Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η μεγαλη ευκαιρια των "κοκκινομαυρων" :: 31/1/2006 20:55:43) 

Ο Μάκης Κατσαβάκης με τον υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος Τάσο Λαζαρίδη, πριν αναχωρήσει η αποστολή της Καλαμαριάς για την Λιβαδειά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ "ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΥΡΩΝ"

Η άμυνα του οργανισμού εναντίον των παθογόνων μικροοργανισμών επιτυγχάνεται με ένα σύνολο μηχανισμών, οι οποίοι μπορούν να διακριθούν τόσο με βάση τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα (εξωτερικοί - εσωτερικοί μηχανισμοί) όσο και με βάση την ιδιότητά τους να έχουν γενικευμένη (μη ειδικοί αμυντικοί μηχανισμοί) ή εξειδικευμένη δράση (ειδικοί αμυντικοί μηχανισμοί).

"Στάση" Λιβαδειάς

Βασικό χαρακτηριστικό της μη ειδικής άμυνας είναι η δυνατότητα αντιμετώπισης οποιουδήποτε παθογόνου μικροοργανισμού.

Το πρωτάθλημα ξανάρχισε και ο Απόλλων Καλαμαριάς δοκιμάζεται σήμερα στη Λιβαδειά (14.45) κόντρα στην τοπική ομάδα και με το παιχνίδι αυτό ολοκληρώνεται η 17η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής

Περιλαμβάνει μηχανισμούς που παρεμποδίζουν την είσοδο μικροοργανισμών στον οργανισμό μας, καθώς και μηχανισμούς που αντιμετωπίζουν γενικά τους μικροοργανισμούς μετά την είσοδό τους στον οργανισμό.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η ειδική άμυνα συνίσταται στη λειτουργία του ανοσοβιολογικού συστήματος.

Σήμερα υπάρχει η "στάση Λιβαδειά", όπως ανέφεραν οι "κοκκινόμαυροι" μετά το προηγούμενο παιχνίδι στο Ηράκλειο και στην Καλαμαριά είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για να πετύχουν το στόχο τους.

Οι μηχανισμοί ειδικής άμυνας διαθέτουν εξειδίκευση και μνήμη.

Ο Μάκης Κατσαβάκης και οι ποδοσφαιριστές του γνωρίζουν καλά τι σημαίνει η συγκεκριμένη αναμέτρηση για την ομάδα.

Το ανοσοβιολογικό σύστημα του ανθρώπου έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξένη προς αυτόν ουσία και να αντιδρά κατάλληλα, ώστε να την εξουδετερώσει.

Με νίκη ή ακόμη και ισοπαλία θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση στο πρωτάθλημα, ενώ με ήττα θα παλέψει για την παραμονή της στην κατηγορία.

Η ικανότητα αυτή του οργανισμού να διακρίνει τις ξένες προς αυτόν χημικές ουσίες και να ενεργοποιεί κύτταρα (κυτταρική ανοσία) και κυτταρικά προϊόντα (χυμική ανοσία), όπως είναι τα αντισώματα, ώστε να τις εξουδετερώσει, ονομάζεται ανοσία.

Στον Απόλλωνα, όμως, όλοι ισχυρίζονται πως "πάμε για το τρίποντο" και για να συμβεί αυτό πρέπει να αποδείξουν σήμερα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Λιβαδειάς.

Η ξένη ουσία που προκαλεί την απόκριση του ανοσοβιολογικού συστήματος ονομάζεται αντιγόνο.

ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ λημέρια του επέστρεψε ο τεχνικός του Απόλλωνα, Μάκης Κατσαβάκης, ο οποίος ανέβασε τον Λεβαδειακό στην Α' εθνική, αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Το ανοσοβιολογικό σύστημα αποτελείται από τα πρωτογενή λεμφικά όργανα, που είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας, και από τα δευτερογενή λεμφικά όργανα, που είναι οι λεμφαδένες, ο σπλήνας, οι αμυγδαλές και ο λεμφικός ιστός κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα.

"Έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην ομάδα τους τελευταίους μήνες" τόνισε ο Σερραίος και αναφέρθηκε στις δυσκολίες του αγώνα:

Τα κύτταρα που απαρτίζουν το ανοσοβιολογικό σύστημα είναι κυρίως τα λεμφοκύτταρα, τα οποία ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια.

"Σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο αντίπαλο και θα χρειαστεί να παρουσιαστούμε αποφασισμένοι για να φτάσουμε στο στόχο μας".

Τα λεμφοκύτταρα είναι κύτταρα μικρά, στρογγυλά, με σφαιρικό πυρήνα.

Δεν έχει καταλήξει στην αρχική ενδεκάδα ο Κατσαβάκης και αυτό θα γίνει μετά την πρωινή αυτοψία στο γήπεδο του αγώνα:

Διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β-λεμφοκύτταρα.

"Θα δούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος και στη συνέχεια θα πάρω τις οριστικές μου αποφάσεις". Τα Τ-λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται και ωριμάζουν στο θύμο αδένα και είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της ανοσοβιολογικής απόκρισης.

ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ του Κατσαβάκη είναι να προσεχθεί η μεσαία γραμμή του αντιπάλου και οι στημένες φάσεις, κάτι που επισημάνθηκε στο τελευταίο βίντεο που είδαν οι "κοκκινόμαυροι".

Διακρίνονται σε: βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα, κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα, Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης, κατασταλτικά Τ-λεμφοκύτταρα.

Το ευχάριστο είναι ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αλλά θα επισημανθεί στους τέσσερις παίκτες που είναι φορτωμένοι με κάρτες να προσέξουν. Τα Β-λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται και ωριμάζουν στο μυελό των οστών. Αν δεν προκύψουν κάποιες αλλαγές (λόγω του γηπέδου) ο Σερραίος τεχνικός θα παρατάξει τους Κόβατς, Φυτανίδη, Μουράφσκι, Αμπονσά, Καραμανλή, Παπαδόπουλο, Ιωάννου, Ορφανό, Κλέιτον, Παπά και Μουζαουί. Συνθέτουν και παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα. Στην αποστολή μετέχουν και οι Κελπέκης, Ουέλινγκτον, Σαμουηλίδης, Καραλιόπουλος, Γαλανόπουλος, Σπυρός, Παρμαξίδης, Μπόλος και Αΐλτον. Κάθε Β-λεμφοκύτταρο διαθέτει υποδοχείς - αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Οι ειδικές αυτές πρωτεΐνες αναγνωρίζουν το αντιγόνο που έχει εισέλθει στον οργανισμό και συνδέονται μ’ αυτό. Εξαιτίας της σύνδεσης αυτής το Β-λεμφοκύτταρο υφίσταται διαδοχικές διαιρέσεις, από τις οποίες παράγονται οι εξής κατηγορίες κυττάρων: τα πλασματοκύτταρα, που παράγουν και εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων ίδιων μ’ αυτά που υπήρχαν στην επιφάνεια του Β-λεμφοκυττάρου από το οποίο προήλθαν, και τα Β-λεμφοκύτταρα μνήμης, που ενεργοποιούνται αμέσως μετά από επόμενη έκθεση του οργανισμού στο ίδιο αντιγόνο.

Σε πολλές περιπτώσεις το ανοσοβιολογικό σύστημα λειτουργεί είτε εναντίον συστατικών του ίδιου του οργανισμού (αυτοανοσία) είτε εναντίον μη παθογόνων παραγόντων (αλλεργία) προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην επιβίωση του ατόμου. Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις κρίνεται απαραίτητη η μεταμόσχευση ιστών ή οργάνων για την επιβίωση ενός ατόμου. Ωστόσο, στην περίπτωση που τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας των μοσχευμάτων (ιστών ή οργάνων) του δότη παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές με αυτά του δέκτη, τότε ενεργοποιείται το ανοσοβιολογικό σύστημα του δέκτη και απορρίπτει το μόσχευμα.

ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ Μη ειδική άμυνα Φαγοκυττάρωση Φλεγμονή Ουδετερόφιλα Μονοκύτταρα Μακροφάγα Πυρετός Ιντερφερόνες Ανοσοβιολογικό σύστημα Πρωτογενή λεμφικά όργανα Δευτερογενή λεμφικά όργανα Ανοσία Κυτταρική ανοσία Χυμική ανοσία Πρωτογενής ανοσοβιολογική απόκριση Δευτερογενής ανοσοβιολογική απόκριση Αντιγόνο Τ-λεμφοκύτταρο Β-λεμφοκύτταρο Πλασματοκύτταρο Ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα Αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα Ενεργητική ανοσία Παθητική ανοσία Αυτοάνοσα νοσήματα Αλλεργία Αλλεργιογόνο Ισταμίνη Μεταμόσχευση Αντιγόνα ιστοσυμβατότητας

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. Ένα βακτήριο κατόρθωσε να εισδύσει στον οργανισμό μας μέσω του δέρματος και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Ποιοι αμυντικοί μηχανισμοί παρακάμφθηκαν, ποιοι και με ποια σειρά πρόκειται να ενεργοποιηθούν; 2. Ένας ιός κατόρθωσε να εισδύσει στον οργανισμό μας μέσω του δέρματος και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Ποιοι αμυντικοί μηχανισμοί παρακάμφθηκαν, ποιοι και με ποια σειρά πρόκειται να ενεργοποιηθούν; 3. Ποιο είδος ανοσίας μάς προστατεύει γρηγορότερα, η τεχνητή παθητική ανοσία ή η φυσική ενεργητική; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. 4. Ποιο είδος ανοσίας μάς προστατεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα μικροοργανισμό, η παθητική ή η ενεργητική; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. 5. Το διάγραμμα παρουσιάζει τη μεταβολή της συγκέντρωσης των αντισωμάτων στο αίμα ενός ανθρώπου που μολύνθηκε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά μικρόβια (Α και Β). Να επισημάνετε δύο διαφορές στη γραφική παράσταση της μεταβολής της συγκέντρωσης κάθε αντισώματος και να τις αιτιολογήσετε. 6. Να τοποθετήσετε το σύμβολο + στα ορθογώνια στα οποία πιστεύετε ότι υπάρχει αντιστοίχιση ανάμεσα στους όρους της κατακόρυφης και της οριζόντιας στήλης: - ορός - αντιβιοτικό - Τ-λεμφοκύτταρο ιός - - - βακτήριο - - - τοξίνη - - - καρκινικό κύτταρο - - -

7. Να εξηγήσετε γιατί: α. Μπορούμε να νοσήσουμε από ερυθρά ή παρωτίτιδα μία φορά, ενώ από γρίπη επανειλημμένα. β. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν από μια μολυσματική ασθένεια από εκείνα που δε θηλάζουν. γ. Δε χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

8. Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει τη διακύμανση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας που προκλήθηκε από βακτήρια. α. Ποιο τμήμα του διαγράμματος αντιστοιχεί στην περίοδο των συμπτωμάτων της ασθένειας; β. Ποια είναι η περίοδος επώασης του βακτηρίου; γ. Ποια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε και πόσες ημέρες κράτησε ο πυρετός; δ. Ποιο δεδομένο του διαγράμματος υποδηλώνει την εμφάνιση και τη δράση αντισωμάτων;

9. Ο Γιάννης και η Ελένη χτύπησαν παίζοντας. Ο Γιάννης είχε κάνει αντιτετανικό εμβόλιο, ενώ η Ελένη όχι, γι’ αυτό της χορήγησαν αντιτετανικό ορό. α. Τι σημαίνει εμβόλιο και τι ορός; β. Ποιο είδος ανοσίας έχει ο Γιάννης και ποιο η Ελένη; γ. Να περιγράψετε με ποιον τρόπο εξουδετερώθηκε πιθανώς το βακτήριο του τετάνου στο Γιάννη και στην Ελένη.

10. Σε μια περιοχή έχει παρουσιαστεί επιδημία ιλαράς. Μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε δύο αδέλφια, το Δημήτρη και τη Μαρία, όπως απεικονίζονται στα παρακάτω διαγράμματα (σε συνάρτηση με το χρόνο t). Α. Να συγκρίνετε και να αιτιολογήσετε τα διαγράμματα. Β. Να περιγράψετε την ανοσοβιολογική απόκριση που έλαβε χώρα: α) στο ανοσοβιολογικό σύστημα της Μαρίας και β) στο ανοσοβιολογικό σύστημα του Δημήτρη.