Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( τιμή στον πούσκας :: 1/2/2006 19:06:44) 

ΟΥΕΦΑ

Ι. Ο ρόλος της αντίθεσης στη συνοχή του κειμένου

Τιμή στον Πούσκας

α) Συνοχή προτάσεων και περιόδων

Τον "καλπάζοντα συνταγματάρχη" Φέρεντς Πούσκας τίμησε χθες η ΟΥΕΦΑ. Όπως γνωρίζουμε από το Συντακτικό (ΝΕΣ, σελ. 125), παρατακτικοί αντιθετικοί σύνδεσμοι ή άλλες λέξεις, σύνολα λέξεων ή επιρρήματα που χρησιμοποιούνται ως αντιθετικοί σύνδεσμοι είναι: αλλά, μα, όμως, παρά, μόνο, ωστόσο, εντούτοις, μάλιστα, έπειτα, μολαταύτα, εξάλλου. Αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ταξίδεψε στη Βουδαπέστη και απένειμε στον 81χρονο Μαγυάρο, που νοσηλεύεται μόνιμα "χτυπημένος" από τη νόσο αλτσχάιμερ τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση για την ανυπολόγιστη προσφορά του (83 γκολ σε 84 συμμετοχές με την Ουγγαρία, χρυσός Ολυμπιονίκης του 1952, πρωταθλητής Ευρώπης 1959, 1960).

Από αυτούς μερικοί, όπως: ωστόσο, έπειτα, μολαταύτα κ.ά. συνδέουν κανονικά μόνο περιόδους ή ημιπεριόδους (παρ. γ).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι δυο συμπαίκτες του από τη θρυλική Ουγγαρία του '50 που παραμένουν εν ζωή, Γκιούλα Γκρόσιτς και Γιένο Μπουζάνσκι.

Το ίδιο συμβαίνει συχνά με το σύνδεσμο όμως (παρ. α). ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ Ζούνιορ, συμπαίκτη του στην εθνική Βραζιλίας των Μουντιάλ 1982,1986, αλλά και στη Φλαμένγκο πριν μεταναστεύσουν στο Καμπιονάτο (Τορίνο και Ουντινέζε αντίστοιχα), θα έχει ο Ζίκο ως συνεργάτη στον πάγκο της εθνικής Ιαπωνίας.

Οι αντιθετικοί σύνδεσμοι μπαίνουν στην αρχή της πρότασης. ΔΙΠΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ για τον βιτσα Ντραγκουτίνοβιτς…

Αλλά οι: όμως, ωστόσο, εντούτοις, μάλιστα, μολαταύτα, έπειτα μπορούν να μπουν όχι μόνο στην αρχή, αλλά και ύστερα από μια ή περισσότερες λέξεις της πρότασης ή κάποτε και στο τέλος (παρ. α, γ).

Ο Σέρβος διεθνής αμυντικός της Σεβίλλης αντιμετωπίζει δύο καταγγελίες, μία στην Ισπανία, γιατί ξυλοκόπησε γνωστό ηθοποιό που του έκανε φάρσα, και μία στο Βέλγιο, όπου κατηγορείται ότι κατέθεσε πλαστογραφημένα έγγραφα για να αποκτήσει κοινοτικό διαβατήριο.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ για την επιστροφή του στα γήπεδα ο Ραούλ. Η συντηρητική αγωγή στον αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης απέδωσε, καθώς απέφυγε την εγχείρηση και θα επιστρέψει στην ενεργό δράση στις αρχές Μαρτίου.