Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( με 100 οπαδους στο φαϊναλ φορ η λοκομοτιβ μπελγκοροντ :: 14/3/2006 20:11:31) 

Η κερκίδα των Ρώσων αποτελεί ακόμη ένα… δέλεαρ για τους φίλους του Ηρακλή, ώστε να πεταχτούν μέχρι τη Ρώμη.

2.3.3 Εσωτερική ενέργεια

ΜΕ 100 ΟΠΑΔΟΥΣ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ Η ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΠΕΛΓΚΟΡΟΝΤ

Όπως είναι γνωστό, στα αέρια τα μόρια βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, με τις ταχύτητές τους και κατά συνέπεια τις κινητικές τους ενέργειες συνεχώς να μεταβάλλονται.

Διαγώνιος… πονοκέφαλος

Ορίζουμε ως μέση κινητική ενέργεια [pic] των μορίων του αερίου το άθροισμα των κινητικών ενεργειών Κ1, Κ2, ….ΚΝ των μορίων του αερίου δια του πλήθους των Ν

Η Νόβα Νοβισιμπιέσκ, πρώην ομάδα του Αμπροσίνοφ, αποδείχθηκε εύκολη λεία για την Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, η οποία επικράτησε εντός έδρας με 3-0 (25-17, 27-25, 25-20) κι έτσι παρέμεινε σε απόσταση τριών πόντων από την πρωτοπόρο Ντιναμό Μόσχας, που αγωνιζόταν χθες στο ντέρμπι της Μόσχας με τη Λουκ

Δηλαδή: [pic]

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΥΧΑΛΑ

Στα αραιά μονοατομικά αέρια τα μόρια θεωρούνται ως σωμάτια, τα οποία μπορούν να έχουν, μόνο μεταφορική κίνηση.

Η αντίπαλος του Ηρακλή, αγωνίζεται και το ερχόμενο Σάββατο εντός, καθώς υποδέχεται για την 22η αγωνιστική (τελευταία της κανονικής περιόδου) την Φακέλ Νόβι Ουρενγκόι που είναι ισόβαθμή της με 36 βαθμούς.

Αυτό σημαίνει πως η μέση κινητική ενέργεια για κάθε μόριο του αερίου αυτού, είναι μεταφορική κινητική ενέργεια.

Αυτό το παιχνίδι, θεωρείται για τους Ρώσους ως η ιδανική πρόβα τζενεράλε, αφού δεν έχουν περιθώρια για άλλες απώλειες στη ρωσική Σούπερ λίγκα (ήδη μετρούν τέσσερις ήττες) κι ο αντίπαλος είναι αρκετά δυνατός.

Εάν πολλαπλασιάσουμε τη μέση κινητική ενέργεια [pic] των μορίων του αερίου λόγω της μεταφορικής τους κίνησης με το πλήθος τους Ν, προκύπτει η συνολική κινητική ενέργεια όλων των μορίων του αερίου.

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ για τη Λοκομοτίβ είναι ότι ο Αρκάντι Κοζλόφ, τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση που έκανε στο γόνατό του (ρήξη συνδέσμων), αγωνίστηκε για λίγα λεπτά στο προχθεσινό παιχνίδι και εκτός απροόπτου θα είναι στην αποστολή, όχι όμως και στην εξάδα, αφού ο Αμπροσίμοφ θεωρείται πλέον βασικός από τον Γκενάντι Τσιπούλιν.

Η ενέργεια αυτή ονομάζεται εσωτερική ενέργεια U και είναι αποτέλεσμα των θερμικών κινήσεων των μορίων του.

Αυτός που προβληματίζει περισσότερο από κάθε άλλον, τον εκκεντρικό Ρώσο τεχνικό (για να μην ξεχνιόμαστε και πρόεδρο της Λοκομοτίβ) είναι ο Σεργκέϊ Μπαράνοφ.

Δηλαδή: U = N [pic] (2.3.1)

Ο θηριώδης διαγώνιος, ναι μεν είχε κάποια προβλήματα τραυματισμών κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όμως γενικότερα η απόδοσή του είναι κάτω του μετρίου και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ο Ρόμαν Ντανίλοφ καλείται από τον πάγκο για να πάρει θέση στο γήπεδο.

Συνεπώς, η εσωτερική ενέργεια των αερίων αποδίδεται στη θερμική κίνηση των μορίων τους, αφού θεωρούμε την αλληλεπίδραση και κατά συνέπεια τη δυναμική ενέργεια, μηδέν.

"ΟΛΟΙ περιμένουμε ότι ο Σεργκέι θα βρει τον εαυτό του και μακάρι αυτό να συμβεί στο φάιναλ φορ", δήλωσε χθες στη "Msports" ο εκπρόσωπος Τύπου της Λοκομοτίβ Αντρέι Γκούμπιν, ο οποίος μελαγχόλησε όταν τον ενημερώσαμε για την τεράστια κινητοποίηση των οπαδών του Ηρακλή.

Επιπλέον, πρέπει να τη διακρίνουμε από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που είναι δυνατόν να έχει το αέριο, π.χ. ένεκα της κίνησης του δοχείου στο οποίο περιέχεται.

"Εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αεροπλάνο για την πτήση τσάρτερ, αλλά με τους καλύτερους υπολογισμούς δεν θα έχουμε περισσότερους από 100 οπαδούς μας", είπε ο Ρώσος συνάδελφος που ακόμη δεν είχε ξεχάσει την περσινή εμπειρία της Πυλαίας.

Σημείωση: Στα υγρά και στα στερεά, επειδή τα μόριά τους αλληλεπιδρούν, εκτός από την κινητική έχουν και δυναμική ενέργεια. Έτσι, στην περίπτωση των σωμάτων αυτών, εσωτερική ενέργεια είναι το άθροισμα της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας των δομικών τους λίθων.

Θέρμανση ενός σώματος, σημαίνει αύξηση της εσωτερικής του ενέργειας εις βάρος της εσωτερικής ενέργειας κάποιου άλλου σώματος, του οποίου η εσωτερική ενέργεια μειώνεται και συνεπώς αυτό ψύχεται. Η αύξηση της εσωτερικής ενέργειας του ενός σώματος και η ταυτόχρονη μείωση της εσωτερικής ενέργειας του άλλου, συνεχίζονται έως ότου αυτά αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να τη διαπιστώσουμε πειραματικά με τη βοήθεια της διάταξης που φαίνεται στην εικόνα 2.3.9. Πρόκειται για δυο δοχεία τα οποία περιέχουν νερό σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Το μικρό δοχείο έχει μεταλλικά λεπτά τοιχώματα και περιέχει ζεστό νερό θερμοκρασίας θ1 (σε οC). Το μεγάλο δοχείο έχει κρύο νερό θερμοκρασίας θ2 (σε οC). Στα δύο δοχεία υπάρχουν θερμόμετρα με τα οποία μετράμε τις θερμοκρασίες του νερού των δυο δοχείων. Αρχικά οι θερμοκρασίες είναι θ1 και θ2. Στη συνέχεια η θερμοκρασία του νερού στο δοχείο Δ1 μειώνεται ενώ αυξάνεται η θερμοκρασία στο δοχείο Δ2. Η μεταβολή των θερμοκρασιών συνεχίζεται έως ότου το νερό στα δυο δοχεία αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία. Όσο χρόνο οι θερμοκρασίες είναι διαφορετικές, γίνεται ανακατανομή στις εσωτερικές ενέργειες, το αποτέλεσμα της οποίας το ονομάζουμε “απορρόφηση θερμότητας” από το νερό στο δοχείο Δ2. Όταν οι θερμοκρασίες γίνουν ίσες σταματά η ανακατανομή των εσωτερικών ενεργειών και τότε ούτε προσφέρεται ούτε απορροφάται θερμότητα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται θερμική ισορροπία.

Μια μητέρα λέει στο παιδί της: α) Κλείσε το ψυγείο, για να μην φύγει η ψύξη. β) Κλείσε την πόρτα του σπιτιού για να μην μπει το κρύο. Να σχολιάσετε τις προτάσεις αυτές.