολλοί τις θεωρούσαν εντελώς αδιανόητες.

Για τις διαδικασίες της ταξινόμησης και της αναζήτησης έχουν παρουσιαστεί μερικοί αλγόριθμοι, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο αντίστοιχο κεφάλαιο των αλγορίθμων, όπου συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Κι όμως πραγματοποιήθηκαν, πράγμα που πιστοποιεί την ικανότητα της Ευρώπης για αλλαγή, προσαρμογή, ανάπτυξη παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται. Συνοπτικά έχουμε: Την ίδια ικανότητα δείχνει τώρα η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης (Διαδίκτυο, κ.λπ.).

Υπολογισμός αθροισμάτων στοιχείων του πίνακα.

Τούτο μπορεί να οδηγήσει σε "έκρηξη παραγωγικότητας" στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πολύ συχνά απαιτείται ο υπολογισμός του αθροίσματος στοιχείων του πίνακα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά για παράδειγμα βρίσκονται στην ίδια στήλη ή στην ίδια γραμμή.

Σε συνδυασμό με την επερχόμενη διεύρυνση της Ένωσης σε 25 ή και περισσότερα κράτη - μέλη μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές, το ενιαίο νόμισμα και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν την Ευρώπη τη νέα οικονομική υπερδύναμη (παρά τις οποιεσδήποτε συγκυριακές δυσκολίες).

Τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν σε αυτό το κεφάλαιο απαιτούσαν τον υπολογισμό των αθροισμάτων των στοιχείων του πίνακα τόσο ανά γραμμή όσο και ανά στήλη. Χρειάζεται, άραγε, να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της αναδυόμενης οικονομικής υπερδύναμης αυτής, γεγονός που σημαίνει ότι οι προοπτικές για την επόμενη δεκαετία δεν μπορεί παρά να είναι θετικές, εκτός κι αν διαπράξουμε κολοσσιαία λάθη;

Εύρεση του μέγιστου ή του ελάχιστου στοιχείου.

Και χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η Ευρώπη ως οικονομική υπερδύναμη θα πρέπει να μετεξελιχθεί βαθμιαία και σε πολιτική δύναμη επίσης;

Η εύρεση του μέγιστου ή του ελάχιστου στοιχείου ενός πίνακα παρουσιάστηκε στα προηγούμενα παραδείγματα. Αν ο πίνακας δεν είναι ταξινομημένος, τότε πρέπει να συγκριθούν τα στοιχεία ένα προς ένα, για να βρεθεί το μέγιστο ή το ελάχιστο. Αν ο πίνακας είναι ταξινομημένος, τότε προφανώς το μέγιστο και το ελάχιστο βρίσκονται στα δύο ακριανά στοιχεία του πίνακα.

Ταξινόμηση των στοιχείων του πίνακα. Στο κεφάλαιο 3 αναφέρθηκε η μέθοδος ταξινόμησης της ευθείας ανταλλαγής, η οποία χρησιμοποιήθηκε και στο παράδειγμα 2.

Η μέθοδος αυτή είναι από τις απλούστερες αλλά δεν είναι η πιο αποδοτική. Υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι ταξινόμησης καθώς και παραλλαγές αυτών.

Η επιλογή του καλύτερου αλγόριθμου εξαρτάται κυρίως από το πλήθος των στοιχείων του πίνακα και την αρχική τους διάταξη, αν δηλαδή ο πίνακας είναι τελείως αταξινόμητος ή μερικώς ταξινομημένος.

Αναζήτηση ενός στοιχείου του πίνακα. Δύο είναι οι πλέον διαδεδομένοι αλγόριθμοι αναζήτησης: - Η σειριακή αναζήτηση - Η δυαδική αναζήτηση

Η σειριακή μέθοδος αναζήτησης είναι η πιο απλή, αλλά και η λιγότερη αποτελεσματική μέθοδος. Χρησιμοποιείται όμως υποχρεωτικά για πίνακες που δεν είναι ταξινομημένοι. Αντίθετα η δυαδική αναζήτηση χρησιμοποιείται μόνο σε ταξινομημένους πίνακες και είναι σαφώς αποδοτικότερη από τη σειριακή μέθοδο.

Συγχώνευση δύο πινάκων. Η συγχώνευση είναι μία από τις βασικές λειτουργίες σε πίνακες. Σκοπός της είναι η δημιουργία από τα στοιχεία δύο (ή περισσότερων) ταξινομημένων πινάκων ενός άλλου, που είναι και αυτός ταξινομημένος.