Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

* Ένα τραγούδι-σύνθημα παιανίζουν εδώ και εβδομάδες οι υπουργοί, οι υφυπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:

Αμερικανικά F-18 αναχαίτισαν ελληνικό Οrion!

Α. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

"Ανακοίνωσέ τον, τον… τιμημένο/ δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω".

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Όταν λέμε τεχνολογία εννοούμε ένα σύστημα γνώσεων, μεθόδων και τεχνικών μέσων για τη δημιουργία έργων και την παραγωγή αγαθών. * Παρατράβηξε αυτή η ιστορία με τον ανασχηματισμό.

Απογήωση F-18 από το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»

Πολύ περισσότερο με τη λέξη αυτή κατανοούμε τον τρόπο, με τον οποίο ζει ο σημερινός άνθρωπος, με βασικά εργαλεία τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών. Είναι σαν το γκολ που λέμε "ψήνεται, ψήνεται" και τελικά δεν μπαίνει ποτέ.

Σε αναχαίτιση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους με ΝΑΤΟϊκά «χρώματα» και «αντι-τρομοκρατική» αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησαν χθες δύο οπλισμένα F-18 των ΗΠΑ που μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθήνας, δυτικά της Κρήτης!

Αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από ό,τι ο άνθρωπος πριν από αρκετές δεκαετίες, όπου ήταν δεμένος περισσότερο με παραδοσιακές αξίες.

* Από εκεί που λέγαμε ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, φτάσαμε στο σημείο που ο πρωθυπουργός, αντί να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα μπορούσε για οικονομία χρόνου να ανακοινώσει ποια εφημερίδα έπεσε "μέσα" στις προβλέψεις.

Η «επιθετική» αναγνώριση του αεροσκάφους ΝΑΤΟϊκής συνεργασίας Ρ-3 Orion έγινε από μαχητικά του αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν».

Δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα στον δυτικό κόσμο που να μη χρησιμοποιεί ατομικά και ομαδικά κάποιο από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας: τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπολογιστή, αυτοκίνητο και τόσα άλλα που θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει.

* Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση λειτουργεί ως μεταβατική.

Τα δύο F-18 έκαναν κύκλο γύρω από το ελικοφόρο σε απόσταση 300 μέτρων και - με οδηγίες από τον ασύρματο - ανάγκασαν το πλήρωμα να αλλάξει πορεία.

Οι νέοι ρυθμοί της ζωής όμως μέσα στον τεχνολογικό πολιτισμό αλλάζουν συνεχώς και τη ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.

Θυμάστε που παλιότερα υπήρχε το υπουργείο Συντονισμού;

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το περιστατικό αποτελεί πρόκληση καθώς το ελληνικό αεροσκάφος:

Ένας έφηβος σήμερα ονειρεύεται το μέλλον του με βάση τις δυνατότητες που του δίνει η τεχνολογία και αυτό πολλές φορές γίνεται εις βάρος μιας αντίληψης που έχει για τη ζωή.

Τώρα τα μισά υπουργεία είναι… υπουργεία Ανασχηματισμού.

* Πετούσε ακόμη εντός του FIR Αθήνας - ήθελε 4-5 μίλια να φθάσει στα όρια του FIR Μάλτας.

Πολλοί νέοι ονειρεύονται μια ιδεώδη ζωή, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν θα τα καταφέρουν, επειδή οι ρυθμοί της ζωής και οι δυνατότητες «μέσα στον τεχνολογικό πολιτισμό» είναι διαφορετικές από αυτό που θέλουν.

* Λέγεται ότι ο Κώστας Καραμανλής αναζητά έναν εύσχημο τρόπο για ανακοινώσει στους υπό αποχώρηση υπουργούς το κακό μαντάτο.

* Ήταν σε μεγάλη απόσταση από το «Τρούμαν» - αρκετά μεγαλύτερη από το όριο των 60 μιλίων που εφαρμόζεται παγίως για την ασφάλεια των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ αποδέχονται όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας ως απαραίτητα, διαπιστώνουν παράλληλα και τη δέσμευση που συνεπάγεται η αποδοχή της.

Σκέφτηκε τους εξής τρεις "διακριτικούς" τρόπους:

Και

Δεν μπορούμε να μη δεχτούμε τον τεχνικό πολιτισμό ως δώρο του Θεού στον άνθρωπο.

* 1ον

* Εκτελούσε συγκεκριμένη αποστολή του ΝΑΤΟ (επιχείρηση «Διαρκής προσπάθεια» για παρακολούθηση ή εντοπισμό υπόπτων σκαφών), ίδια θεωρητικά, με αυτή του «Τρούμαν».

Είναι αποτέλεσμα της ευλογίας που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο να διαχειρίζεται όλα τα αγαθά της γης με τον προσφορότερο τρόπο για το δικό του καλό.

Την "μέθοδο Καραμήτρου".

Για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας - που φαίνεται ότι σταδιακά κλιμακώνονται - οι ΗΠΑ έχουν επιδώσει γενικόλογη ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις στη Μεσόγειο.

Και χωρίς αμφιβολία έχει πολλές ανέσεις να του προσφέρει.

Δηλαδή στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να πει.

Μάλιστα, έχουν ενημερώσει προφορικά τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών της Μεσογείου ότι περιοχή 5 ναυτικών μιλίων γύρω από τα σκάφη τους είναι απαγορευμένη και ότι θα βάλουν «χωρίς προειδοποίηση».

"Όποιος θα είναι και αύριο υπουργός, να κάνει ένα βήμα εμπρός.

Γύρω από τα αεροπλανοφόρα «Τρούμαν» και «Ρούσβελτ» υπάρχει δακτύλιος αεράμυνας στα 60 μίλια με περιπολίες F-18.

Πού πας, καημένε Παναγιωτόπουλε;

Στην περίπτωση όμως πτήσης εντός του FIR Αθήνας υπάρχει υποχρέωση ειδοποίησης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι όμως που δεν είχε γίνει.

* 2ον

Στο μεταξύ χθες και οι Τούρκοι αύξησαν τις προκλήσεις τους στέλνοντας μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Η μέθοδος "μυστικός δείπνος".

Συγκεκριμένα, μπήκαν στο FIR Αθηνών 36 αεροσκάφη κάνοντας σωρεία παραβιάσεων.

Δηλαδή να τους μαζέψει όλους στον Μπαϊρακτάρη και να τους πει:

Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν.

Κάποιοι από σας δεν θα είναι σε λίγο μαζί μας. Κι όταν οι προς αποχώρηση αρχίσουν τα "μήπως εγώ κύριε;", να αλλάξει κουβέντα: "Σου άρεσε η τηγανιά… Ιούδα;".

* 3ον Να αλλάξει τις κλειδαριές στα υπουργεία που αλλάζουν επικεφαλής. Όταν την επόμενη μέρα θα προσπαθούν επί ματαίω να μπουν στο γραφείο τους, θα… πάρουν το μήνυμα.

Κουίζ: Βρείτε πού είναι το λάθος στην επόμενη πρόταση: Ο "Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς".

Στο όνομα του εκλεγέντος, στο πρόεδρος ή στο… Σοσιαλιστικής;