Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο βραζιλιανος εμερσον αποχαιρετησε την ξανθη :: 25/1/2006 21:16:41) 

Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΕΜΕΡΣΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Άσκηση

Συγκίνηση και αντιδράσεις

Με βάση τις ημερολογιακές σελίδες που διαβάσατε, να συζητήσετε σχετικά με τα συστατικά στοιχεία (μορφή και περιεχόμενο) του ημερολογίου:

Την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από το μηδέν και τα μεταγραφικά βρίσκονται στο προσκήνιο, με τις περισσότερες ομάδες να επιδίδονται σε… διορθωτικές κινήσεις, στην Ξάνθη η εικόνα είναι διαφορετική.

- Αναφέρεται το ημερολόγιο μόνο σε προσωπικά γεγονότα και ατομικά προβλήματα ή και σε γενικότερα προβλήματα της εποχής στην οποία γράφεται;

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ

- Ποια είναι, λοιπόν, τα κύρια γνωρίσματα του ημερολογίου ως προς το περιεχόμενο;

Η θερμοκρασία ήταν μόνιμα σε υψηλά επίπεδα όλο τον Ιανουάριο, μια και η Σκόντα τέθηκε στο μεταγραφικό επίκεντρο, συμμετέχοντας ενεργά στο "πάρε- δώσε".

- Ποια είναι τα εξωτερικά στοιχεία που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε ένα ημερολόγιο με την πρώτη ματιά;

Την πόρτα της εξόδου έχουν ήδη περάσει εννέα ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι Λουτσιάνο και Έμερσον.

- Σε ποιον μπορεί να απευθύνεται αυτός που γράφει το ημερολόγιο, για ποιο σκοπό, και πώς καθορίζει το ύφος του;

Δύο παίκτες πάνω στους οποίους… χτίστηκε η φετινή Ξάνθη και ίσως κανείς δεν περίμενε ότι λίγο πριν από την ολοκλήρωση της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, θα παραχωρούνταν.

- Για ποιους λόγους μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ένα ημερολόγιο;

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των οπαδών που ζητούν… εξηγήσεις από τον Χρήστο Πανόπουλο.

- Ποια κοινά σημεία και ποιες διαφορές παρουσιάζουν γενικά τα ημερολόγια από τα απομνημονεύματα και ειδικά από την άποψη του χρόνου (χρόνος του πομπού, του δέκτη, των γεγονότων).

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί φέρονται να… απειλούν ακόμη και με επιστροφή των εισιτηρίων διαρκείας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποδυνάμωση της ομάδας!

Βλ. και Έκφραση - Έκθεση, τ. Α', Αφήγηση -αφηγηματικός χρόνος.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, πάντως, των φιλάθλων δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Έμερσον που πληροφορήθηκε τα γεγονότα, καθώς επέστρεψε χθες στην ακριτική πόλη για να τακτοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της μετακόμισής του στην Αθήνα:

Κράτησε μερικές σελίδες ημερολογίου με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό που θα καθορίσει, βέβαια, το ύφος και την επιλογή του λεξιλογίου σου.

"Είναι συγκινητικό να βλέπεις τον κόσμο να στενοχωριέται αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Αν το ημερολόγιο που έγραψες ήταν εντελώς προσωπικό, προσπάθησε στη συνέχεια να το γράψεις έτσι, ώστε να μπορεί να απευθύνεται και σε άλλους.

Το ποδόσφαιρο είναι έτσι, που οι παίκτες από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζουν ομάδες.

Σημείωση Το ημερολόγιο ως μυθιστορηματικό είδος, "Ημερολογιακό μυθιστόρημα", που καλλιέργησαν κυρίως ευρωπαίοι συγγραφείς (π.χ. Αντρέ Ζιντ), θα το συναντήσουμε και στην Ελλάδα, λιγότερο ή περισσότερο προωθημένο, στις "Έξι και μια νύχτες στην Ακρόπολη" του Γ. Σεφέρη, στα "Τετράδια του Παύλου Φωτεινού" και στην "Εσωτερική συμφωνία" του Στέλιου Ξεφλούδα, στην "Αργώ" και στο "Δαιμόνιο" του Γ. Θεοτοκά.

Οι φίλαθλοι πρέπει να υποστηρίξουν την ομάδα καθώς είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών", ενώ για τη (μικρή) θητεία του στην Ξάνθη, είπε: "Ήταν πολύ ωραία περίοδος, πραγματικά μου άρεσε πολύ τόσο η ομάδα όσο και η πόλη. Η Ξάνθη είναι μια ήσυχη πόλη, με πολύ καλούς και φιλικούς ανθρώπους, που όλοι σε χαιρετάνε στον δρόμο και προσπαθούν να σε βοηθήσουν. Αισθάνθηκα πολύ ωραία από την πρώτη στιγμή".

ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτελούν, επίσης, οι Τζόουνς, Λέο Μινέιρο, Τσάνγκι, Γιάνσεν, Κάραμπας, Μελισσάς, Λάφατα, ενώ τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ είναι οι Μάνσο, Ζουέλα και Μπάρκογλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θρακιώτες δεν έχουν ολοκληρώσει τις μεταγραφικές τους κινήσεις και κινούνται για την απόκτηση τουλάχιστον δύο παικτών. Ενός επιθετικού και ενός μέσου, τα ονόματα των οποίων δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μεταγραφές ουσίας και λιγότερο εντυπωσιασμού, αφού όπως δήλωσε και ο Γιάννης Ματζουράκης για την απώλεια των δύο Βραζιλιάνων: "Πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά για να καλύψουμε το κενό τους". Ο Χρήστος Πανόπουλος διέψευσε φήμες που φέρνουν στην Ξάνθη τους Αναστασίου και Κονσεϊσάο, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα του Ογκουνσότο.