Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( έλαμψε πάλι ο τσακαλίδης :: 15/3/2006 21:33:31) 

Ο Ιάκωβος Τσακαλίδης προσπαθεί να αποφύγει το μαρκάρισμα του Πολ Πιρς, στον χθεσινό αγώνα των Γκρίζλις με τους Σέλτικς.

Κεφάλαιο 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΝΒΑ

1. Εισαγωγή

Έλαμψε πάλι ο Τσακαλίδης

1.1. Γιατί διδάσκεται η Φυσική;

Σε περίοδο εξαιρετικής φόρμας βρίσκεται το τελευταίο 10ήμερο ο Ιάκωβος Τσακαλίδης. Διδασκόμαστε τη Φυσική επειδή θέλουμε να γνωρίσουμε τη φύση αλλά και τον ανθρώπινο πολιτισμό και να συμβάλλουμε στην παραπέρα ανάπτυξη του. Χθες οδήγησε τους Γκρίζλις στη νίκη επί των Σέλτικς με σκορ 93-76 έχοντας σε 36 λεπτά (ως βασικός) 19 πόντους (7/10β., 6/10δπ.) και 16 ριμπάουντ! Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τη Φυσική ήδη από τα βάθη της προϊστορίας, πριν αυτή διαμορφωθεί σε επιστήμη. "Αφήσαμε τον Τσακαλίδη μόνο του. Πράγματι, η Φυσική κρύβεται πίσω από το πέταγμα του ακοντίου, τη χρήση του αρότρου, τη μεταφορά των ογκολίθων για την κατασκευή των Πυραμίδων ή του Παρθενώνα κ.α. Αυτό είχαμε σχεδιάσει, αλλά γύρισε μπούμερανγκ και μας πλήγωσε. . Έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι.

Η ανάπτυξη της Φυσικής συνδέεται με την κατασκευή της ατμομηχανής που οδήγησε στη βιομηχανική επανάσταση.

Τον αφήσαμε να κάνει ένα εκπληκτικό ξεκίνημα και μετά ρόλαρε", είπε ο Ραφ Λαφρέντζ, προσωπικός αντίπαλος του Τσακαλίδη, ο οποίος τόνισε πως "όταν οι αντίπαλοι πέφτουν πάνω στον Πάου (Γκαζόλ) το μόνο που έχω να κάνω είναι να βρίσκομαι σε σωστή θέση για να παίρνω τις πάσες του και να σκοράρω".

Ο ηλεκτρισμός, που προσφέρει το φωτισμό, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τις επικοινωνίες, τα στερεοφωνικά και τους υπολογιστές, αναπτύχθηκε από φυσικούς. ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ παιχνίδια του ΝΒΑ τα αποτελέσματα ήταν: Σίξερς - Ράπτορς 97-111, Χιτ - Τζαζ 121-83, Μπόμπκατς - Ουίζαρντς 114-119, Μπουλς - Μπλέιζερς 95-66, Μάβερικς - Καβαλίερς 91-87, Σπερς - Χόρνετς 96-81, Κινγκς - Λέικερς 114-98, Σόνικς - Σανς 120-129. Κανένας μηχανικός δε θα μπορούσε να σχεδιάσει μια συσκευή, από σκεύη μαγειρικής μέχρι δορυφόρους, χωρίς πρώτα να έχει κατανοήσει τους βασικούς νόμους της φύσης. Η γνώση των φυσικών νόμων βοηθά τους αθλητές στο να προπονούνται πιο αποτελεσματικά και με τον κατάλληλο εξοπλισμό να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. Η Φυσική αποτελεί ένα από τα θεμέλια της τεχνολογίας.

Η μελέτη της Φυσικής είναι μια συναρπαστική περιπέτεια. Η Φυσική αναζητά την ενότητα μέσα στην ποικιλία. Η πορεία της ανακάλυψης των βαθύτερων νόμων του φυσικού κόσμου είναι μια πρόκληση για την νοημοσύνη και τη φαντασία μας.

Ο Αϊνστάιν ήταν φυσικός. Φυσικοί είναι επίσης πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που δεν έχουν την ιδιοφυΐα του Αϊνστάιν. Και εσείς λοιπόν μπορείτε να γίνετε φυσικοί. Ωστόσο σκοπός αυτού του μαθήματος δεν είναι να σας κάνει φυσικούς. Είναι να σας δώσει μια ιδέα του τρόπου με τον οποίο οι φυσικοί βλέπουν και ερευνούν τον κόσμο. Να έχετε την ικανοποίηση ότι κατανοείτε διαδικασίες που συμβαίνουν καθημερινά γύρω σας, να προβλέπετε αποτελέσματα και να λύνετε πρακτικά προβλήματα. Αν ποτέ αναρωτηθήκατε γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος, πώς το νερό από υγρό γίνεται ατμός ή πώς οι δορυφόροι κινούνται γύρω από τη Γη, θα βρείτε τις απαντήσεις στη Φυσική. Τελικά ίσως φθάσετε να δείτε ό,τι πραγματικά είναι η Φυσική: ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος στην προσπάθεια του να κατανοήσει τον κόσμο.

Μαθαίνοντας Φυσική μπορείτε να κάνετε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία σε επαγγελματικούς χώρους όπου κυριαρχεί η υψηλή τεχνολογία. Ακόμη μαθαίνετε να θέτετε ερωτήσεις και να λαμβάνετε αποφάσεις, ως υπεύθυνος πολίτης σε έναν όλο και πιο πολύπλοκο κόσμο. Ούτως ή άλλως δείτε τη Φυσική σαν μοναδικό ταξίδι από το άτομο μέχρι τα άκρα του Σύμπαντος.

Εικόνα 1.1. Η Φυσική καλλιεργεί την αίσθηση της ομορφιάς

Εικόνα 1.2. Με την Φυσική θα ταξιδέψετε από το άτομο μέχρι τα άκρα του σύμπαντος