Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

* Συνάδελφοι, κι εμείς δεν έχουμε ειδήσεις, αλλά δεν κάναμε την αυτοκτονία του Ρώσου… υπερπαραγωγή τύπου Μπεν Χουρ.

α. Η κρίση στους κόλπους της δυτικής χριστιανοσύνης: αδιέξοδα και αντιδράσεις

* Κρίσιμο ερώτημα, σου λέει: Η απόλυτη εξουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας την οδήγησε σε αυθαιρεσίες που επέφεραν κρίση. "Γιατί αυτοκτόνησε, πώς αυτοκτόνησε και γιατί αυτοκτόνησε στο ξέφωτο και όχι σε κάποια σπηλιά;". Από το 14ο αιώνα η παπική δύναμη άρχισε να δέχεται πλήγματα στο κύρος της (υπήρξε εποχή, το 1378-1415, όταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε δύο Πάπες, έναν με έδρα τη Ρώμη και άλλον με έδρα την Αβινιόν της Γαλλίας, δηλαδή είχαμε παπικό σχίσμα). Να σας πω εγώ. Ο λαός θεώρησε δυσβάστακτη την φορολογία που είχε επιβληθεί από τον Πάπα προκειμένου να καλυφθούν τα υπέρογκα ποσά που είχαν δαπανηθεί σε πολέμους και για την ανέγερση των πολυτελών οικοδομημάτων. Αυτοκτόνησε, για να μη συλληφθεί από τον αρχηγό Αγγελάκη. Ο λαός ήταν δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από το χαμηλό ηθικό επίπεδο του κλήρου. Διότι ακόμη και οι σχιζοφρενείς κακοποιοί έχουν μία αξιοπρέπεια. Η αναγκαιότητα για κάθαρση ήταν προφανής.

* Εξάλλου το μέλλον του Μαξίμ Γελίν ήταν προκαθορισμένο. Μοναχοί και θεολόγοι όπως ο Σαβοναρόλα στην Ιταλία (†1498), ο Ιωάννης Χους στην Πράγα (†1415), ο Ουίκλιφ στην Αγγλία (†1374) επιδίωκαν με πύρινα κηρύγματα να κλονίσουν το τείχος της διαφθοράς που απομάκρυνε το λαό από την γνησιότητα της πίστης του. Για παράδειγμα σκεφθείτε πόσο επώδυνο τέλος θα είχε, αν όλες αυτές τις ημέρες ήξερε ελληνικά και έβλεπε τηλεόραση. Η κατάληξη των περισσότερων μεταρρυθμιστών ήταν τα βασανιστήρια και ο θάνατος στην πυρά που επιβαλλόταν από την Ιερά Εξέταση, το εκκλησιαστικό δικαστήριο που λειτουργούσε από τον 12ο αι. Θα πέθαινε… από τα γέλια. Αμφισβητήσεις, όμως, προέρχονταν και από υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που σιωπηρά, δεν αναγνώριζαν τον Πάπα ως κεφαλή της Εκκλησίας αλλά τις Οικουμενικές Συνόδους.

* Δικαίως επαίρεται για επιτυχία της αστυνομίας ο επικεφαλής της. Παράλληλα, το 15ο αιώνα πλήθος νέες ιδέες και γεγονότα σε Ανατολή και Δύση κλόνισαν τη θεοκρατική αντίληψη του Μεσαίωνα και προετοίμασαν την Αναγέννηση. Διότι σύμφωνα με την προτέρα εμπειρία μας κανονικά θα περιμέναμε μία πτώση ελικοπτέρου, καναδυό λάθος συλλήψεις, τρεις-τέσσερις εκπυρσοκροτήσεις όπλων κτλ. κτλ. Στην Ιταλία έκανε την εμφάνισή του ο Ανθρωπισμός (Ουμανισμός) που γρήγορα διαδόθηκε στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στις Κάτω Χώρες και στη Γερμανία.

* Οι Ουκρανοί δίνουν ένα κακό παράδειγμα στην κοινωνία.

Ο Ανθρωπισμός χαρακτηριζόταν από "στροφή προς τις πηγές", δηλαδή τη μελέτη των αρχαίων συγγραμμάτων.

Διότι πώς να κατηγορήσεις σήμερα κάποιον κακομοίρη που κλέβει το πετρέλαιο θέρμανσης του γείτονά του, όταν κοτζάμ χώρα, η Ουκρανία, κλέβει το φυσικό αέριο της Ευρώπης;

Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν και άρχισαν να χρησιμοποιούν τις φιλοσοφικές μεθόδους και τον τρόπο σκέψης των αρχαίων Ελλήνων, αναζητώντας ατομικά την αλήθεια και απορρίπτοντας την αυθεντία της Εκκλησίας που ίσχυε ως τότε.

* Τελικά η Ελλάδα επέδειξε προφητική σοφία μένοντας 30 χρόνια πίσω στη χρήση του φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε επικεντρωθεί στις συζητήσεις σχετικά με τον Θεό εκλογικεύοντας τη διδασκαλία της.

Έχει και η ανικανότητα των πολιτικών τα καλά της.

Οι Ανθρωπιστές, όμως, μετακίνησαν το κέντρο του ενδιαφέροντος από τον Θεό στον άνθρωπο.

ΜΟΝΑΧΙΚΟ

Η ανθρώπινη σοφία έγινε το μέτρο κατανόησης των πάντων.

* Δεν μπορεί να κρύψει ο Ψωμιάδης το διακαή πόθο του να γίνει "χαλίφης στη θέση του Βασίλη", αν βεβαίως μεταπηδούσε ο Παπαγεωργόπουλος στην κυβέρνηση.

Οι συνειδήσεις των ανθρώπων προετοιμάστηκαν να δεχτούν νέες ερμηνείες για το θεσμό της Εκκλησίας και για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Βλέπετε εκείνα τα δισεκατομμύρια για δημόσιες σχέσεις, συναυλίες, χρυσά κλειδιά και αδελφοποιήσεις είναι μεγάλη πρόκληση.

* Εμείς προτείνουμε να αλλάξουν αμοιβαίως θέσεις μεταξύ τους για δύο λόγους: Πρώτον, διότι κανείς Θεσσαλονικιός δεν θα καταλάβει τη διαφορά. Δεύτερον, διότι τελικά τι μας φταίει η έρμη η κυβέρνηση;