Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( χειμερινοι ολυμπιακοι: οι ρωσικος θριαμβος στο πατιναζ ζευγαριων :: 14/2/2006 20:22:23) 

Ο Μαξίμ Μαρίνιν και η Τατιάνα Τοτμιάνινα στο τέλος του εκλπηκτικού τους προγράμματος.

Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί

Επιμέλεια ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

Πρωτόζωα:

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΙΝΑΖ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Τα πρωτόζωα είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί.

Απλά οι καλύτεροι

Τα περισσότερα αναπαράγονται μονογονικά με διχοτόμηση.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο τελικός των ζευγαριών προκαλούσε σκάνδαλο και γινόταν η αφορμή να αλλάξει το σύστημα βαθμολόγησης στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Κινούνται είτε σχηματίζοντας ψευδοπόδια (αμοιβάδα) είτε με τις βλεφαρίδες ή τα μαστίγια που διαθέτουν.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν υπήρξε καμία αμφιβολία για το δίκαιο του αποτελέσματος, αφού οι Ρώσοι Μαξίμ Μαρίνιν - Τατιάνα Τοτμιάνινα ήταν ασυναγώνιστοι.

Εικόνα 1.2α: Ιστολυτική αμοιβάδα, πρωτόζωο που προκαλεί δυσεντερία.

Η τελευταία παράσταση της καριέρας τους ήταν και η καλύτερη για τους δις παγκόσμιους πρωταθλητές, που εντυπωσίασαν στο ελεύθερο πρόγραμμα, φτάνοντας την τελική συγκομιδή των 204,48 βαθμών.

Από τα παθογόνα πρωτόζωα είναι σκόπιμο να αναφερθούν το πλασμώδιο (μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλεί ελονοσία), το τρυπανόσωμα (μεταδίδεται από τη μύγα τσετσέ και προκαλεί την ασθένεια του ύπνου), η ιστολυτική αμοιβάδα (προκαλεί αμοιβαδοειδή δυσεντερία), το τοξόπλασμα (μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα, προσβάλλει βασικά όργανα όπως τους πνεύμονες, το ήπαρ και το σπλήνα και προκαλεί αποβολές στις εγκύους).

Ήταν η δωδέκατη συνεχόμενη φορά που ο Ολυμπιακός τίτλος του αγωνίσματος καταλήγει σε ρωσικό (ή σοβιετικό) ζευγάρι. Πίνακας 1.1: Παθογόνα πρωτόζωα Είδος - Παθογόνος δράση Entamoeba histolytica - Αμοιβαδοειδής δυσεντερία Trichomonas hominis - Οξεία κολπίτιδα ή χρόνια ουρηθρίτιδα Giardia Lamblia - Φλεγμονή εντερικού βλεννογόνου Leishmania donovani - Αναιμία, προσβάλλει ήπαρ, σπλήνα και μυελό των οστών Trypanosoma gambiense - Νόσος του ύπνου Plasmodium vivax - Ελονοσία Toxoplasma gondii - Πνευμονία, διόγκωση σπλήνα, ήπατος και λεμφαδένων Pneumonocystis carinii - Πνευμονία Balantium coli - Δυσεντερία Το χειροκρότημα κέρδισαν όμως και οι αργυροί Ολυμπιονίκες, Κινέζοι Ζανγκ Χάο - Ζανγκ Νταν (189,73β.), που ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους παρά τον τραυματισμό της δεύτερης στο γόνατο, ενώ τρίτοι κατετάγησαν οι επίσης Κινέζοι Ζάο Χονγκμπό - Σεν Ξιού (186,91β.).

Εικόνα 1.2β: Η μετάδοση της αμοιβαδοειδούς δυσεντερίας

ΤΗΝ 85η ΘΕΣΗ μεταξύ 90 αθλητών κατέλαβε ο Σταύρος Χριστοφορίδης στα 10.000μ. σπριντ του δίαθλου ανδρών, με επίδοση 32:48.3, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο αγώνισμα των 20.000μ.

Εικόνα 1.3: Ερυθροκύτταρα που έχουν προσβληθεί από πλασμώδιο.

Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα κατέκτησε ο Γερμανός Σβεν Φίσερ με χρόνο 26:11.6, ενώ ακολούθησαν οι Νορβηγοί Χάλβαρντ Χάνεβολντ (26:19.8) και Φρόντε Αντρέσεν (26:31.3).

Μύκητες:

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ σε άλλους χθεσινούς τελικούς: Σκι αντοχής: Ομαδικό σπριντ ανδρών: Σουηδία (Φρέντρικσον / Λιντ) 17:02.9, Νορβηγία (Σβάρτενταλ / Χέτλαντ) 17:03.5, Ρωσία (Αλίποφ / Ρότσεφ) 17:05.2, Ομαδικό σπριντ γυναικών: Σουηδία (Ντάλμπεργκ / Άντερσον) 16:36.9, Καναδάς (Ρένερ / Σκοτ) 16:37.5, Φινλανδία (Σααρίνεν / Κουιτούνεν) 16:39.2, Λουτζ: Μονοθέσιο γυναικών:

Οι μύκητες είναι ευκαρυωτικοί μονοκύτταροι ή κοινοκυτταρικοί οργανισμοί (διαθέτουν κυτταρόπλασμα με πολυάριθμους πυρήνες).

Σίλκε Ότο (Γερμανία) 3:07.979, Σίλκε Κράουσαρ (Γερμανία) 3:08.115, Τατιάνα Χιούφνερ (Γερμανία) 3:08.460, Πατινάζ ταχύτητας: 500μ. γυναικών: Σβετλάνα Ζούροβα (Ρωσία) 76.57, Γουάνγκ Μανλί (Κίνα) 76.78, Ρεν Χούι (Κίνα) 76.87.

Οι περισσότεροι μύκητες αποτελούνται από απλούστερες νηματοειδείς δομές, τις υφές.

Οι μύκητες παρασιτούν σε ζωντανούς οργανισμούς ή ζουν ελεύθεροι στο έδαφος, στο νερό, στον αέρα, στα τρόφιμα. Πολλοί από αυτούς πολλαπλασιάζονται μονογονικά με απλή διχοτόμηση, ενώ άλλοι πολλαπλασιάζονται με εκβλάστηση. Σ’ αυτούς τους τελευταίους σχηματίζεται σε κάποιο σημείο του αρχικού κυττάρου ένα εξόγκωμα, το εκβλάστημα, το οποίο, όταν αναπτυχθεί αρκετά, είτε παραμένει ενωμένο με το γονικό οργανισμό είτε αποκόβεται από αυτόν και ζει πλέον ως αυτοτελής οργανισμός.

Τα νοσήματα που προκαλούνται στον άνθρωπο από παθογόνους μύκητες ονομάζονται μυκητιάσεις. Η Candida albicans (κάντιντα η λευκάζουσα), ανάλογα με το όργανο που προσβάλλει, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική καντιντίαση, κολπίτιδα, στοματίτιδα. Τα δερματόφυτα αποτελούν μια ειδική κατηγορία μυκήτων που προσβάλλουν το δέρμα, ιδιαίτερα το τριχωτό μέρος της κεφαλής, αλλά και τις μεσοδακτύλιες περιοχές των ποδιών προκαλώντας ερυθρότητα και έντονο κνησμό.