Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( γιωργος και στεφανος δεδας μαζι στον ηρακλη :: 24/1/2006 21:00:25) 

Ο Γιώργος Δέδας θα υποδεχθεί τον αδελφό του Στέφανο στην ομάδα του Ηρακλή.

3.1 Οξέα - Βάσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΔΑΣ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

Ιοντικά υδατικά διαλύματα

Οικογενειακή υπόθεση

Ο ρόλος των διαλυμάτων είναι σημαντικότατος.

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή θητεία στον ΓΑΣ Κιλκίς ο Γιώργος και ο Στέφανος Δέδας θα είναι και πάλι μέλη της ίδιας ομάδας. Ο μέχρι πρότινος προπονητής της ΜΕΝΤ θα είναι στο πλευρό του Γιούρι Ζντοβτς ως συνεργάτης του και θα ανταμώσει με τον αδελφό του.

Για παράδειγμα οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις γίνονται σε διαλύματα, καθώς ο διαλύτης φέρνει σε στενή επαφή τα αντιδρώντα συστατικά, με αποτέλεσμα η ταχύτητα της αντίδρασης να αυξάνει.

του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα μελετήσουμε κατά κύριο λόγο τα ιοντικά υδατικά διαλύματα, όπου ο διαλύτης είναι το νερό (Η2Ο).

Οι αδελφοί Δέδα σμίγουν ξανά μια δεκαετία μετά (περίοδος 1996-97) τη συνύπαρξή τους στον ΓΑΣ Κιλκίς αμφότεροι ως παίκτες.

Το νερό έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους υγρούς διαλύτες λόγω των ιδιοτήτων του, που οφείλονται στη μοριακή δομή του (βλέπε σχήμα 3.1) και της μεγάλης αφθονίας του στη φύση.

Από τότε όμως διάλεξαν διαφορετικούς δρόμους, αφού ο Στέφανος έγινε προπονητής και ο Γιώργος πήρε μεταγραφή στη ΜΕΝΤ και αργότερα στον Ηρακλή, στον οποίο αγωνίζεται τα τρία τελευταία χρόνια.

ΣΧΗΜΑ 3.1 Εικονική παρουσίαση της δομής του νερού με μοριακό μοντέλο.

Ο 23χρονος τεχνικός απομακρύνθηκε προχθές από τον πάγκο της ΜΕΝΤ, όμως, δεν έμεινε για πολύ χωρίς δουλειά.

Οι ιοντικές ενώσεις γενικώς διαλύονται στο νερό.

Συζήτησε με τον Γιούρι Ζντοβτς και τη διοίκηση των "κυανόλευκων" και συμφώνησαν να εργαστεί ως μέλος του τεχνικού τιμ στο πλευρό του Σλοβένου και του Δημήτρη Γαλάνη.

Αυτές που διαλύονται πολύ ονομάζονται ευδιάλυτες και αυτές που διαλύονται λίγο, δυσδιάλυτες.

Ο νεαρός προπονητής, που στο παρελθόν διετέλεσε βοηθός τού Μπάνε Πρέλεβιτς στον ΠΑΟΚ θα αναλάβει μεταξύ άλλων και την κατασκοπία των αντιπάλων.

Ο μηχανισμός της διάλυσης συνοπτικά έχει ως εξής.

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ μια μέρας έγινε χθες το μεσημέρι η συνάντηση των διοικούντων της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη με τον Γιούρι Ζντοβτς.

Το νερό, λόγω της πολικότητας του, προσανατολίζεται μεταξύ των ιόντων του κρυσταλλικού πλέγματος της ιοντικής ένωσης.

Ο Σλοβένος ζήτησε κάποια πράγματα από τη διοίκηση, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ομάδας μετά από τους κρίσιμους αγώνες με τον Άρη και τον Πανιώνιο.

Τότε, οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των ιόντων εξασθενίζουν, εξ αιτίας της μεγάλης διηλεκτρικής σταθεράς νερού, τα ιόντα απομακρύνονται και επέρχεται ρήξη του κρυστάλλου.

Το "ξανθό σκυλί" έδωσε την έγκρισή του για την απόκτηση του Μπόγιαν Μαλέσεβιτς, που υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της περιόδου και θα κάνει το ντεμπούτο του στο σαββατιάτικο ντέρμπι με τον Άρη στο Ιβανώφειο.

Έχουμε, δηλαδή διάσταση σε θετικά ιόντα (κατιόντα) και αρνητικά ιόντα (ανιόντα), όπως φαίνεται στο σχήμα 3.2.

Χθες μάλιστα, ανακοινώθηκε κι επίσημα η μεταγραφή του με ανακοίνωση που εξέδωσε η "κυανόλευκη" ΚΑΕ.

Με άλλα λόγια, τα δίπολα μόρια του νερού αποσπούν ιόντα από το κρυσταλλικό ιοντικό πλέγμα.

Ο ΜΙΡΣΑ ΚΟΥΡΤΟΒΙΤΣ θα παραμείνει στην ομάδα όπως ειπώθηκε και χθες και σύντομα θα οδηγηθεί στο χειρουργείο, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα στη δεξιά του γάμπα.

Έτσι, τα ιόντα «απελευθερώνονται» και περνούν στο διάλυμα.

Μόλις ολοκληρώσει την αποθεραπεία του η οποία θα διαρκέσει έναν μήνα περίπου θα ενσωματωθεί και πάλι στην ομάδα.

Μέσα στο διάλυμα τα ιόντα δεν είναι «γυμνά», αλλά περιβάλλονται από ένα ορισμένο αριθμό μορίων νερού με τα οποία συνδέονται με ισχυρές ηλεκτροστατικές έλξεις (εφυδάτωση).

ΜΕ ΑΠΟΝΤΕΣ τους Κούρτοβιτς και Τζένκινς συνεχίστηκε χθες η προετοιμασία του Ηρακλή για τον αγώνα με τον Άρη.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε:

Ο Αμερικανός θα δοκιμάσει να προπονηθεί αύριο με την υπόλοιπη ομάδα και αν δεν αισθανθεί κάποια ενόχληση στο γόνατο θα παίξει κανονικά εναντίον του συμπολίτη.

Ηλεκτρολυτική διάσταση στις ιοντικές ενώσεις είναι η απομάκρυνση των ιόντων του κρυσταλλικού πλέγματος.

ΣΧΗΜΑ 3.2 Διαγραμματική παρουσίαση της διάλυσης ιοντικής ένωσης, π.χ. NaCl, στο νερό.

Η διάσταση μιας ιοντικής ένωσης, π.χ. του NaCl, συμβολίζεται ως εξής: [pic] ή απλούστερα [pic]

Συχνά στη βιβλιογραφία γίνεται αδιάκριτη χρήση των όρων: διάσταση, ιοντισμός, ιονισμός. Svante Arrhenius (1859 -1927). Σουηδός χημικός. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ χημείας το 1903 για τη θεωρία του περί ηλεκτρολυτικής διάστασης. Συχνά του άρεσε να διηγείται την υποδοχή που του επεφύλαξε η επιστημονική κοινότητα για τις αντιλήψεις του περί ηλεκτρολυτικής διάστασης: « …έτρεξα στον καθηγητή μου Cleve, που τόσο εκτιμούσα (στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας) και του ανακοίνωσα με ενθουσιασμό την ανάπτυξη μιας θεωρίας που είχα διαμορφώσει για την ερμηνεία της ηλεκτρολυτικής αγωγιμότητας των ηλεκτρολυτών. «Χάρηκα πολύ και για σας!!! » μου απάντησε κοφτά. Πολύ αργότερα μου εκμυστηρεύτηκε, πόσο ανόητες του φάνηκαν, τότε, οι σκέψεις μου ….». Οι αντιλήψεις του Αrrhenius, πολύ δύσκολα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές την εποχή που διατυπώθηκαν, αφού, ακόμα η παρουσία του ηλεκτρονίου ήταν αμφισβητήσιμη.

Τέλος, θα πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι οι ιοντικές ενώσεις κατά τη διάλυση τους στο νερό διίστανται πλήρως. Μ’ αυτόν τον τρόπο διίστανται τα άλατα και τα υδροξείδια των μετάλλων (π.χ. των αλκαλίων και των αλκαλικών γαιών). Από τις ομοιοπολικές ενώσεις, άλλες θεωρούνται πρακτικά αδιάλυτες στο νερό, π.χ. εξάνιο, και άλλες διαλύονται στο νερό. Από αυτές που διαλύονται στο νερό, άλλες δημιουργούν μοριακά διαλύματα, δηλαδή διαλύματα στα οποία τα διαλυμένα σωματίδια είναι μόρια και άλλες αντιδρούν με το νερό, δημιουργώντας ιόντα (ιοντικά διαλύματα). Οι αντιδράσεις αυτές ονομάζονται αντιδράσεις ιοντισμού. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων ενώσεων, που οδηγούν σε ιοντικά διαλύματα, είναι το HCl και η ΝΗ3. Στην πρώτη περίπτωση, πρακτικά, όλα τα μόρια του HCl δίνουν πρωτόνιο στο Η2Ο, δημιουργώντας ιόντα Η3Ο+ (οξωνίου) και Cl-. Έχουμε δηλαδή πλήρη ιοντισμό. Αντίθετα, στην δεύτερη περίπτωση, ένα πολύ μικρό ποσοστό των μορίων της ΝΗ3 δέχεται πρωτόνια από το Η2Ο, σχηματίζοντας ιόντα [pic] και ΟΗ-. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μερικό ιοντισμό. Συμπερασματικά έχουμε:

Ιοντισμός μιας ομοιοπολικής ένωσης είναι η αντίδραση των μορίων αυτής με τα μόρια του διαλύτη (π.χ. νερού) προς σχηματισμό ιόντων.

ΣΧΗΜΑ 3.3 Εικονική παρουσίαση με μοριακά μοντέλα α. του πλήρη ιοντισμού του ΗCl στο νερό β. του μερικού ιοντισμού της ΝΗ3 στο νερό.