Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι ελληνοκυπριακές υγειονομικές αρχές ενημερώθηκαν, μέσω της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων στο υπό τουρκική κατοχή τμήμα της Κύπρου, όπως τουλάχιστον διέρρευσε από το περιβάλλον του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμοδίου για θέματα υγείας Μάρκου Κυπριανού.

«Τρίτο στεφάνι» σε πρώτο πρόσωπο

Περιοδικά φαινόμενα και καθημερινή ζωή

Εργαστηριακοί έλεγχοι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήριο της Άγκυρας και το κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς του Ουέινμπριτζ στη Μεγάλη Βρετανία.

«Τρίτο στεφάνι», τρίτος σταθμός για τη Μίνα Αδαμάκη

Το "χτύπημα" της καρδιάς μας, πού απεικονίζεται σε ένα καρδιογράφημα στην Εικόνα 6, αποτελεί περιοδικό φαινόμενο· επίσης και οι παλινδρομικές κινήσεις των εμβόλων στη μηχανή του αυτοκινήτου μας ή στις παλιές ατμομηχανές των τρένων (βλ. Εικ. 7) αποτελούν και αυτές περιοδικά φαινόμενα. Ο κ. Κυπριανού πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, με στόχο το συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

Η Μίνα Αδαμάκη στον «Μονόλογο της Νίνας» από «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή

Εικ. 5

Τον επίτροπο συνοδεύει ομάδα Ευρωπαίων κτηνιατρικών εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι οποίοι θα παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου.

«Το τρίτο στεφάνι», το μυθιστόρημα - θρύλος του Κώστα Ταχτσή, που σαράντα ένα χρόνια από την πρώτη έκδοσή του διασκευάστηκε πρώτη φορά για το θέατρο με τη μορφή μονολόγου από τον ποιητή Θανάση Νιάρχο και τον σκηνοθέτη της παράστασης Νίκο Καραγέωργο, μετά τον Βόλο - η παράσταση είναι παραγωγή του υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σπύρου Μαβίδη ΔΗΠΕΘΕ Βόλου - και τη Θεσσαλονίκη, όπου πολύ άρεσε, παρουσιάζεται από τις 21 Μαρτίου και για λίγες παραστάσεις και στην Αθήνα, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» του Γιώργου Κιμούλη με ερμηνεύτρια τη Μίνα Αδαμάκη.

Εικ. 6

Οι αποστολές αυτές θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων της νόσου.

«Μια γυναίκα που επιβίωσε στο χρόνο και αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή, τα βάσανα τη μοίρα και τα συναισθήματά της…

Εικ. 7

Η Κομισιόν σκοπεύει να διαθέσει επειγόντως στην Άγκυρα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ως προενταξιακά κονδύλια, ειδικά για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης της γρίπης των πτηνών.

Μια γυναίκα που μέσα από τους τρεις γάμους και τους τρεις άντρες της έζησε και γνώρισε την ευτυχία, την απόρριψη, τη μητρότητα, τη δυστυχία, το θάνατο…

Εικ. 8

Παράλληλα, η Ε.Ε. αποφάσισε χθες την παράταση έως το τέλος Μαΐου του εμπάργκο για τις εμπορικές εισαγωγές ζώντων άγριων πτηνών στην Ε.Ε.

Μια γυναίκα μέσα από το γέλιο, το κλάμα, το λυγμό αλλά και την αισιοδοξία της οποίας καθρεφτίζεται όλη η ιστορία της νεότερης Ελλάδας», προσδιορίζεται ο μονόλογος που φέρει τον τίτλο «Το τρίτο στεφάνι - Μονόλογος της Νίνας».

Το μικρό πουλί «κολιμπρί» κινεί τα φτερά του με συχνότητα μέχρι ανά 70 επαναλήψεις ανά δευτερόλεπτο (βλ. Εικ. 8), ενώ τα κουνούπια καταφέρνουν αυτή την κίνηση με συχνότητα μερικών εκατοντάδων επαναλήψεων ανά δευτερόλεπτο.

Χθες έγινε γνωστό πως δύο παιδιά που είχαν προσβληθεί από τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία θεραπεύτηκαν και εξήλθαν χθες από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν.

Και μεταφέρει στο σανίδι την ιστορία της ηρωίδας του Κώστα Ταχτσή, η οποία ωρίμασε μέσα από πολέμους και εμφύλιους και που κατά τον συγγραφέα «ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα», στο ποιητικά ιδωμένο σκηνικό που έχει δημιουργήσει ο Αλέκος Φασιανός και με τη συνοδεία ήχων και εικόνων που προβάλλονται σε βίντεο και που, σύμφωνα με τη σκηνοθεσία, «φωτίζουν τη σκέψη, αλλάζουν το χρόνο, συνδέουν συνειρμικά πρόσωπα καταστάσεις και γεγονότα».

Η μεμβράνη των αυτιών μας πάλλεται περιοδικά, όταν δέχεται ένα ηχητικό ερέθισμα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε μικρή περιοχή του αέρα γύρω μας, ο οποίος πάλλεται περιοδικά, όταν μεταφέρει ένα ηχητικό μήνυμα.

Τα αδέλφια ήταν δύο από τα 21 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στη γειτονική χώρα, από τους οποίους τέσσερις έχουν πεθάνει.

«Το σφιχτοδεμένο κείμενο των διασκευαστών με τις διαδοχικές και έντονα φορτισμένες εικόνες δεν άφηνε περιθώρια αποπροσανατολισμού της προσοχής του θεατή», έγραψε η «Θεσσαλία» του Βόλου για την παράσταση.

Άλλοι 25 άνθρωποι, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες πως έχουν προσβληθεί από τη νόσο, εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

«Ο λόγος της Μίνας Αδαμάκη, χειμαρρώδης, αισθαντικός, γεμάτος ηχοχρώματα που τόνιζαν εμφατικά την ποικιλία των δρώμενων αλλά και αβίαστα εκφερόμενος που μαρτυρεί τη βίωση του ρόλου σ' ένα πρωτόγνωρο ρεσιτάλ ηθοποιίας…».

INFO

Στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» (Ευμολπιδών 39, Γκάζι, τηλ. 210-3455.020), από την Παρασκευή 21 Μαρτίου για λίγες παραστάσεις. Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 9.30 μ.μ. Τιμές: 15 ευρώ και 8 ευρώ (φοιτητικό).