Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η ΟΜΑΔΑ

3.1.6 Σύγκριση της θεωρίας του Λαμάρκ με τη θεωρία του Δαρβίνου

ΗΡΑΚΛΗΣ Για μια ακόμη καλύτερη σύγκριση των θεωριών του Λαμάρκ και του Δαρβίνου —πέρα από την παρατήρηση που έγινε στην προηγούμενη ενότητα— μπορούμε να καταφύγουμε σε ένα υποθετικό παράδειγμα. Ξόρκισε επιτέλους το δαίμονα των εκτός έδρας αγώνων, σημειώνοντας μετά από πεντέμισι μήνες νίκη (δεύτερη φετινή) μακριά από το Καυταντζόγλειο. O Λαμάρκ εξήγησε την εμφάνιση ψηλού λαιμού στις καμηλοπαρδάλεις με βάση την αρχή της χρήσης και της αχρησίας και την αρχή της κληρονομικής μεταβίβασης των επίκτητων χαρακτηριστικών. Χωρίς να εντυπωσιάσουν οι παίκτες του Σάββα Κωφίδη πήραν τους τρεις βαθμούς δείχνοντας επιτέλους χαρακτήρα ομάδας που δικαιούται να βλέπει ευρωπαϊκή έξοδο. Ο Δαρβίνος πώς θα εξηγούσε άραγε την επικράτηση του ίδιου γνωρίσματος με βάση τη θεωρία της φυσικής επιλογής;

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θεωρία του Λαμάρκ

ΦΟΡΑ… ΚΑΤΗΦΟΡΑ Οι καμηλοπαρδάλεις δημιουργήθηκαν από οργανισμούς κατώτερων βαθμίδων διαμέσου της φυσικής κλίμακας. Η αγωνιστική και βαθμολογική κατηφόρα του ΠΑΟΚ δείχνει να μην έχει τελειωμό.

Τα χαμηλότερα κλαδιά απογυμνώθηκαν από τα φύλλα τους, οπότε προέκυψε η ανάγκη για πρόσβαση των καμηλοπαρδάλεων, που ως τότε είχαν κοντούς λαιμούς, στα ψηλότερα κλαδιά.

Ο Δικέφαλος κατρακύλησε στην έβδομη θέση με κίνδυνο να πέσει σήμερα ακόμη μία σε περίπτωση νίκης της Λάρισας, διάγοντας την χειρότερη σεζόν του της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με την αρχή της χρήσης και της αχρησίας, ορισμένα ζώα τέντωναν το λαιμό τους, για να φτάνουν τα ψηλά κλαδιά.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Με το συνεχές τέντωμα και με τη βοήθεια μιας εσωτερικής δύναμης ο λαιμός τους μάκρυνε (τα ζώα δεν εξαφανίστηκαν). ΤΡΟΝΤ ΣΟΛΙΝΤ

Σύμφωνα με την αρχή της κληρονομικής μεταβίβασης των επίκτητων χαρακτηριστικών, ο μακρύς λαιμός κληροδοτήθηκε στους απογόνους και αποτέλεσε χαρακτηριστικό του είδους τους.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να λαχτάρισε χθες από την Καλαμαριά, αλλά μόνο και μόνο το ότι έφτασε τις 16 σερί νίκες πρωταθλήματος, δημιουργώντας νέο ρεκόρ, αξίζουν τα εύσημα στον Νορβηγό τεχνικό.

Θεωρία του Δαρβίνου

Ουδέποτε, άλλωστε, καλοί παίκτες θα δημιουργήσουν καλή ομάδα, όταν δεν έχουν καλό προπονητή.

Στο φυλογενετικό δέντρο των καμηλοπαρδάλεων, σε κάποιο προγονικό είδος, υπήρχαν ζώα με λαιμούς ποικίλου μήκους.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Ο αριθμός των ζώων που γεννιούνταν ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ζώων που μπορούσε να θρέψει το περιβάλλον.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη ελέγχου του μεγέθους του πληθυσμού τους.

Ατρόμητος

H φυσική επιλογή ευνόησε τα άτομα με τον ψηλότερο λαιμό, γιατί μπορούσαν να προσεγγίσουν τροφή καλύτερης ποιότητας ή μεγαλύτερης ποσότητας.

ΒΥΝΤΡΑ

Τα άτομα με κοντό λαιμό σταδιακά λιγόστευαν και τελικά εξαφανίστηκαν.

(Παναθηναϊκός)

Ο μακρύς λαιμός κληροδοτήθηκε στους απογόνους και αποτέλεσε χαρακτηριστικό του είδους τους.

ΤΖΙΩΡΤΖΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εικόνα 3.9: α) Θεωρία Δαρβίνου, β) θεωρία Λαμάρκ

(ΑΕΚ) ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ (Ηρακλής) ΣΕΓΚΙΡΙ (Ηρακλής) ΜΠΙΣΚΑΝ Παναθηναϊκός ΤΟΥΡΕ (Ολυμπιακός) ΡΙΒΑΛΝΤΟ (Ολυμπιακός) ΚΛΕΪΤΟΝ (Καλαμαριά) ΜΑΧΛΑΣ (ΟΦΗ) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Παναθηναϊκός)