Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( κινδυνος να μην συμπληρωνει 18αδα την κυριακη :: 24/1/2006 21:38:46) 

Έντονος ο προβληματισμός του Γιώργου Κωστίκου από τις πολλές απουσίες των παικτών.

Ισχύς οξέων - βάσεων και μοριακή δομή

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ 18ΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η ισχύς ενός οξέος καθορίζεται κυρίως από το είδος του ατόμου, που συγκρατεί το υδρογόνο και ιδιαίτερα, από την ηλεκτραρνητικότητα και το μέγεθος αυτού.

Ξέμεινε από παίκτες

Έτσι,

Τον κίνδυνο να μην μπορέσει να συμπληρώσει 18άδα για την Κυριακή, αντιμετωπίζει ο Γιώργος Κωστίκος!

- Για μια δεδομένη σειρά (περίοδο) του περιοδικού πίνακα, η ισχύς των οξέων αυξάνεται από αριστερά προς τα δεξιά, καθώς αυξάνεται η ηλεκτραρνητικότητα του στοιχείου Χ που ενώνεται με το Η.

Με τις αποδεσμεύσεις που έγιναν μετά τον Νοέμβριο (Ακιέλ, Ζωγραφάκης, Κουτσόπουλος, Ανδράλας), με δεδομένους τους τραυματισμούς των Μέγκαχεντ και Εγκωμίτη, αλλά και τις τιμωρίες των Ουντέζε και Μπαλάφα, οι διαθέσιμοι παίκτες είναι ακριβώς 18 και το πρόβλημα θα εμφανιστεί αν δεν προλάβουν το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ο Χαραλάμπους και ο Καρυπίδης.

Γι’ αυτό η ισχύς των οξέων αυξάνεται κατά τη σειρά: Η-CH3 < H-ΝΗ2 < Η-ΟH < H-F

Σ' αυτή την περίπτωση, ο προπονητής του ΠΑΟΚ θ' αναγκαστεί να επιστρατεύσει έναν ή δύο παίκτες της ομάδας νέων, προκειμένου να συμπληρώσει 18άδα!

Δηλαδή, όσο πιο ηλεκτραρνητικό είναι το άτομο Χ, τόσο πιο ισχυρά έλκει προς το μέρος του τα ηλεκτρόνια του δεσμού Η-Χ, διευκολύνοντας έτσι την απόσπαση του Η+.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των Χαραλάμπους και Καρυπίδη, στη σημερινή προπόνηση θα φανεί αν θα υπάρχουν πιθανότητες να παίξουν στο Περιστέρι, αφού θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της υπόλοιπης ομάδας.

Επίσης,

Αν δεν τα καταφέρουν, η αριστερή πλευρά θα καλυφθεί με Κωνσταντινίδη και Σικαμπάλα, ενώ στο κέντρο της άμυνας, αποκλείστηκε η περίπτωση οπισθοχώρησης του Ζαγοράκη, που θα μείνει στη μεσαία γραμμή και προκρίνεται η λύση Μαλαδένη.

- Σε μια δεδομένη ομάδα του περιοδικού πίνακα, η ισχύς του οξέων αυξάνεται από πάνω προς τα κάτω, κατά την ίδια σειρά που αυξάνεται η ατομική ακτίνα στοιχείου Χ που ενώνεται με το Η.

Ο πολυσύνθετος μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, που έχει παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις, είναι ο επικρατέστερος να αποτελέσει τον παρτενέρ τού Χασιώτη, μια και ο Κωστίκος διέκρινε σε προπονήσεις στο παρελθόν ότι μπορεί να ανταποκριθεί και σ' αυτό το ρόλο.

Για παράδειγμα η ισχύς των υδραλογόνων ακολουθεί την σειρά: HF < HCl < HBr < HI.

Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο θα ξεκινήσει στις 5μ.μ. με διαιτητή τον Θεσσαλό Χρ. Βασιλείου και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά (Alpha), όπως όλα τα φετινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ.

Αυτό δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι, καθώς μεγαλώνει η ατομική ακτίνα του Χ, ο δεσμός Η-Χ εξασθενίζει, με αποτέλεσμα ευκολότερα να αποσπάται το Η+. Σημαντικό ρόλο στη συσχέτιση μοριακής δομής και ισχύος ηλεκτρολύτη αποτελεί το επαγωγικό φαινόμενο. Επαγωγικό φαινόμενο ονομάζεται η μετατόπιση των ηλεκτρονίων (πόλωση) ενός δεσμού, λόγω της παρουσίας γειτονικών ομάδων ή ατόμων. Οι υποκαταστάτες (άτομα ή ομάδες ατόμων) που έλκουν ηλεκτρόνια, π.χ. αλογόνα προκαλούν το -Ι επαγωγικό φαινόμενο. Η σειρά αύξησης του –Ι επαγωγικού φαινομένου για μια σειρά υποκαταστατών είναι: C6H5- < -NH2 < -OH < -I < -Br < -Cl < -F < -CN < -ΝΟ2. - Το -Ι επαγωγικό φαινόμενο πολώνει εντονότερα το δεσμό Η-Χ με αποτέλεσμα, να αποσπάται ευκολότερα το Η+, δηλαδή ευνοεί την ισχύ του οξέος.

Γενικά όξινος χαρακτήρας των υδρογονούχων ενώσεων ενός στοιχείου Χ αυξάνεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω στο περιοδικό πίνακα. Σε γενικές γραμμές η ισχύς των βάσεων ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο αυτού της ισχύος των οξέων, δηλαδή, ο βασικός χαρακτήρας των υδρογονούχων ενώσεων ενός στοιχείου ψ αυξάνεται από δεξιά προς τα αριστερά και από κάτω προς τα πάνω.

ΣΧΗΜΑ 3.6 Το πιο ηλεκτραρνητικό άτομο, δηλαδή το χλώριο, «τραβά» εντονότερα το ζευγάρι ηλεκτρονίων του δεσμού Ο-Η, απ’ ότι το ιώδιο. Το χλώριο, δηλαδή, προκαλεί εντονότερο -Ι επαγωγικό φαινόμενο σε σύγκριση με το ιώδιο. Έτσι, ο δεσμός Ο-Η γίνεται ασθενέστερος στην περίπτωση του HClO και η απόσπαση του Η+ γίνεται ευκολότερα. Γι’ αυτό και το HClO είναι ισχυρότερο οξύ από το HIO.

Με ανάλογους κανόνες καθορίζεται ο βασικός χαρακτήρας των ηλεκτρολυτών. Έτσι, - Ο βασικός χαρακτήρας των υδρογονούχων ενώσεων αυξάνεται από δεξιά προς τα αριστερά και από κάτω προς τα πάνω στο περιοδικό πίνακα. Έτσι για παράδειγμα, η ισχύς των βάσεων σε υδατικό διάλυμα ακολουθεί τη σειρά: NH3 > PH3 > AsH3 > SbH3 BiH3, καθώς με αυτή τη σειρά μειώνεται η ατομική ακτίνα του στοιχείου Χ που ενώνεται με το Η. Οι υποκαταστάτες που απωθούν τα ηλεκτρόνια π.χ. μέταλλα προκαλούν το +Ι επαγωγικό φαινόμενο. Η σειρά αύξησης του +Ι επαγωγικού φαινομένου για μια σειρά υποκαταστατών είναι: H- < CH3- < C2H5- < -(CH3)2CH- 3C- < COO- < O- - Η παρουσία ενός υποκαταστάτη π.χ. CH3-, που προκαλεί +Ι επαγωγικό φαινόμενο, προσδίδει στη βάση μεγαλύτερη ικανότητα να έλκει Η+, οπότε η ισχύς της βάσης αυξάνεται. Γι’ αυτό η CH3NH2 είναι ισχυρότερη βάση της ΝΗ3.

Παράδειγμα 3.1 Με βάση τη μοριακή δομή ποιο προβλέπεται να είναι ισχυρότερο οξύ, το H2SO3 ή το H2SO4 και γιατί; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η παρουσία ενός επιπλέον ατόμου Ο στο μόριο του H2SO4 αυξάνει, λόγω το -Ι επαγωγικού φαινομένου, την ισχύ του H2SO4 έναντι του H2SO3.

Παράδειγμα 3.2 Πώς με βάση την ηλεκτρονιακή δομή των μορίων μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη σχετική σειρά ισχύος των οξέων σε υδατικά διαλύματα CCl3COOH > CHCl2COOΗ > CH2ClCOOΗ> CH3COOΗ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ερμηνεία δίνεται με βάση το -Ι επαγωγικό φαινόμενο, που προκαλούν τα άτομα Cl, όπως φαίνεται στο σχήμα 3.6.