Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

* Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ είμαι υπέρ του σχεδίου Καλατράβα για τη Θεσσαλονίκη.

Για καλό σκοπό

Σχεδιογράφοι (Plotters)

Διότι, θα είσαι που θα είσαι κάποια στιγμή μποτιλιαρισμένος καλοκαιριάτικα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, δεν είναι καλύτερα να έχεις μια τέντα, και δη ντιζαϊνάτη, να σου κόβει τον ήλιο;

Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής (γνωστή με το ακρωνύμιο Seti) δείχνει πόσο πρόθυμοι είναι οι ιδιοκτήτες προσωπικών υπολογιστών να διαθέσουν τον ελεύθερο χώρο των μηχανημάτων τους για έναν καλό επιστημονικό σκοπό. Οι σχεδιογράφοι (plotters), είναι ειδικές εκτυπωτικές μηχανές για γραμμικά σχέδια μεγάλων διαστάσεων, όπως είναι τα αρχιτεκτονικά, τα μηχανολογικά, τα ηλεκτρολογικά σχέδια κ.ά. * Το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς που κλείνουν ραντεβού μεσημεριάτικα με το… πρόσωπο στην Καμάρα. Τα τρία τελευταία χρόνια, 4 εκατομμύρια υπολογιστές έλαβαν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα, αναλύοντας δισεκατομμύρια ραδιοσήματα από το Διάστημα για να βρουν τα ασυνήθιστα εκείνα σήματα που μπορεί να προέρχονται από άλλους πολιτισμούς. Αρκετοί σχεδιογράφοι παράγουν αντίγραφα μεγέθους μέχρι και 40x48 ίντσες (περίπου 102x123 εκ.), πολύ μεγαλύτερα από τα συνήθη τυποποιημένα μεγέθη A3 και Α4 που παράγουν οι εκτυπωτές γραφείου.

* Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για τις εισόδους και εξόδους του μετρό, ίσως και της υποθαλάσσιας.

Αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα περνάει στο δεύτερο στάδιο, καθώς οι αστρονόμοι θα στρέψουν το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στις 150 πλέον υποσχόμενες πηγές που έχουν εντοπισθεί. Οι σχεδιογράφοι ταξινομούνται με βάση τον τρόπο δημιουργίας του σχεδίου.

Δύο έργα που, όπως όλοι παρατηρείτε, κατασκευάζονται με… πυρετώδεις ρυθμούς (τι πυρετώδεις, οι ρυθμοί δεν έχουν καν δέκατα). Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρότερες από 1%.

Έτσι υπάρχουν σχεδιογράφοι μελάνης και ηλεκτροστατικοί.

* Σκοτώνονται οι διάφοροι φορείς αν πρέπει να γίνει το έργο Καλατράβα, αν πρέπει η Έκθεση να μετακομίσει εκτός πόλεως ή να μείνει εκεί που είναι, γιατί λένε είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης (λες και η ιστορία είναι οικοσκευή, που μπορεί να χαθεί στη μετακόμιση).

Η αποτυχία του εγχειρήματος θα ικανοποιήσει ασφαλώς εκείνους που ενστικτωδώς φοβούνται την επαφή με ξένους πολιτισμούς. Οι σχεδιογράφοι μελάνης παράγουν σχέδια με την μετακίνηση ειδικών στυλό μελάνης πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού.

* Θα μου πείτε, εμάς τους πολίτες μάς ρώτησε κανείς τι θέλουμε;

Η πρωτοφανής συνεργασία ανάμεσα στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί όμως μια ενθαρρυντική ένδειξη αλτρουισμού σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας. Διακρίνονται σε επίπεδους και κυλινδρικούς.

Αυτό μας έλειπε.

Στους επίπεδους σχεδιογράφους μελάνης το χαρτί απλώνεται πάνω σε μια λεία επιφάνεια.

Εμείς είμαστε απλώς το ζωντανό ντεκόρ στα σχέδια όσων θέλουν να μείνουν «αθάνατοι», γράφοντας το όνομά τους σε φιλόδοξα και φαντεζί έργα βιτρίνας.

Κατά μήκος του χαρτιού κινείται ένα σύστημα από στυλό μελάνης (1-4 στυλό διαφορετικών χρωμάτων).

«Εθεμελιώθη υπό του…»

Στους κυλινδρικούς σχεδιογράφους, τα στυλό είναι σταθερά και κινείται το χαρτί πάνω σε ένα κύλινδρο, τυλιγμένο σε ρολό.

* Σάματι το ίδιο δεν ισχύει και εις τας Ευρώπας;

Οι ηλεκτροστατικοί σχεδιογράφοι βασίζονται στην ηλεκτροστατική φόρτιση του χαρτιού στα σημεία που θέλουμε, και μετά στην «εμφάνισή» του, δηλαδή στο πέρασμά του από γραφίτη ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο.

Π.χ., το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε αρνητικά, οι μισές κυβερνήσεις τα απορρίπτουν, οι έρευνες της Eurostat δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι δεν τα γουστάρουν.

Η τεχνική αυτή μοιάζει αρκετά με εκείνη των εκτυπωτών laser.

Και όμως, φίλε αναγνώστη, έρχονται τα μεταλλαγμένα.

* (Να φας καλαμπόκι ποπκόρν από διασταύρωση μπάμιας με χελιδονόψαρο, να γλύφεις τα δάχτυλά σου).

* Φαίνεται πως δημοκρατία στα βρυξελιώτικα σημαίνει πως οι φωστήρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασικά παίρνουν αποφάσεις υπέρ του λαού (…των Ηνωμένων Πολιτειών).

* Να δείτε που σύντομα θα καταφθάσουν στη γηραιά ήπειρο και εκείνα τα παχιά βοδινά στέικς που ανάμεσα στις αυξητικές ορμόνες έχουν και κάτι λίγο από κρέας. Καλή όρεξη.