Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( επανηλθε ο νικος σαλευρης :: 27/3/2006 21:08:17) 

ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΕΥΡΗΣ

2. Η γλώσσα της περιγραφής

Νέα επίθεση σε Ντουμιτρέσκου

α) Η επιλογή των κατάλληλων λέξεων / φράσεων

Επίθεση κατά της διαιτησίας, αλλά και κατά του Ίλιε Ντουμιτρέσκου εξαπέλυσε (και) χθες ο Νίκος Σαλευρής. Είδαμε ότι η περιγραφή, για να είναι ακριβής και σαφής, πρέπει να περιλαμβάνει τις κατάλληλες λεπτομέρειες, ώστε να παρέχει επαρκείς πληροφορίες για το αντικείμενο. "Από την πρώτη αγωνιστική μέχρι την τελευταία έχουμε ένα σύστημα παραεξουσίας, που όποιον έχει με το μέρος του τον ευνοεί προκλητικά και όποιον αντιτίθεται σε κάθε εξωθεσμική προσπάθεια τον διώκει", δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της Καλλιθέας και αναφέρθηκε στον προπονητή του ΠΑΟΚ. Η ακρίβεια και η σαφήνεια της περιγραφής εξυπηρετούνται και από την επιλογή των κατάλληλων κάθε φορά λέξεων / φράσεων που αποδίδουν με τη μεγαλύτερη πιστότητα τα γνωρίσματα του αντικειμένου. "Ο Ντουμιτρέσκου μου επιτέθηκε χυδαία και με εξύβρισε μπροστά στον διοικητή της αστυνομίας. - Πόσο ακριβή είναι τα επίθετα "μεγάλος" και "ολοφώτεινος" στις παρακάτω αγγελίες; Εγκατέλειψε την ομάδα και σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή λίγκα θα αφαιρούσαν την άδεια εργασίας του", τόνισε χαρακτηριστικά. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι χρησιμοποιήθηκαν;

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σήμερα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση του τραυματία Σέριτς, ενώ ο Μαλεζάνι προβληματίζεται με τον Γκονζάλες.

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ: Μεγάλο διαμέρισμα 3 δωματίων, 4ος όροφος, αποθήκη στο υπόγειο, τηλ……

Ο Αργεντινός συμπλήρωσε εννιά(!) κίτρινες κάρτες και αν "κιτρινιστεί" στην Ξάνθη θα λείψει από τους αγώνες με Ατρόμητο (εντός) και Ηρακλή (εκτός).

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Ολοφώτεινο ημιυπόγειο δυάρι με κήπο εσωτερικό, ευκαιρία, τηλ….

Την Κυριακή επιστρέφει ο Μπίσκαν. Είδαμε ότι στην περιγραφή που γίνεται για έναν πρακτικό σκοπό τα επίθετα χρησιμοποιούνται, για να αποδώσουν τη θέση του αντικειμένου στο χώρο - χρόνο, καθώς και τις άλλες ιδιότητές του, χωρίς συνήθως να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις κρίσεις του προσώπου που κάνει την περιγραφή.

ΙΩΝΙΚΟΣ: Οι Νικαιώτες έμειναν για μία ακόμη αγωνιστική, την πέμπτη συνεχόμενη, χωρίς νίκη και στην προσπάθειά του ο μεγαλομέτοχος Χρήστος Κανελλάκης να ανεβάσει το ηθικό των παικτών προέβη χθες, σε πληρωμές…

Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όταν ο σκοπός της περιγραφής το απαιτεί, τα επίθετα χρησιμοποιούνται είτε για να υπερτονίσουν κάποιες ιδιότητες του αντικειμένου είτε για να καλύψουν και να υποβαθμίσουν κάποιες άλλες, οπότε επιλέγονται έτσι, ώστε η περιγραφή να είναι σκόπιμα ασαφής.