Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο κενι μιλερ πηγε απο τη ρεϊντζερς στη σελτικ :: 19/1/2006 19:35:50) 

Ο Κένι Μίλερ από το καλοκάιρι θα φορά τη φανέλα της Σέλτικ.

Άνθρακας

Ο ΚΕΝΙ ΜΙΛΕΡ ΠΗΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ ΣΤΗ ΣΕΛΤΙΚ

Τα θλιβερά γεγονότα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και ό,τι ακολούθησε έφεραν στο προσκήνιο ένα βακτήριο και μια νόσο που είχαν πέσει στην αφάνεια για πολλές δεκαετίες.

Και τρίτος "προδότης" στη Σκοτία

Η νόσος του άνθρακα προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis.

Από τις απανταχού στον πλανήτη ποδοσφαιρικές διαμάχες, εκείνη της "Old Firm", Ρέιντζερς vs Σέλτικ, είναι ίσως εκείνη που αντέχει περισσότερο στον χρόνο.

Tο όνομα του βακτηρίου και της ασθένειας προέρχεται από την ελληνική λέξη «άνθρακας» (κάρβουνο), επειδή οι πληγές που σχηματίζονται στο δέρμα έχουν ένα χαρακτηριστικό κεντρικό τμήμα το οποίο είναι μαύρο σαν κάρβουνο.

Γι' αυτό και προκάλεσε τεράστια αίσθηση η είδηση πως ο Σκοτσέζος διεθνής επιθετικός Κένι Μίλερ, επί πενταετία στέλεχος της Ρέιντζερς στο παρελθόν, αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να γίνει μέλος της Σέλτικ!

Ο άνθρακας ήταν γνωστός στους βιολόγους από το 1876.

Ο πρώτος που το έπραξε στο παρελθόν ήταν ο Άλφι Κορν, που στη δεκαετία του '70 μετακόμισε από τη Ρέιντζερς στη Σέλτικ (μέσω Τότεναμ).

Ο Ρόμπερτ Κοχ, εργαζόμενος με το βακτήριο του άνθρακα, ήταν αυτός που απέδειξε για πρώτη φορά ότι ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο.

Εκείνος, ωστόσο, που έμεινε στην ιστορία ήταν ο Μο Τζόνστον.

Οι έρευνές του με το βακτήριο του άνθρακα οδήγησαν στη διατύπωση των κριτηρίων που φέρουν το όνομά του και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από τους μικροβιολόγους.

Το 1989 ο κορυφαίος τότε Σκοτσέζος επιθετικός άφηνε τη γαλλική Ναντ για τη Ρέιντζερς.

Το 1881 ο Λουί Παστέρ παρασκεύασε ένα εμβόλιο για τον άνθρακα, το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο για βακτηριακό νόσημα.

Ωστόσο η προηγούμενη επιτυχημένη θητεία του στη Σέλτικ τον έκανε "προδότη" για τους φίλους των καθολικών και "ανεπιθύμητο" για εκείνους των προτεσταντών (ήταν, άλλωστε, ο πρώτος καθολικός στην ιστορία της Ρέιντζερς), με αποτέλεσμα αμφότεροι να τον βρίζουν, ενώ ειδικά οι οπαδοί της Ρέιντζερς έβαζαν φωτιά στις κάρτες διαρκείας τους έξω από το "Άιμπροξ"!

Το βακτήριο του άνθρακα σχηματίζει ενδοσπόρια και βρίσκεται στο χώμα.

Ο 26χρονος Κένι Μίλερ, πάλι, το τόλμησε: στέλεχος της Ρέιντζερς στη διετία 2000-02, έπαιζε στην αγγλική Γουλβς.

Από εκεί μεταφέρεται στα φυτοφάγα ζώα, είτε στα εκτρεφόμενα (αιγοπρόβατα, χοίρους, άλογα κτλ.) είτε στα άγρια ζώα (ελέφαντες, ελάφια, αντιλόπες).

Στέλεχος της εθνικής Σκοτίας πλέον, ο Μίλερ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Σέλτικ (θα ισχύσει από το καλοκαίρι) και δήλωσε πως "συνιστά μέγιστη τιμή να αγωνιστώ με την πράσινη φανέλα".

Κρούσματα ζωικού άνθρακα έχουν καταγραφεί σε 82 χώρες, πιο σπάνια βέβαια στις αναπτυγμένες, όπου ο κτηνιατρικός έλεγχος των ζώων και ο εμβολιασμός τους αποτρέπει την εμφάνιση της νόσου. Τα κρούσματα στον άνθρωπο είναι λίγα και παρατηρούνται κυρίως σε κτηνοτρόφους ή άλλες επαγγελματικές ομάδες που ασχολούνται με ζώα και τα προϊόντα τους (π.χ. μαλλί αιγοπροβάτων).

Η νόσος προκαλείται από μια ισχυρή τοξίνη που εκκρίνεται από τα βακτήρια, συσσωρεύεται στο αίμα και καταστρέφει τους ιστούς και τα μακροφάγα κύτταρα. Η νόσος του άνθρακα στον άνθρωπο έχει τρεις μορφές. Η πιο κοινή (95% των περιστατικών) είναι ο δερματικός άνθρακας, που σπάνια προκαλεί το θάνατο, ενώ η πιο επικίνδυνη μορφή είναι ο πνευμονικός άνθρακας, που προκαλείται από την εισπνοή σπορίων. Και οι δύο μορφές αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί με επιτυχία, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Η νόσος δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για να αρρωστήσει κανείς, πρέπει να εκτεθεί άμεσα στα βακτήρια ή στα σπόριά τους. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 8.000-10.000 σπόρια για να προσβληθεί ένας άνθρωπος, σχετικά μεγάλος αριθμός αν συγκριθεί με τα 10 βακτήρια που είναι αρκετά για τη μόλυνση ενός ανθρώπου από πανώλη.

Οι ταχυδρομικές επιστολές με άνθρακα οι οποίες απεστάλησαν στις Η.Π.Α. μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσαν το θάνατο κάποιων ανθρώπων, το σημαντικότερο όμως ήταν ότι κατάφεραν να σπείρουν τον πανικό στην πλειονότητα των Αμερικανών, καθώς όλοι ήθελαν να πάρουν αντιβιοτικά «προληπτικά», χωρίς να έχουν συμπτώματα ή βάσιμες υποψίες ότι ήλθαν σε επαφή με το βακτήριο. Το γεγονός αυτό κατέδειξε, για άλλη μια φορά, το πρόβλημα της ανεπαρκούς ενημέρωσης του πολίτη όσον αφορά τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών. Η διδασκαλία της Βιολογίας στα σχολεία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αποφυγή του πανικού, με την ενημέρωση για τη φύση της ασθένειας του άνθρακα και την αντιμετώπισή της.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς από το Διαδίκτυο, στους δικτυακούς τόπους του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των Η.Π.Α. και του Κέντρου Προστασίας Πολιτών από τα Βιολογικά Όπλα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Δερματικός άνθρακας