Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ποδηλασια: επεστρεψε "ασημενιοσ" ο ταμουριδης :: 25/1/2006 19:37:41) 

Ο Γιάννης Ταμουρίδης με τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Γεωργιάδη, κατά την άφιξή τους στην Αθήνα.

5.1 Δομή οργανικών ενώσεων - διπλός και τριπλός δεσμός - επαγωγικό φαινόμενο

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ "ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ" Ο ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ

Θεωρία δεσμού σθένους (Valence bond theory)

Ο άθλος του Λος Αντζελες

Για την περιγραφή του ομοιοπολικού δεσμού έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες.

Θριαμβευτής, με το ασημένιο μετάλλιο από το παγκόσμιο κύπελλο του Λος Άντζελες στις αποσκευές, επέστρεψε χθες στην Αθήνα ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής της ποδηλασίας πίστας, Γιάννης Ταμουρίδης.

Κατ΄ αρχάς η ηλεκτρονιακή θεωρία του σθένους, που στηρίζεται στον κανόνα της οκτάδας, οι ηλεκτρονιακοί τύποι κατά Lewis και η θεωρία VSEPR, δίνουν την πληρέστερη προ-κβαντική αντίληψη για την περιγραφή των χημικών δεσμών, θεωρώντας τα ηλεκτρόνια ως σωματίδια τοποθετημένα σε ορισμένες θέσεις.

Ο 25χρονος ποδηλάτης του Αυτόδρομου Πανοράματος, πέτυχε έναν άθλο στο αγώνισμα πόντων, με δεδομένο ότι είχε πτώση τριάντα στροφές πριν από το τέλος του αγώνα και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει νέο ποδήλατο, που δεν ήταν στα μέτρα του.

Σύμφωνα όμως με τις αρχές της κβαντομηχανικής το ηλεκτρόνιο δεν έχει καθορισμένη θέση, αλλά απλώνεται σε μια περιοχή του χώρου που ονομάζεται τροχιακό.

"ΑΥΤΟ που με έκανε να σφίξω τα δόντια ήταν η συμπαράσταση των θεατών, που με παρότρυναν να συνεχίσω και να φτάσω τελικά στη δεύτερη θέση.

Για την περιγραφή του ομοιοπολικού δεσμού, έχουν διατυπωθεί ποικίλες κβαντομηχανικές θεωρίες, καθεμιά από τις οποίες στηρίζεται σε ορισμένη σειρά παραδοχών.

Τους ευχαριστώ πολύ για τη συμπαράστασή τους, όπως και τα παιδιά της ελληνικής αποστολής, που με βοήθησαν να κατακτήσω το αργυρό μετάλλιο", δήλωσε ο Ταμουρίδης.

Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι η θεωρία δεσμού σθένους και η θεωρία των μοριακών τροχιακών.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ στόχος είναι το μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει στο Μπορντό της Γαλλίας.

Κάθε μοντέλο έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, και οι χημικοί τα χρησιμοποιούν εναλλακτικά ανάλογα με τις περιστάσεις.

"Εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού όλοι οι δυνατοί αθλητές στα αγωνίσματα αντοχής θα είναι παρόντες.

Όμως, η θεωρία δεσμού σθένους φαίνεται πιο απλή, γι’ αυτό και την επιλέξαμε σ’ αυτό το βιβλίο.

Ο πιο κατάλληλα προετοιμασμένος θα κερδίσει", σχολίασε ο Ταμουρίδης.

Για συγκριτικούς λόγους παραθέτουμε τα βασικά σημεία της θεωρίας των μοριακών τροχιακών στο πλαίσιο δίπλα. Οι βασικές αρχές της θεωρίας δεσμού σθένους είναι: 1. Κατά την ανάπτυξη ομοιοπολικού δεσμού ανάμεσα σε δύο άτομα, τροχιακά της στιβάδας σθένους του ενός ατόμου επικαλύπτουν τροχιακά της στιβάδας σθένους του άλλου. 2. Αν στο κάθε τροχιακό που συμμετέχει στο μηχανισμό αυτό της επικάλυψης περιέχεται ένα μονήρες ηλεκτρόνιο, τότε ηλεκτρόνια με αντιπαράλληλα spin δημιουργούν ζεύγη ηλεκτρονίων που ανήκουν και στα δύο άτομα. Η έλξη του ζεύγους ηλεκτρονίων από τους πυρήνες των δύο ατόμων οδηγεί στην ανάπτυξη του δεσμού ανάμεσα τους. 3. Η ισχύς του δεσμού είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο ο βαθμός επικάλυψης των τροχιακών αυτών (με ένα μονήρες ηλεκτρόνιο) είναι μεγαλύτερος.

ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ Τα βασικά σημεία της θεωρίας είναι: 1. Τα μοριακά τροχιακά προκύπτουν με συνδυασμό ατομικών τροχιακών. Σχηματίζονται δε τόσα μοριακά τροχιακά όσα είναι τα ατομικά τροχιακά που συνδυάζονται. 2. Τα μοριακά τροχιακά είναι για τα μόρια ότι τα ατομικά τροχιακά για τα άτομα. Τα μοριακά τροχιακά, δηλαδή, περιγράφουν τις περιοχές του χώρου σ’ ένα μόριο, όπου έχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν τα ηλεκτρόνια. Τα μοριακά τροχιακά, με άλλα λόγια, περιβάλλουν δύο ή περισσότερους πυρήνες, σε αντίθεση με τα ατομικά τροχιακά που περιβάλλουν ένα μόνο πυρήνα. 3. Τα μοριακά τροχιακά έχουν ορισμένο σχήμα, μέγεθος και ενεργειακό επίπεδο. 4. Υπάρχουν δύο είδη μοριακών τροχιακών τα δεσμικά (με χαμηλή ενέργεια) και τα αντιδεσμικά (που έχουν μεγάλη ενέργεια).