Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( νεα νικη των "βυσσινι" που βλεπουν ευρωπη :: 26/2/2006 19:31:22) 

Η μπάλα θα κοντράρει στον Σπάσιτς και θα καταλήξει στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σηφάκη.

«Θέλω να φύγω. Δεν αντέχω να ακούω να σκάνε πύραυλοι πλάι σην πόρτα μου», δηλώνει χριστιανή της Βαγδάτης

7. Σε ποια γλώσσα γράφτηκαν τα βιβλία της Κ. Διαθήκης και ποια τα πρώτα χειρόγραφά της;

ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ "ΒΥΣΣΙΝΙ" ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με τα διαβατήρια στο χέρι

Όλα τα βιβλία της Κ. Διαθήκης γράφτηκαν στην ελληνιστική γλώσσα, τη γλώσσα που είχε διαδοθεί από την εποχή του Μ. Αλέξανδρου και που ήταν η δημοτική ελληνική εκείνης της εποχής.

Ο νόμος του Αλκαζάρ

Με λουλούδια θα υποδεχθούν οι Ιρακινοί τις βόμβες

Από τον 2ο μ.Χ. αι. τα βιβλία της Κ. Διαθήκης άρχισαν να μεταφράζονται και στις γλώσσες που μιλούσαν οι λαοί στους οποίους διαδίδονταν το Ευαγγέλιο.

ΛΑΡΙΣΑ 1 0 ΟΦΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα η Κ. Διαθήκη έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 1600 γλώσσες και διαλέκτους σε όλον τον κόσμο.

Ζωντανή στο κόλπο της Ευρώπης παρέμεινε η Λάρισα.

Απίστευτο! Την ώρα που οι Ιρακινοί περιμένουν να ξεσπάσει ο «προαναγγελθείς από τις ΗΠΑ πόλεμος» φυτεύουν λουλούδια στους κήπους γιατί όπως λένε, «είναι η καλύτερη εποχή»…

Τα κείμενα της Κ. Διαθήκης στα πρώτα χρόνια γράφονταν σε φύλλα που σχηματίζονταν από επεξεργασία του φυτού πάπυρος, ένα φυτό που φύονταν κυρίως στις όχθες του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο.

Επωφελούμενη για μια ακόμη φορά της… αύρας που της προσδίδει το Αλκαζάρ, επικράτησε 1-0 επί του ΟΦΗ και διατηρήθηκε κοντά στις θέσεις που χαρίζουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο

ΒΑΓΔΑΤΗ

Τα χειρόγραφα αυτά φύλλα τα κολλούσαν το ένα δίπλα στο άλλο.

Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι από το πρώτο ημίχρονο.

Οι Ιρακινοί κάνουν ουρές στα φυτώρια για να αγοράσουν σπόρους και χώμα, παρά την απειλή του πολέμου, αφού όπως λένε, «αυτή είναι η καλύτερη εποχή»

Στην αρχή και στο τέλος τα έδεναν σε κυλινδρικά ραβδιά, πάνω στα οποία τύλιγαν τα ενωμένα χειρόγραφα φύλλα.

Αν και οι Κρητικοί 'ταμπουρώθηκαν' στο μισό του γηπέδου θέλοντας πρωτίστως να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία τους, η ομάδα του Γιώργου Δώνη θα μπορούσε να προηγηθεί τόσο στο 29' με κεφαλιά του Χλωρού, όσο και στο 37' σε προσπάθεια του Νταμπίζα, αλλά ο Σηφάκης κράτησε το μηδέν. Ακόμα και την Πέμπτη, που είχαν μία μεγάλη ισλαμική γιορτή αλλά και χθες το πρωί Παρασκευή, μέρα προσευχής, έκαναν ουρά σε δυο φυτώρια στην περιοχή Μανσούρ της Βαγδάτης για να αγοράσουν σπόρους και χώμα, ελπίζοντας ακόμα και σε θεαματική κίνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, π.χ. νέες δηλώσεις του για πλήρη αφοπλισμό.

Αυτά ονομάζονταν ειλητάρια (τυλιχτάρια).

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Κρητικοί μπήκαν με διάθεση να βγουν από το… καβούκι τους, είχαν περισσότερη ώρα τη μπάλα στην κατοχή τους, αλλά δεν απείλησαν ιδιαίτερα.

Χρώμα έδωσε χθες ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα σε Ιρακινούς ποδοσφαιριστές και σε ακτιβιστές από πολλές χώρες του κόσμου (και από την Ελλάδα με τον κ. Κ. Βερβερό), αλλά και η συγκέντρωση ειρηνιστών μπροστά στο Αλ Μαρίγια, το καταφύγιο όπου το '91 είχαν βρει τραγικό θάνατο εκατοντάδες Ιρακινοί.

Το παλαιότερο κομμάτι χειρογράφου της Κ. Διαθήκης σε πάπυρο, που μας σώζεται, είναι ένα απόσπασμα από το ευαγγέλιο του Ιωάννη και χρονολογείται μεταξύ 125-130 μ.Χ. (βλ. φωτ. δίπλα).

ΑΠΩΛΕΣΑΝ, ωστόσο, κάθε ελπίδα νίκης όταν στο 67' ο Φλαμπούρης απέβαλε τον Πίτσο (με δεύτερη κίτρινη) για σκληρό μαρκάρισμα. Φυσικά, όλα αυτά δείχνουν όμορφα και ίσως μεγάλα λόγια.

Επειδή όμως τα χειρόγραφα από πάπυρο καταστρέφονταν γρήγορα, άρχισαν να γράφουν τα κείμενα της Κ. Διαθήκης σε περγαμηνές.

Το… δρόμο της εξέδρας είδε και ο Μύρων Σηφάκης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τη συγκεκριμένη απόφαση. Γιατί πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει μία απίστευτη τραγωδία που ζει εδώ και χρόνια αυτός ο λαός και που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να κορυφώνεται.

Αυτές ήταν φύλλα επεξεργασμένων δερμάτων (από γιδοπρόβατα, βοοειδή και αντιλόπες), που παράγονταν στην Πέργαμο της Μ. Ασίας.

Όπως ήταν φυσικό, η Λάρισα πίεσε για το γκολ της νίκης.

Η πολιτικός μηχανικός Μπαχίρα Μοράντ, η καλύτερη γκαλερίστρια της Βαγδάτης, έχει έτοιμα τα διαβατήρια της οικογένειάς της για να φύγει οδικώς σήμερα στο Αμάν.

Τετρασέλιδα χειρόγραφα σε περγαμηνές αποτελούσαν το "τετράδιο".

Αφού πρώτα απείλησε στο 79' με τον Γαβριλόπουλο, ο οποίος έπιασε σουτ με ανάποδο ψαλίδι που έδιωξε ο Σηφάκης, το πέτυχε στο 85', όταν ο υψηλόσωμος επιθετικός έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε τον Σπάσιτς και κατέληξε στα δίχτυα του ΟΦΗ.

«Από 14 χρόνων ζω σ' έναν πόλεμο», λέει στα «ΝΕΑ».

Λίγα ή πολλά "τετράδια" ενώνονταν στις ράχες και σχημάτιζαν βιβλία ή τόμους, που ονομάζονταν κώδικες.

Εκτός από τις δύο κίτρινες στον Πίτσο, ο Φλαμπούρης (Αθηνών) "κιτρίνισε" και τους Έλντερ, Βέλα, Γαβριλόπουλο, Γκούγκα, Τσίπεφ, Ισά και Ρουμπάκη.

«Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει άλλες αναμνήσεις.

Περίφημοι τέτοιοι κώδικες της Αγίας Γραφής είναι ο Σιναϊτικός, ο Βατικανός και ο Αλεξανδρινός (βλ. φωτ. κάτω).

ΛΑΡΙΣΑ: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος (54' Γαβριλόπουλος), Νταμπίζας, Έλντερ, Κατσιαρός, Διγκόζης, Βέλα Τζούνιορ, Μπαχράμης, Σέρμπαν, Χλωρός, Καλαντζής (62' Σπάσιτς) Είμαι 36 χρόνων.

Το αρχαιότερο χειρόγραφο της Κ. Διαθήκης σε πάπυρο

ΟΦΗ: Σηφάκης, Ντάβιντσον, Ισά, Αναστασιάδης, Σφακιανάκης (8' λ.τ. Δέντσας, 89' Καζαντζής), Τσίπεφ, Χατζαντριάν, Ρουμπάκης, Νουαφόρ, Μαχλάς (82' Οφορίκουε). Και παρά το ότι είμαι χριστιανή - καθολική και ξέρω ότι ο Σαντάμ έχει προστατέψει τους χριστιανούς, που αριθμούν στο 4% σ' αυτήν τη χώρα, θέλω να φύγω.

Τμήμα του Σιναϊτικού κώδικα. Βρέθηκε στην Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά. Γράφτηκε στα μέσα 4ου αι.

Να λείπω τις μέρες των βομβαρδισμών. Δεν αντέχω να ακούω πυραύλους να σκάνε πλάι από την πόρτα μου. Είχα την οδυνηρή εμπειρία του Δεκεμβρίου του '98. Όταν οι Αμερικανοί έριξαν έναν πύραυλο στο σπίτι της φίλης μου Λεϊλά Λ' Ατάρ, της καλύτερης ζωγράφου του Ιράκ ».