Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( προημιτελικοι αναμνησεων στο τσαμπιονς λιγκ :: 27/3/2006 20:06:06) 

Την αγαπημένη του Μπάρτσα απειλεί απόψε ο Ρόναλντ Κούμαν με την Μπενφίκα…

Λεξιλόγιο σχετικό με τα θέματα για συζήτηση και έκφραση/έκθεση που ακολουθούν

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

1) Να συγκεντρώσετε ονοματικά σύνολα που αναφέρονται σε έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας, όπως π.χ. πρεσβύτης, θαλερός γέρος.

Παντοτινές αγάπες Βιεϊρά vs Άρσεναλ, Κούμαν vs Μπάρτσα

Ποια από αυτά είναι φορτισμένα με θετικό ή αρνητικό σχόλιο;

Στην Άρσεναλ κατέφυγε το '96, όταν εγκατέλειψε ως αποτυχημένος τη Μίλαν. Σε εννιά σεζόν (347 συμμετοχές / 31 γκολ) στο Λονδίνο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (1998, 2002, 2004) και -κυρίως- τη φήμη του κορυφαίου ανασταλτικού μέσου παγκοσμίως.

2) Σχημάτισε φράσεις με τις παρακάτω λέξεις που χαρακτηρίζουν έναν υγιή γέροντα: θαλερός, ακμαίος, ευσταλής, λεβεντόγερος, καλοστεκούμενος.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗ

3) Με ποια ρήματα ή ρηματικές εκφράσεις ένας γέροντας θα αναφερόταν στην ηλικία του; π.χ. γέρασα, με πήραν τα χρόνια.

4) Είναι νέος/α: Με ποια συνώνυμα ουσιαστικά ή εκφράσεις μπορεί να αντικατασταθεί η πρόταση;

Πέρσι η "έλλειψη ευρωπαϊκής προοπτικής" της Άρσεναλ οδήγησε τον Πατρίκ Βιεϊρά στη Γιουβέντους, η μοίρα όμως τα έφερε έτσι ώστε να βρει αντιπάλους τους "κανονιέρηδες", στον δρόμο για τον πρώτο του ημιτελικό Τσάμπιονς λιγκ! 5) Προσέξτε τον παρακάτω πίνακα και συνδυάστε τα ρήματα με τα κατάλληλα ονοματικά σύνολα (υποκείμενα) και με τα κατάλληλα προθετικά σύνολα, για να σχηματίσετε φράσεις.

"Ελπίζω ότι θα με χειροκροτήσουν… Ρήματα πρόκειται ενδέχεται προβλέπεται επίκειται προμηνύεται πλησιάζει /ζυγώνει του μέλλεται προεξοφλείται επικρέμαται ήγγικεν βρίσκεται Ονοματικά σύνολα ανασχηματισμός της κυβέρνησης η ώρα της κρίσης να υποφέρει τα πάνδεινα να ξεσπάσει πόλεμος θύελλα η καταστροφή η αποτυχία του η ώρα Προθετικά σύνολα στο χείλος της καταστροφής στα πρόθυρα της διάλυσης στις παραμονές του πολέμου Πέρασα υπέροχες στιγμές στην Άρσεναλ", τόνισε ο 30χρονος Γάλλος, αλλά δεν είναι ο μόνος που θα αντιμετωπίσει παλιούς γνώριμους.

6) α) Σχημάτισε ονοματικά σύνολα προσθέτοντας στα ουσιαστικά μέλλον και παρελθόν τα κατάλληλα επίθετα ή επιθετικές μετοχές π.χ. αβέβαιο μέλλον, δοξασμένο παρελθόν.

Ο ηγέτης κι αρχηγός της Άρσεναλ, Τιερί Ανρί, καλείται ν' αποδείξει έμπρακτα στους "μπιανκονέρι" πόσο λάθος τον… μέτρησαν όταν τον έβγαλαν άχρηστο το 1999 και μετά από μόνο έξι μήνες τον πούλησαν για ένα… κομμάτι ψωμί στην Άρσεναλ, κάνοντας τους Άγγλους ευτυχισμένους.

β) Συγκέντρωσε ρήματα για να σχηματίσεις ρηματικά σύνολα με τα ουσιαστικά μέλλον και παρελθόν ως αντικείμενα π.χ. οραματίζομαι το μέλλον, αναπολώ το παρελθόν. Η Άρσεναλ αμφιβάλλει πάντως για την ετοιμότητα των Ρέγιες, Κάμπελ και Λιούνγκμπεργκ, ενώ εκτός μάχης είναι οι Κόουλ και Λαουρέν. Σχημάτισε με ορισμένα από αυτά φράσεις. Η Γιούβε, με τη σειρά της, δεν υπολογίζει στον τιμωρημένο Νέντβεντ και τον τραυματία Ντελ Πιέρο.

7) Να αντικαταστήσετε τις παρακάτω υπογραμμισμένες φράσεις με άλλες ισοδύναμες: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ του Ροναλντίνιο να ξαναπαίξει στον τελικό στο αγαπημένο του Παρίσι, τον πρώτο του ευρωπαϊκό σταθμό, περνά από τη Λισαβόνα… -Για να αναθεωρήσουμε την ιστορία, πρέπει να προηγηθεί η ανασκόπηση του παρελθόντος. Η Μπαρτσελόνα δοκιμάζεται απέναντι στη "σταχτοπούτα" του Τσάμπιονς λιγκ, Μπενφίκα, αποδεκατισμένη από αμυντικές λύσεις. -Είναι προσηλωμένος στη μελέτη των ιστορικών κειμένων· τον ελκύει η αναδίφηση της ιστορίας. Οι Εντμίλσον, Μάρκες, Πουγιόλ, αλλά και οι Μέσι, Τσάβι, είναι εκτός μάχης, με συνέπεια να ετοιμάζονται για τα μετόπισθεν λύσεις ανάγκης, όπως η οπισθοχώρηση του Μότα ή η ενεργοποίηση του εφήβου Ρόντρι.

-Κατανοώ το ενδιαφέρον σου να εξιχνιάσεις το μυστήριο, αλλά θα σε συμβούλευα να μην ανακινείς λησμονημένες υποθέσεις.

Και ο Ρόναλντ Κούμαν, πάντως, ο άνθρωπος που οδήγησε την Μπάρτσα το '92 στο μοναδικό της Τσάμπιονς λιγκ, μετρά σοβαρές απουσίες για την Μπενφίκα (Νούνο Γκόμες, Αλσίντες και Μορέιρα).

8) Με επιρρήματα ή επιρρηματικές εκφράσεις που αναφέρονται στο μέλλον συμπλήρωσε τη φράση: Θα συμβεί, π.χ. Θα συμβεί σύντομα, θα συμβεί στο προσεχές μέλλον.