Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( νικη βολου - αεκ 0-0 :: 7/2/2006 21:37:22) 

Τσάνκο και Μπαλάφας μονομαχούν στο χιόνι.

Γεωμετρική ισομέρεια

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ - ΑΕΚ 0-0

Όπως μάθαμε στο διπλό δεσμό ( > C = C

Ολα λευκά στο Βόλο

Ο π (πι) δεσμός εμποδίζει την ελεύθερη περιστροφή των ατόμων του άνθρακα γύρω από το διπλό δεσμό και αυτό αποτελεί τη βασική αιτία για την εμφάνιση στερεοϊσομέρειας.

''Λευκή'' ισοπαλία σε λευκό φόντο.

Η στερεοϊσομέρεια αυτής της μορφής προϋποθέτει την παρουσία σε κάθε άτομο άνθρακα του διπλού δεσμού δύο διαφορετικών υποκαταστατών.

Νίκη Βόλου και ΑΕΚ θα λύσουν τις διαφορές τους στον επαναληπτικό προημιτελικό του κυπέλλου, αφού η χθεσινή αναμέτρηση του 'Πανθεσσαλικού δεν ανέδειξε νικητή (0-0).

Αν πάρουμε για παράδειγμα το 2-βουτένιο, αυτό εμφανίζεται σε δύο στερεοϊσομερείς μορφές.

Η κατάσταση του γηπέδου επηρέασε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών που όπως ήταν φυσικό, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν ποιοτικό ποδόσφαιρο.

[pic]

Οι φιλοξενούμενοι πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, όμως δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις φάσεις που δημιούργησαν.

Η πρώτη μορφή όπου δύο όμοιες ομάδες (τα δύο υδρογόνα) είναι από το ίδιο μέρος του επιπέδου, ονομάζεται cis και η άλλη μορφή, όπου δύο όμοιες ομάδες (τα δύο υδρογόνα) δεν είναι από την ίδια πλευρά, ονομάζεται trans.

Πλήγμα για την Ενωση οι τραυματισμοί των Σέζαρ και Πλάτσικα, η κατάσταση των οποίων θα εκτιμηθεί σήμερα.

Αυτή η περίπτωση στερεοϊσομέρειας ονομάζεται γεωμετρική και απαντά μόνο σε οργανικές ενώσεις που έχουν διπλό δεσμό > C = C < εφ’ όσον καθένα από τα άτομα του C συνδέεται με δύο διαφορετικούς υποκαταστάτες.

Η Νίκη λειτούργησε άριστα αμυντικά και προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την ταχύτητα του Σαϊτιώτη χωρίς αποτέλεσμα.

ΣΧΗΜΑ 5.22 Η γεωμετρική ισομέρεια με μοριακά μοντέλα. Αριστερά έχουμε το cis-1,2 διχλωροβουτένιο και δεξιά το trans -1,2 διχλωροβουτένιο.

Διαιτήτευσε ο Πολατιάν (Πέλλας) Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου εμφανίζεται γεωμετρική στερεοϊσομέρεια, χωρίς όμως να μπορούν να χαρακτηριστούν οι ενώσεις ως cis και trans.

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Δινόπουλος, Αβραμίδης, Μπαλάφας, Ρουμελιώτης, Τζωρμπατζάκης, Μαρκομιχάλης, Παυλίδης, Κουτσογιάννης, Ζιάκας (85' Λιολίδης), Σαϊτιώτης, Στεφάνοφ (55΄ Τσάγκαρης).

Παράδειγμα φέρνουμε το 2-χλωρο-2-πεντένιο, [pic] το οποίο εμφανίζει τα παρακάτω γεωμετρικά ισομερή.

ΑΕΚ: Χιώτης, Μόρας, Δέλλας, Πλιάτσικας (77' Κυριακίδης), Γεωργέας, Τσάνκο (70' Ιβιτς), Έμερσον, Σέζαρ (42' Σοάρες), Βενγκλίνσκι, Καπετάνος, Τζιωρτζιόπουλος.

[pic]

Βασική αιτία για την εμφάνιση της γεωμετρικής ισομέρειας είναι η αδυναμία περιστροφής των ατόμων άνθρακα περί τον άξονα του διπλού δεσμού. Ακριβώς γι’ αυτό στα αλκάνια, λόγω της ελεύθερης περιστροφής, είναι αδύνατον να εμφανιστεί γεωμετρική ισομέρεια.

Oι cis - trans στερεομερείς μορφές επειδή δεν είναι οπτικοί αντίποδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως διαστερεομερείς. Στην Οργανική Χημεία εμφανίζονται και άλλες περιπτώσεις γεωμετρικής στερεοϊσομέρειας, που δε θα μας απασχολήσουν.