Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( μαρουσι-διναμο μ. 53-64 :: 21/2/2006 21:23:26) 

Ο Φώτης Κατσικάρης οδήγησε τους παίκτες της Διναμό Μόσχας σε νίκη επί του Αμαρουσίου.

("Όταν τα γράμματα γίνονται λέξεις", από τις εφημερίδες)

ΜΑΡΟΥΣΙ-ΔΙΝΑΜΟ Μ. 53-64

Ζούμε σε μια εποχή, όπου κατακλυζόμαστε από πληροφορίες.

Απομακρύνεται το φάιναλ φορ

Οι πολίτες διεθνώς έχουμε μια αυξημένη γλωσσική επικοινωνία (….).

Το Μαρούσι έχασε χθες στο κλειστό του Αγίου Θωμά από τη Διναμό Αγίας Πετρούπολης με σκορ 64-53 στην προημιτελική φάση του FIBA Euro Cup και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς χρειάζεται νίκη μέσα στη Ρωσία την Παρασκευή για να ισοφαρίσει την σειρά σε 1-1 και να τη στείλει σε τρίτο παιχνίδι (μέσα στο Μαρούσι).

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι η απόρροια του φαινομένου αυτού;

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη κέρδισε κατά κράτος το Μαρούσι, ειδικά στην άμυνα και πλέον απέκτησε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στην τετράδα της διοργάνωσης. ΑΠ.: Σε παγκόσμιο επίπεδο -και όχι μόνο οι Έλληνες- οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε οικονομίες στην επικοινωνία μας. Τα δεκάλεπτα: 14-16, 23-27, 42-50, 53-64. Θέλουμε να πούμε πολλά σε λίγο χρόνο και να τα συγκεντρώσουμε σε λίγο χώρο.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 15, Νικολαΐδης 2, Μπουντούρης, Κυρίτσης 7, Σέκουλιτς, Χόμαν 7, Στεφανίδης 5, Κολώκας 2, Καϊμακόγλου 10, Νοέας, Καράγκουτης 5.

Αυτή η οικονομία χώρου και χρόνου μπορεί να είναι βασική σήμερα στην επικοινωνία μας, αλλά επιφέρει τη συντόμευση του λόγου.

ΔΙΝΑΜΟ: Οσίποφ, Μίντλετον 9, Ιβάνοφ 2, Μακ Κάρτι 19, Μακ Κάλογκ 2, Μίλκοβιτς 10, Χλοπόνιν, Βερεμένκο 4, Ζιμπίροφ 5, Άσκραμπιτς 12, Κεϊρού 1.

Τα αρκτικόλεξα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συντόμευση του λόγου κυρίως στο γραπτό λόγο, όπου πρέπει να κάνουμε οικονομία χώρου, χρόνου και δυνάμεως (…).

ΝΒΑ: Ο Βιν Μπέικερ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση!

ΕΡΩΤ.: Το όλο θέμα έχει σχέση με τη δομή της γλώσσας;

Θέλοντας να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού και παχυσαρκίας, υπέγραψε συμβόλαιο με τους Κλίπερς.

Επιφέρει την αλλοίωσή της;

Στα 34 χρόνια του ο Μπέικερ είχε σταματήσει το μπάσκετ από το 2004 όταν αγωνίστηκε στους Σέλτικς και τους Νικς.

ΑΠ.: Νομίζω ναι.

Έχει 15,1 πόντους και 7,5 ριμπάουντ στην καριέρα του, έχοντας αγωνιστεί στους Μπακς, Σέλτικς, Σόνικς, Νικς και στους Ρόκετς.

Η ελληνική γλώσσα είναι μια κλινόμενη γλώσσα. Όταν θα χρειαστεί να κλείνεις τη λέξη "Ι.Χ.", θα πεις το "Ι.Χ.", του "Ι.Χ."….. Περνάμε λοιπόν σε μια μορφή ακλισίας (….). Επίσης οι ελληνικές λέξεις -η δομή τους- είναι να τελειώνουν σε φωνήεντα (…). Όταν λέμε "ΕΥΔΑΠ", "ΝΔΦΚ", "ΦΑΠ" (…) αρχίζει να δημιουργείται ένα άκουσμα στον ακροατή της ελληνικής γλώσσας, ότι οι ελληνικές λέξεις μπορεί να λήγουν σε σύμφωνα. Απ' αυτή την άποψη, ως άκουσμα, παραβιάζεται η αίσθηση της γλώσσας, επέρχεται μια μορφή αλλοίωσής της.

ΕΡΩΤ: Υποβαθμίζεται αυτό που λέμε ποιότητα του λόγου;

ΑΠ.: Όπως και να το κάνουμε, με τη συσσώρευση, την επανάληψη, την κατάχρηση τέτοιων αρκτικόλεξων ιδιαίτερα στον προφορικό λόγο, ναι, υποβαθμίζεται η γλώσσα (….), αυτοματοποιείται ο λόγος, συνθηματοποιείται, αν θέλετε, και γιατί να το κρύψουμε, εκμηχανίζεται. Γίνεται γλώσσα μηχανής, προκάτ.