Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( 4ος ομιλος (27η αγωνιστική) :: 19/3/2006 21:20:50) 

4ος ΟΜΙΛΟΣ (27η αγωνιστική) ΓΝΩΜΗ

Καμπύλη Συντονισμού

Εθν. Ολυμπιακός Βόλου - ΑΟ Καρδίτσας 2-0

Κενή υπόσχεση στους αμάχους

Στο διάγραμμα που ακολουθεί (βλ. Εικ. 74) βλέπετε πώς μεταβάλλεται - σύμφωνα με την (12) - το πλάτος, Χ0= Α(f), ως συνάρτηση της συχνότητας, [pic], της εξωτερικής δύναμης (4). Ταυρωπός - Κίσσαβος Συκουρίου 1-1

SARAH SEWALL

Εικ. 74 Η συγκεκριμένη δύναμη που εφαρμόζεται στο σύστημα της Εικόνας 74 έχει πλάτος F0 = 1.62 x 10 –3N και συχνότητες οι οποίες κυμαίνονται στην περιοχή τιμών 0.1 - 10.0Hz, ενώ η φυσική συχνότητα του συστήματος είναι v0 = 1.38 Hz και η μάζα του σώματος m =46 gr.

Μετέωρα - Φιλοκτήτης Μελιβοίας 0-0

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης ότι θα υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους δεσμεύτηκε πως η Αμερική θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη ζωή των αθώων.

Παρατηρούμε ότι η παραπάνω καμπύλη συντονισμού έχει την ίδια μορφή με τις αντίστοιχες πειραματικές καμπύλες της Εικόνας 72. Επίσης, παρατηρούμε ότι το πλάτος X0 για ω = ω0 προβλέπεται να παίρνει πολύ μεγάλες τιμές. Ειδικότερα, όμως, για ω = ω0: το Α (ω) προβλέπεται να γίνεται άπειρο.

Μυρίκη - Ηρακλής Χάλκης 0-4

Επίσης ο στρατός ανακοίνωσε για πρώτη φορά με λεπτομέρειες τις προσπάθειες που θα καταβάλει για να περιορίσει αυτό που αποκαλεί «παράπλευρες απώλειες».

Στην πραγματικότητα, το πλάτος ταλάντωσης κατά το συντονισμό γίνεται απλώς αρκετά μεγάλο, όπως διαπιστώσαμε (βλ. Εικ. 72) στο Εργαστήριο Φυσικής (πειραματική δραστηριότητα (6η)).

Αστέρας Ιτέας - Ανδρούτσος Γραβιάς 0-1

Παρ' όλες αυτές τις καθησυχαστικές δηλώσεις, το Πεντάγωνο δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις για το πώς η στρατιωτική βία επηρεάζει τους αμάχους.

Το πόσο μεγάλο γίνεται το πλάτος κατά το συντονισμό εξαρτάται από την ποιότητα του εξαναγκαζόμενου σε ταλάντωση συστήματος.

Θησέας Αγριάς - ΓΣ Αλμυρού 2-1

Ουδέποτε πραγματοποίησε κάποια συστηματική ανάλυση για να εκτιμήσει αν οι προσπάθειές του να προφυλάξει ζωές επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν - ή για το τι μπορεί να κάνει για να τις βελτιώσει.

Μεγαλύτερο πλάτος πετυχαίνουμε, όταν σε ένα σύστημα μειώσουμε τις τριβές (συντελεστής ποιότητας μεγάλος).

Φάρσαλα - Φαρκαδόνα 2-0

Το παράδοξο.

Στην περίπτωση, όμως, της γέφυρας Tacoma Narrows, που κατέρρευσε το 1940, όταν την ξανακατασκεύασαν, χρειάστηκε να τη σχεδιάσουν με τρόπο που να έχει μεγαλύτερες τριβές (δηλαδή, να παρουσιάζει μικρότερο συντελεστή ποιότητας ο συντονισμός), ώστε, όταν αυτή, ενδεχομένως, ξανασυντονιζόταν, να παρουσίαζε μικρότερο πλάτος, το οποίο, πλέον, δε θα ήταν ικανό να τη θέσει σε κίνδυνο νέας κατάρρευσης.

Ρήγας Φεραίος - Απόλλων Λάρισας 0-0

Έχοντας δουλέψει τρία χρόνια στο Πεντάγωνο, κατανοώ τον λόγο.

Αριθμητική εφαρμογή:

Αστέρας Καρδίτσας - Δήμητρα 4-0

Το Πεντάγωνο δεν θέλει να έχει ευθύνη για απώλειες αμάχων επειδή φοβάται πως θα του επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τους πολέμους.

Ένα πλοίο με βύθισμα h = 4.9 m, σε ήρεμη θάλασσα, μπορεί- εφόσον διαταραχτεί από τη θέση όπου ισορροπεί κατά την κατακόρυφο - να αρχίσει να εκτελεί ελεύθερη ταλάντωση ως προς την επιφάνεια της θάλασσας με περίοδο, περίπου, Τ0= 4.433s.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Το παράδοξο πάντως είναι πως ο στρατός ήδη επιχειρεί υποκείμενος σε περιορισμούς που έχουν στόχο να προστατευθούν αθώοι.

Το ίδιο πλοίο σε ένα ταξίδι του ακινητοποιείται από βλάβη στις μηχανές του και συναντάει κύματα των οποίων δύο διαδοχικές κορυφές απέχουν L = 20m.

Β. ΓΚΟΛ 1. Ανδρούτσος Γραβιάς 62 52-12 -------------------------------------------- 2. Ρήγας Φεραίος 55 39-20 3. Ηρακλής Χάλκης 49 45-35 4. Φαρκαδόνα 44 34-31 5. Ταυρωπός 44 41-25 6. Αχιλλέας Φαρσάλων 40 43-22 7. ΑΟ Καρδίτσας 39 33-23 8. Μετέωρα 39 38-30 9. Απόλλων Λάρισας 39 33-31 10. Ολυμπιακός Βόλου 39 46-31 11. Φιλοκτήτης Μελιβοίας 35 27-28 12. Κίσσαβος Συκουρίου 35 23-22 13. Αστέρας Καρδίτσας 34 29-35 ---------------------------------------------------- 14. Αλμυρός 32 36-44 15. Θησέας Αγριάς 31 31-40 16. Αστέρας Ιτέας 30 37-57 17. Δήμητρα Τρικάλων 18 29-47 18. Μυρίκη 3 21-100 Πράγματι, είναι πιθανό πολιτικοί περιορισμοί να υπονομεύσουν τις στρατιωτικές προσπάθειες, να αυξήσουν τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας και, τελικά, οι αθώοι να πληγούν περισσότερο.

Τα κύματα έχουν τέτοια μορφή, ώστε να ασκούν κατακόρυφα πάνω στο πλοίο εξωτερική αρμονική δύναμη.

Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό. Στην περίπτωση του Ιράκ, οι πολιτικοί ηγέτες πιθανόν να επιλέξουν να μη βασιστούν πολύ σε αεροπορικές επιδρομές φοβούμενοι μήπως σκοτωθούν άμαχοι.

α. Ποια ταχύτητα των κυμάτων θα προκαλούσε ταλάντωση με μέγιστο πλάτος στο πλοίο με κίνδυνο να μετατοπιστεί το φορτίο του και να βουλιάξει;

Αλλά αν οι εναλλακτικές επιλογές είναι αιματηρές μάχες σώμα με σώμα ή μια πολιορκία που θα κάνει τους ασθενέστερους να λιμοκτονήσουν, τότε οι βομβαρδισμοί με βόμβες ακριβείας μοιάζουν πολύ πιο ανθρώπινοι.

β. Εάν οι μηχανές του πλοίου δούλευαν, θα μπορούσε ο καπετάνιος να αποφύγει το συντονισμό του πλοίου από τη συγκεκριμένη συχνότητα με την οποία τα κύματα φτάνουν στο πλοίο και το ανυψώνουν περιοδικά;

Οι «καλές προθέσεις».

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ απέδωσε την απουσία ενημέρωσης για θανάτους αμάχων στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν πάντα να επιβεβαιώσουν τι είχε συμβεί. Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα καταλάβουν το Ιράκ, θα έχουν αυτή την ευκαιρία. Ο πρόεδρος Μπους μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να προστατέψει τη ζωή αθώων βάζοντας τις ΗΠΑ να εκτιμήσουν και να βελτιώσουν τις προσπάθειες του Πενταγώνου για την προστασία των αμάχων. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε καλές προθέσεις και να σταματάμε εκεί. Αν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπερβάλλουν τον αριθμό των θανάτων μεταξύ των αμάχων, το Πεντάγωνο πρέπει να τους απαντήσει με γεγονότα. Αν ο στρατός εννοεί σοβαρά ότι θέλει να περιορίσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων, πρέπει να ερευνήσει τις αιτίες και να αναπτύξει νέα εργαλεία και πολιτικές για να προστατεύσει τους αμάχους.