Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μέχρι τις 24 Μαρτίου θα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της ΔΕΘ στην Παγκόσμια Ένωση Ταχύπλοων Σκαφών (IOTA), αν τελικά θα αναλάβει τη διοργάνωση της "Φόρμουλα 1" των ταχύπλοων σκαφών.

β. Τα ιστορικά γεγονότα πριν και μετά τις αποφάσεις των Μεδιολάνων

Σε περίπτωση ανάληψης της διοργάνωσης, η υλοποίησή της θα γίνει από κοινού με τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο του διατάγματος

Υπάρχει μάλιστα γραπτή δέσμευση από την πλευρά της ΙΟΤΑ να μη συζητήσει για τη διοργάνωση με άλλη πόλη μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Ο διωγμός επί Διοκλητιανού τελείωσε το 311 μ.Χ.

Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης παρουσίασης της διοργάνωσης στους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Ο Αύγουστος Γαλέριος με διάταγμα έβαλε τέλος στο διωγμό και επέτρεψε στους χριστιανούς να τελούν ανεμπόδιστα τη λατρεία τους.

Είχε προηγηθεί παρουσίαση της διοργάνωσης αλλά και των ωφελειών που θα προκύψουν για την πόλη, στους φορείς στις 2 Μαρτίου, από τον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Ένωσης Ταχύπλοων Σκαφών (IOTA).

Το Φεβρουάριο του 313 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος, μονοκράτορας στη Δύση, συναντιέται με το Λικίνιο στα Μεδιόλανα και αποφασίζουν να τηρήσουν ενιαία πολιτική στάση απέναντι στους χριστιανούς.

Το κόστος για την υλοποίηση της "Φόρμουλα 1" αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 420.000 ευρώ θα καταβληθούν στην ΙΟΤΑ προκειμένου να παραχωρήσει στη ΔΕΘ τα δικαιώματα της διοργάνωσης.

Οι συζητήσεις τους έχουν ως περιεχόμενο την πλήρη θρησκευτική ελευθερία όλων των ρωμαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των χριστιανών.

Το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση της διοργάνωσης αναμένεται να καταβληθεί ισόποσα από τους φορείς, οι οποίοι πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να δώσουν στη ΔΕΘ τις σχετικές απαντήσεις.

Οι αποφάσεις τους δεν πρόλαβαν να πάρουν την αυστηρή νομική μορφή ενός αυτοκρατορικού διατάγματος, γιατί ο Λικίνιος έφυγε εσπευσμένα για την Ανατολή. Υπολογίζεται ότι τα άμεσα έσοδα για το διοργανωτή αγγίζουν τα 900.000 ευρώ. Όμως, οι αποφάσεις ουδέποτε αμφισβητήθηκαν και το περιεχόμενό τους καταγράφηκε και διαδόθηκε σ' ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Η διοργάνωση της "Φόρμουλα 1", για την οποία όλοι οι συμμετέχοντες στη χθεσινή παρουσίαση εμφανίστηκαν θετικοί εκτός από τη Helexpo, εκπρόσωπος της οποίας απουσίαζε, αναμένεται να τονώσει την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Γι' αυτό και αναφερόμαστε στις συζητήσεις και τις αποφάσεις αυτές με τον όρο Διάταγμα των Μεδιολάνων.

Οι φορείς που έχει προταθεί από τη ΔΕΘ να αποτελέσουν και την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης είναι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το υφυπουργείο Αθλητισμού, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος, η νομαρχία, ο ΟΛΘ και το Λιμεναρχείο, ο ΕΟΤ Θεσσαλονίκης, η Helexpo και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο Λικίνιος αργότερα απομακρύνθηκε από το πνεύμα αυτών των αποφάσεων και προσπάθησε να επαναφέρει την εθνική λατρεία. Η ρήξη ήταν αναπόφευκτη. Ο Λικίνιος ηττάται και ο Κωνσταντίνος γίνεται μονοκράτορας σ' όλη την αυτοκρατορία.

Οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη 12ος-13ος αι. Ι.Μ. Αγ. Αικατερίνης Σινά.

Ο ιστορικός Λακτάντιος στα λατινικά και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα ο Ευσέβιος Καισαρείας μας παραδίδουν το περιεχόμενο του εγγράφου του Λικίνιου προς τον έπαρχο της Βιθυνίας, με το οποίο του ανακοινώνει τις αποφάσεις που έλαβαν στα Μεδιόλανα ο ίδιος και ο Κωνσταντίνος:

Εδώ και πολύν καιρό, έχοντας αποφασίσει ότι δεν πρέπει να απορρίπτεται η ελευθερία της θρησκείας και πως πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στη βούληση του καθενός να υπηρετεί τα θεία πράγματα σύμφωνα με την προαίρεσή του, παραγγείλαμε στους χριστιανούς να φυλάνε την πίστη της θρησκείας τους… Όταν εγώ, ο Αύγουστος Κωνσταντίνος, κι εγώ, ο Αύγουστος Λικίνιος, με καλούς οιωνούς ήρθαμε στα Μεδιόλανα και συζητήσαμε όλα όσα αφορούν την ωφέλεια του δημοσίου, ανάμεσα στα άλλα μέτρα που κρίναμε ότι θα είναι επωφελή σ' όλους από πολλές απόψεις, αποφασίσαμε κατά πρώτο και κύριο λόγο να διατάξουμε να εξασφαλιστεί η τιμή και ο σεβασμός προς το Θείο, δηλαδή να δώσουμε και στους χριστιανούς και σ' όλους την ελευθερία να ακολουθήσουν όποια θρησκεία θέλουν, έτσι ώστε, όποια κι αν είναι η θεότητα και η ουράνια δύναμη, να μπορέσει να είναι ευμενής και σε μας τους ίδιους και στους υπηκόους μας… Ήταν λοιπόν φυσικό να θεωρήσουμε καλό να εκδώσουμε αυτή τη διαταγή, για να αφαιρεθούν εντελώς οι όροι που υπήρχαν σε προηγούμενα έγγραφα σχετικά με τους χριστιανούς, όροι οι οποίοι ήσαν σκληροί και ξένοι στην πραότητά μας. Τώρα ελεύθερα και απλά μπορεί καθένας από εκείνους που πρεσβεύουν τη θρησκεία των χριστιανών να τη διατηρεί χωρίς καμιά ενόχληση… Έχουμε δώσει στους χριστιανούς ελεύθερη και απεριόριστη εξουσία να επιμελούνται τη θρησκεία τους… Έχει δοθεί η εξουσία αυτή και σε όσους άλλους θέλουν να ακολουθούν τη λατρεία και θρησκεία της αρεσκείας τους, κατά τρόπον ώστε να μπορεί καθένας να προτιμά και να υπηρετεί οποιανδήποτε θρησκεία θέλει. Αυτό γίνεται, για να μη φαίνεται ότι κάποια λατρεία ή θρησκεία μειώνεται στο ελάχιστο από εμάς… Με αυτό το λογισμό… είθε να διαμένει σταθερή καθ' όλο το χρόνο η θεία πρόνοια για εμάς, της οποίας εμπειρία είχαμε σε πολλές περιστάσεις. Για να μπορέσουν να μάθουν όλοι τις διατάξεις της νομοθεσίας αυτής… είναι εύλογο η διαταγή αυτή να δημοσιευτεί παντού… έτσι ώστε να μην ξεφύγει την προσοχή κανενός (Ευσεβίου Καισαρείας Εκκλησιαστική Ιστορία Χ, 5,1-14 -επιλογή).