Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( "μεθυσμενη πολιτεια" η λισαβονα για χαρη της μπενφικα :: 9/3/2006 19:30:10) 

Το… ακροβατικό δεύτερο γκολ του Μίκολι σφράγισε τον θρίαμβο της Μπενφίκα στο "Άνφιλντ".

Οι ελλανοδίκες

"ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" Η ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των αγώνων ήταν οι Ελλανοδίκες.

Μνήμες Εουσέμπιο

Οι Ελλανοδίκες είχαν τη γενική εποπτεία των αγώνων και ήταν οι αποκλειστικοί κριτές όλων των αγωνιστικών εκδηλώσεων.

Μπορεί η ευχή του Ζοζέ Μουρίνιο "να κατακτήσει το Τσάμπιονς λιγκ η Μπενφίκα" να γίνει πραγματικότητα; Στη Λισαβόνα, πάντως, αναθάρρησαν. Και με το δίκιο τους…

Οι αποφάσεις τους ήταν σεβαστές και ανέκκλητες.

Επιμέλεια: ΔΗΜ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Η αμεροληψία των ελλανοδικών και η σωστή κρίση και απονομή δικαιοσύνης είχαν ξεπεράσει τα σύνορα του ελληνικού κόσμου.

Από τη στιγμή, άλλωστε, που πέταξαν εκτός της κάτοχο Λίβερπουλ, δεν υπάρχει λόγος να φοβηθούν κανέναν!

Η Βουλή των Ηλείων είχε τη δυνατότητα να τιμωρήσει Ελλανοδίκη για λανθασμένη απόφαση, δεν είχε όμως το δικαίωμα να ακυρώσει την απόφασή του.

Η Μπενφίκα βρίσκεται στα προημιτελικά για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1994-95 (τότε την απέκλεισε η Παρί Σεν Ζερμέν, 1-1, 1-2) κι ονειρεύεται να επαναλάβει τα κατορθώματα του Εουσέμπιο, δις πρωταθλητή Ευρώπης (1961, 1962).

Οι κριτές-ελλανοδίκες απένειμαν τα βραβεία και επέβαλαν ποινές στους αθλητές σε περίπτωση μη τήρησης των κανονισμών.

Το… πολυεθνικό δημιούργημα του Ρόναλντ Κούμαν περιλαμβάνει λιγοστούς, αλλά ποιοτικούς Πορτογάλους (Σιμάο, Πετί, Νούνο Γκόμες, Φερνάντες), πολλούς Βραζιλιάνους (Λουιζάο, Άντερσον, Λέο, Μπέτο, Τζεοβάνι, Μορέτο, Αλσίντες), Ιταλούς (Μίκολι) και Έλληνες (Καραγκούνης)!

Οι ποινές ήταν σωματικές και χρηματικές.

Το 0-2 στο "Άνφιλντ" ήλθε με δυο απίθανα γκολ και σήμανε την αποκαθήλωση της Λίβερπουλ.

Από τα χρηματικά πρόστιμα των αθλητών ή πόλεων κατασκευάζονταν ορειχάλκινα αγάλματα του Δία (Ζάνες), τα οποία στήνονταν στην είσοδο του σταδίου.

Ο Σιμάο ήταν δικαίως το κεντρικό πρόσωπο, αφού ξεπέρασε την καλοκαιρινή απογοήτευση, όταν η μεταγραφή του στους "κόκκινους" χάλασε στις λεπτομέρειες, και ήταν ο ηγέτης της επικής πρόκρισης!

Οι Ζάνες έφεραν τα ονόματα των παραβατών στη βάση τους για να θυμίζουν στους αιώνες αυτούς που παρέβησαν το "ευ αγωνίζεσθαι".

ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ που αντέχει από το 1990, όταν η Μίλαν έκανε το τελευταίο "repeat" του Τσάμπιονς λιγκ, διατήρησε φέτος η Λίβερπουλ.

Έτσι οι Ζάνες χρησίμευαν σαν προειδοποίηση και σαν παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους εκείνους οι οποίοι σκέπτονταν να αγωνιστούν χρησιμοποιώντας μεθόδους αντίθετες με την ιστορία της Ολυμπίας.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης απέτυχαν στην υπεράσπιση των κεκτημένων από νωρίς, αφού η προσωπικότητα του αρχηγού Τζέραρντ στάθηκε αδύνατο να υπερκαλύψει ξανά την ανυπαρξία επιθετικών (οι Κράουτς, Φάουλερ, Μοριέντες και Σισέ αποδείχθηκαν ελάχιστοι). Τουλάχιστον στη Λίβερπουλ γλίτωσαν τα χειρότερα και γλίτωσαν το αρνητικό ρεκόρ, αφού στον μισό αιώνα του κυπέλλου Πρωταθλητριών υπήρξαν κάτοχοι (Ρεάλ Μαδρίτης 1961, Σέλτικ 1967, Φέγενορντ 1971, Λίβερπουλ 1978, Νότιγχαμ 1980) που αποκλείστηκαν από τον 1ο κιόλας γύρο! Στα δε χρόνια του Τσάμπιονς λιγκ, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μπαρτσελόνα, που αν και κάτοχος το 1992 έμεινε εκτός ομίλων, θύμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας…