Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: τι να κάνουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας ) 

Τίτλος: Τι να κάνουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας Ίντερνετ καφέ στο Έβερεστ

2.4.2 Δομή Επιλογής

Συγγραφέας: Michel Rocard Εκδόσεις: Νέα Σύνορα - Λιβάνη

Ο Νεπαλέζος Τσερίγνκ Γκιαλζέν

Στην πραγματικότητα πολύ λίγα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με τον προηγούμενο τρόπο της σειριακής/ ακολουθιακής δομής ενεργειών.

Τη μαζική μείωση του χρόνου εργασίας προτείνει ο Μισέλ Ροκάρ ως το μόνο αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας. Πενήντα χρόνια μετά την κατάκτηση του Έβερεστ, ο Νεπαλέζος Τσερίγνκ Γκιαλζέν στήνει ένα Ίντερνετ καφέ στα 5.300 μέτρα.

Συνήθως τα προβλήματα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν ισχύουν τα ίδια βήματα για κάθε περίπτωση.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες.

Η πλέον συνηθισμένη περίπτωση είναι να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια, που μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε διαφορετικό στιγμιότυπο ενός προβλήματος.

"Με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η μείωση;". Εκτός από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τις καταιγίδες, στον καταυλισμό όπου θα στηθεί και ο οποίος χρησιμοποιείται ως βάση από τους ορειβάτες που προσπαθούν να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, δεν υπάρχουν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε μόνιμα καταλύματα.

Οι καθημερινές απλές μας ενέργειες περιέχουν αυτή τη διαδικασία επιλογής με βάση κάποια κατάσταση.

Ο συγγραφέας δίνει τις δικές του απαντήσεις, εκθέτοντας στο βιβλίο αυτό κάθε μέθοδο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος. «Το Ίντερνετ καφέ που σχεδιάζω θα είναι ένα προσωρινό καταφύγιο φτιαγμένο με πέτρινους τοίχους και καλυμμένο με μια τέντα», λέει ο Γκιαλζέν, ο οποίος είναι ένας σέρπα (οδηγός των ορειβατών).

Για παράδειγμα, το πρόβλημα της προετοιμασίας μας για έξοδο σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. `Έτσι λέμε ότι, "αν βρέχει, θα πάρω ομπρέλα, αλλιώς θα πάρω καπέλο".

Σε κάθε περίπτωση, μια πραγματικά πολιτισμική κρίση πλήττει την εργασία, τη θέση της οικονομίας στην κοινωνία και την ίδια ακόμη την έννοια της δημοκρατίας, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Το καφέ θα λειτουργεί την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν εκατοντάδες ορειβάτες καταφθάνουν για να σκαρφαλώσουν στο Έβερεστ και τα γύρω βουνά της περιοχής Χουμπού.

Η συνθήκη εδώ είναι το "αν βρέχει", ενώ η απόφαση είναι είτε να πάρω την "ομπρέλα" είτε το "καπέλο" με βάση την "τιμή" της συνθήκης.

Ωστόσο, αντιμέτωπη με μιαν αναπόφευκτη μεταλλαγή, η κοινωνία μας δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο σύνολό της.

Ο Γκιαλζέν θα χρησιμοποιήσει δορυφορικό εξοπλισμό, ο οποίος θα μεταδίδει τα σήματα που θα λαμβάνει, μέσω ασύρματων συνδέσεων, από το Ίντερνετ καφέ.

Γενικά η διαδικασία της επιλογής περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας συνθήκης που μπορεί να έχει δύο τιμές (Αληθής ή Ψευδής) και ακολουθεί η απόφαση εκτέλεσης κάποιας ενέργειας με βάση την τιμή της λογικής αυτής συνθήκης.

"Η αύξηση της ανεργίας, η οποία δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφθεί με στατιστικά τεχνάσματα, εκφράζει την αδυναμία της κοινωνίας μας να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά και κοινωνικά δεδομένα.

Και προγραμματίζει να εγκαταστήσει οκτώ φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από γεννήτριες και μπαταρίες που θα γεμίζουν με ηλιακή ενέργεια.

Στη συνέχεια δίνονται δύο παραδείγματα ενεργειών με βάση κάποια συνθήκης επιλογής.

Αντανακλά την αδυναμία των επίλεκτων μελών της να συνειδητοποιήσουν και να αναλύσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα", υπογραμμίζει ο Μισέλ Ροκάρ.

Το πρώτο παράδειγμα αφορά στην εκτέλεση κάποιας ενέργειας όταν η συνθήκη είναι Αληθής, ενώ το δεύτερο παράδειγμα αφορά στην εκτέλεση μίας ενέργειας όταν η συνθήκη είναι Αληθής και κάποιας άλλης ενέργειας όταν η συνθήκη είναι Ψευδής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας εκθέτει στην εν λόγω εργασία την αυστηρή του διάγνωση, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και αυτοκριτική.

Παράδειγμα 2.

Καθιστά προφανή τα βαθύτερα αίτια της ραγδαίας ανόδου του δείκτη της ανεργίας, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα όλων των τεχνικών, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή της.

Σύγκριση αριθμών με απλή επιλογή

Ο Μισέλ Ροκάρ δεν αρκείται, όμως, σε μια απλή έκθεση του προβλήματος.

Να διαβαστεί ένας αριθμός και να εκτυπωθεί η απόλυτη τιμή του.

Προτείνει.

Όπως είναι γνωστό, η απόλυτη τιμή ενός αριθμού είναι ο ίδιος ο αριθμός, αν αυτός είναι θετικός ή μηδέν και ο αντίθετός του, αν είναι αρνητικός.

"Αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι να προχωρήσουμε προς τη συλλογική και ατομική βελτίωση, να συμβάλουμε στο διάλογο όσον αφορά στις αλλαγές, που όλοι υφιστάμεθα και να προτείνουμε βραχυπρόθεσμα ένα πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο από αυτό που διαθέτουμε σήμερα", τονίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή.

Έτσι προκειμένου να βρεθεί η απόλυτη τιμή, αρκεί να ελεγχθεί, αν τυχόν ο δεδομένος αριθμός είναι αρνητικός, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να βρεθεί ο αντίθετός του. Ο συλλογισμός αυτός οδηγεί στον επόμενο αλγόριθμο.

Αλγόριθμος Παράδειγμα_2 Διάβασε a Αν a < 0 τότε a a*(-1) Εκτύπωσε a Τέλος Παράδειγμα_2

|+ 5| = 5 και |- 5| = 5

Στην παράσταση αλγορίθμων με ψευδογλώσσα η επιλογή υλοποιείται με την εντολή Αν…τότε. Η σύνταξη της εντολής είναι: Αν συνθήκη τότε εντολή και η λειτουργία της είναι: Αν ισχύει η συνθήκη (δηλαδή αν είναι αληθής), τότε μόνο εκτελείται η εντολή. Σε κάθε περίπτωση εκτελείται στη συνέχεια η εντολή, που ακολουθεί.

Στην εντολή Αν…τότε είναι πιθανό, όταν ισχύει η συνθήκη, να απαιτείται η εκτέλεση περισσότερων από μία εντολές. Στην περίπτωση αυτή οι διαδοχικές εντολές γράφονται από κάτω και σε εσοχή, ενώ το σχήμα επιλογής κλείνει με τη λέξη Τέλος_αν. Π.χ Αν συνθήκη τότε εντολή_1 εντολή_2 …………… εντολή_ν Τέλος_αν

Η συνθήκη είναι μια λογική έκφραση.

Όπως και στον αλγόριθμο του προηγούμενου παραδείγματος, εύκολα προκύπτει ότι η τιμή a είναι και είσοδος αλλά και έξοδος του αλγορίθμου. Επιπλέον, ο αλγόριθμος έχει καθορισμένη κάθε του εντολή (καθοριστικότητα), τελειώνει μετά από πεπερασμένο αριθμό βημάτων (περατότητα), ενώ κάθε εντολή του είναι ιδιαίτερα απλή κατά την εκτέλεσή της (αποτελεσματικότητα). Έτσι προκύπτει ότι ο αλγόριθμος αυτός πράγματι πληροί τα κριτήρια που περιγράφηκαν στην παράγραφο 2.1.

Σχ. 2.2. Ο αλγόριθμος του παραδείγματος 2 με διάγραμμα ροής

Παράδειγμα 3. Σύγκριση αριθμών με σύνθετη επιλογή Να διαβασθούν δύο αριθμοί και σε περίπτωση που ο πρώτος αριθμός είναι μικρότερος του δεύτερου, να υπολογισθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμά τους, διαφορετικά να υπολογισθεί και να εκτυπωθεί το γινόμενό τους.

Αλγόριθμος Παράδειγμα_3 Διάβασε a, b Αν a < b τότε c a + b αλλιώς c a * b Τέλος_αν Εκτύπωσε c Τέλος Παράδειγμα_3

Στο παράδειγμα αυτό χρησιμοποιείται η γενική μορφή της εντολής επιλογής, που είναι: Αν συνθήκη τότε εντολή ή εντολές αλλιώς εντολή ή εντολές Τέλος_αν

Σχ. 2.3. Ο αλγόριθμος του παραδείγματος 3 με διάγραμμα ροής