Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( μαντσεστερ γιουναϊτεντ :: 20/1/2006 20:48:40) 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΓΝΩΜΗ

Η «Κύρου Ανάβασις»

13.000.000Ε για Σαμαρά!

Οι πολιτικοί έμειναν πίσω

Η εκστρατεία του Κύρου, σατράπη της Μικράς Ασίας, εναντίον του αδερφού του Αρταξέρξη για την κατάληψη του περσικού θρόνου, οδηγεί τη Σπάρτη και τους Έλληνες γενικότερα να αντιληφθούν ότι τα θεμέλια του περσικού κράτους ήταν σαθρά.

Μύθος ή πραγματικότητα;

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, οι αναλυτές κουνούσαν το κεφάλι τους μπροστά στη σχεδόν ανύπαρκτη αντίσταση στον πόλεμο. Στον στρατό του Κύρου συμμετείχαν 13.000 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους 700 Σπαρτιάτες.

Θα το δείξει το άμεσο μέλλον…

Πόσο άλλαξαν τα πράγματα. Στα Κούναξα (401 π.Χ.) ο στρατός του Κύρου νίκησε, αλλά ο ίδιος σκοτώθηκε.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ολλανδικό Τύπο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όχι μόνο μπήκε "σφήνα" στα σχέδια της συμπολίτισσας Σίτι για τον Γιώργο Σαμαρά (φωτογραφία), αλλά έχει έτοιμη πρόταση 13 εκατ. ευρώ για τη Χέερενβεν!

Εδώ και τριάντα χρόνια, αυτές οι παλιομοδίτικες πορείες και διαδηλώσεις, με τους παλιομοδίτες ομιλητές και τα παλιομοδίτικα πανό, έμοιαζαν κάτι ξεπερασμένο. Τότε οι Έλληνες μισθοφόροι, οι «Μύριοι», όπως ονομάστηκαν με οδηγούς τον Σπαρτιάτη Κλέαρχο αρχικά και τον Αθηναίο Ξενοφώντα στη συνέχεια, κατόρθωσαν χωρίς απώλειες να διασχίσουν το περσικό κράτος και να φθάσουν στον Πόντο.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ προπονητής του 2005 αναδείχθηκε, όπως ακριβώς πέρσι, ο Ζοζέ Μουρίνιο, στην αξιολόγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου (IFFHS).

Κάτι που είχε γίνει χιλιάδες φορές και που είχε αγνοηθεί άλλες τόσες. Το κατόρθωμα αυτό μας το αφηγείται ο ίδιος ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».

Ο Πορτογάλος τεχνικός της Τσέλσι υπερίσχυσε οριακά (159 βαθμοί έναντι 152) του πρωταθλητή Ευρώπης με τη Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ, ενώ τη 10άδα συμπλήρωσαν οι Φρανκ Ράικαρντ (Μπαρτσελόνα), Γκους Χίντινκ (Αϊντχόφεν), Φάμπιο Καπέλο (Γιουβέντους), Βαλερί Γκαζάεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Πάουλο Αουτουόρι (Σάο Πάουλο), Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν), Μανουέλ Πελεγκρίνι (Βιγιαρεάλ), Άνχελ Ιορντανέσκου (Αλ Ιτίχαντ).

Και ας μη γελιόμαστε, αυτές οι εκδηλώσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τις διεθνείς ισορροπίες.

"ΡΕΣΤΑ" ΤΣΕΛΣΙ για τον Σαμουέλ Ετό…

Προφανώς, ο πόλεμος είναι μάλλον αναπόφευκτος.

Ο αγγλικός σύλλογος φέρεται να προσφέρει για τον Καμερουνέζο επιθετικό της Μπαρτσελόνα το εξωπραγματικό ποσό των 60 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "AS".

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαδηλώσεις είναι χωρίς νόημα.

Και δεδομένης της πρόθεσης των Καταλανών να κάνουν δικό τους τον Τιερί Ανρί, δεν αποκλείεται το "φλερτ" να προχωρήσει.

Έχουν αρχίσει και πιο μαχητικές εκδηλώσεις, που θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο όταν θ' αρχίσει ο πόλεμος.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ από την εθνική Τουρκίας ο Φατίχ Τερίμ.

Ήδη, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στη Βρετανία (μεταξύ των οποίων και εγώ) έχουν υπογράψει μια έκκληση σε πολιτική ανυπακοή, όπως τον αποκλεισμό δρόμων, όταν θα αρχίσει ο πόλεμος.

Ο πολύπειρος τεχνικός είχε συμβόλαιο ως το 2010, ωστόσο, η αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ 2006 τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει.

Όμως, προς το παρόν, η παρουσία του κόσμου που διαδηλώνει δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι οι πολιτικοί δεν συμβαδίζουν με τον λαό.

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ η Τσέλσι!

Δεν λέω ότι οι διαδηλώσεις θα αλλάξουν από μόνες τους κάτι.

Το "Στάμφορντ Μπριτζ" μοιάζει πλέον μικρό για τους πρωταθλητές Αγγλίας, που πρόκειται να επενδύσουν 600 εκατ. ευρώ για νέα έδρα, στην περιοχή Ερλς Κορτ.

Λέω όμως ότι, μολονότι η πορεία προς τον πόλεμο μοιάζει αναπόδραστη, αυτή η διαμαρτυρία δεν είναι χωρίς νόημα.

ΤΟΝ "ΔΙΑΔΟΧΟ" του Φρανκ Ράικαρντ, αν τελικά ο Ολλανδός μετακομίσει στη Μίλαν το καλοκαίρι, βρήκε η Μπαρτσελόνα: σύμφωνα με την εφημερίδα "Marca", οι πρωταθλητές Ισπανίας θα φέρουν στο "Καμπ Νόου" τον συμπατριώτη και παλαιό συμπαίκτη του Ράικαρντ, Μάρκο Βαν Μπάστεν, νυν τεχνικό της εθνικής Ολλανδίας.

Ό,τι και αν συμβεί στον ΟΗΕ, οι συζητήσεις υπέρ και κατά του πολέμου θα συνεχιστούν λίγο ακόμη.

ΕΡΙΚΣΟΝ

Οι διαδηλώσεις θα υπενθυμίσουν τουλάχιστον σε μερικούς πολεμοκάπηλους πολιτικούς ότι η λαϊκή βάση τους γλιστράει κάτω από τα πόδια τους.

Μουντιάλ και τέλος!

Και θα ενθαρρύνουν κάπως εκείνους τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στη διπλωματική λύση.

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον εγκαταλείπει την Αγγλία μετά το Μουντιάλ 2006!

Αυτή η γενιά των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, που μεγάλωσε λίγο - πολύ ειρηνικά, νιώθει έντονη αποστροφή για τον πόλεμο.

Σε συνέντευξή του στην "Daily Mail", ο Σουηδός τεχνικός άφησε να εννοηθεί ότι το καλοκαίρι θα αποχωρήσει από την εθνική, μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι της:

Προτιμούν τη διπλωματία, όσο και αν είναι αυτή βρώμικη.

"Αν κατακτήσουμε το Μουντιάλ, θα παραιτηθώ γιατί δεν θα μπορώ να προσφέρω κάτι περισσότερο.

Την αποτροπή, όσο και αν είναι αυτή παρατεταμένη.

Κι αν αποτύχουμε, θα με διώξουν", τόνισε ο Έρικσον, που έχει συμβόλαιο ως το 2008.

Τις διαπραγματεύσεις από τους πυραύλους και την εισβολή. Έτσι, υποστηρίζουν τη λύση του ΟΗΕ, επειδή, όσο και αν είναι ελαττωματικός ένας οργανισμός, είναι η μοναδική εναλλακτική λύση στην παγκόσμια αστάθεια.