Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( φοινικας πολιχνης :: 21/3/2006 20:33:11) 

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

2.1.2 Το φαινόμενο της κρούσης

Ο Φοίνικας Πολίχνης συμπληρώνει φέτος 51 χρόνια ιστορίας (ιδρύθηκε το 1955) με μεγαλύτερες επιτυχίες του τη συμμετοχή του στη Β' εθνική (1965, 1971). Ας θεωρήσουμε το μονωμένο σύστημα της εικόνας 2.1.9α. Τις ίδιες χρονιές έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Το αμαξάκι (1) έχει μάζα m1, το αμαξάκι (2) έχει μάζα m2 και γνωρίζουμε ότι m1 Έχει στεφθεί δύο φορές κυπελλούχος της ΕΠΣΜ (1981, 2002), ενώ ανέκαθεν φημιζόταν για την παραγωγή και την ανάδειξη των ταλέντων της περιοχής. Αν σπρώξουμε το πρώτο αμαξάκι, αυτό θα αρχίσει να κινείται (Εικ. 2.1.9β). Στην ακαδημία που διατηρεί, με την επωνυμία "Σάββας Αβραμίδης", συμμετέχουν 250 παιδιά και εργάζονται 10 προπονητές. Στη συνέχεια θα χτυπήσει το δεύτερο και μετά τα δύο αμαξάκια θα κινούνται έστω σε αντίθετες κατευθύνσεις με διαφορετικές ταχύτητες (Εικ. 2.1.9γ).

Είναι η μοναδική ομάδα που λαμβάνει μέρος και στα επτά πρωταθλήματα από τη συγκρότηση της Α1 κατηγορίας, έστω κι αν οι πολυπληθείς φίλοι του σίγουρα μένουν ανικανοποίητοι με αυτό το… επίτευγμα.

Μπορούμε να σπρώξουμε ταυτόχρονα τα δύο αμαξάκια, ώστε αυτά να πλησιάσουν το ένα το άλλο (Εικ. 2.1.9δ).

Στο φετινό πρωτάθλημα παρουσιάζει δύο πρόσωπα.

Ανάλογα με τις ταχύτητες που θα δώσουμε μπορεί να προκύψουν μετά τη σύγκρουση διάφορα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα να κινούνται όπως φαίνεται στην εικόνα 2.1.9ε.

Αν και βρέθηκε σε άσχημη βαθμολογική θέση στον πρώτο γύρο, με πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες, στους οκτώ τελευταίους αγώνες του πλασαρίστηκε στην πρώτη εξάδα.

Οι παραπάνω περιπτώσεις ανήκουν σε μια γενικότερη κατηγορία φαινομένων τα οποία ονομάζονται φαινόμενα κρούσης.

Πρόεδρος είναι ο Αντώνης Αβραμίδης και προπονητής ο Λάμπρος Ανδριόπουλος, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους του χώρου.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται φαινόμενα όπως η σύγκρουση δύο αυτοκινήτων (Εικ. 2.1.10), το σφήνωμα του βλήματος στο στόχο (Εικ. 2.1.11), κ.ά. Υπάγονται ακόμα φαινόμενα, όπως η σύγκρουση των σφαιρών του μπιλιάρδου (Εικ. 2.1.12), ο βομβαρδισμός των πυρήνων των ατόμων με σωματίδια, όπως τα πρωτόνια, κ.τ.λ.

Εικόνα 2.1.10

Εικόνα 2.1.12

Μπορούμε όμως να περιγράψουμε όλα αυτά τα φαινόμενα με έναν απλό και ενιαίο τρόπο; Η απάντηση είναι καταφατική και στηρίζεται στην έννοια του συστήματος. Πράγματι, σε όλες τις περιπτώσεις: α) τα σώματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, β) μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αποτελούν ένα μονωμένο σύστημα. Ακόμα και στην περίπτωση των αυτοκινήτων (Εικ. 2.1.10) στην οποία οι εξωτερικές δυνάμεις δεν έχουν συνισταμένη μηδέν, επειδή υπάρχουν τριβές, οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη σύγκρουση είναι τόσο μεγάλες ώστε μπορούμε να αγνοήσουμε όλες τις εξωτερικές δυνάμεις. Δηλαδή να θεωρούμε το σύστημα μονωμένο.