Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( νβα :: 10/1/2006 19:37:13) 

ΝΒΑ

οι επιπτώσεις

γ) Δημιουργική ζωή: το μεγάλο ταξίδι του ανθρώπου μέσα στον κόσμο

Σε φουλ φόρμα ο Μπράιαντ

Ποιοι θα πληρώσουν τον «λογαριασμό» του πολέμου

Πώς μπορεί όμως ο άνθρωπος να μοιάσει στο δημιουργό Θεό;

Σε φουλ φόρμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Κόμπι Μπράιαντ πετυχαίνοντας κάτι που ούτε ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είχε καταφέρει.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Πώς να ζει στον κόσμο χωρίς να τον καταστρέφει;

Ο άσος των Λέικερς πέτυχε χθες απέναντι στους Ιντιάνα Πέισερς 45 πόντους, σπάζοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε 41 ολόκληρα χρόνια. Σε εννέα κοινωνικές ομάδες και κλάδους επιχειρήσεων θα μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος του «λογαριασμού» του πολέμου που μόλις ξεκίνησε.

Πού να βρίσκει χαρά;

Συγκεκριμένα πέτυχε για 4η συνεχόμενη φορά πάνω από 45 πόντους, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 1964 και τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα υποστούν τις σοβαρότερες, αναλογικά, συνέπειες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναγνωρίζει η κυβέρνηση, που έχει καταστρώσει πέντε εναλλακτικά σενάρια πολέμου.

Με ποιο τρόπο να χρησιμοποιεί ό,τι του χάρισε ο Θεός;

Ο Μπράιαντ είχε σημειώσει 45 πόντους στις 28 Δεκεμβρίου απέναντι στο Μέμφις, 48 την περασμένη Παρασκευή κόντρα στην Φιλαδέλφεια και 50 το Σάββατο απέναντι στους Κλίπερς.

Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για την Ελλάδα, συγκριτικά με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για δύο λόγους:

Πώς θα καταφέρει να ζήσει κι ο ίδιος μια δημιουργική ζωή;

Δεύτερο «βιολί» για τους "λιμνάνθρωπους" ήταν ο Οντόμ με 17 πόντους, ενώ από την ομάδα της Ιντιάνα ξεχώρισε ο Ο΄Νιλ με 24.

* Πρώτον, γιατί η εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο είναι μεγαλύτερη.

Πώς να δημιουργεί όμορφες σχέσεις γεμάτες δικαιοσύνη και αληθινή αγάπη;

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και οι σκόρερ στα υπόλοιπα χθεσινά παιχνίδια: Φιλαδέλφεια Σίξερς-Σιάτλ Σουπερσόνικς 107-98 (Αϊβερσον 41-Αλεν 27), Ουάσιγκτον Ουίζαρντς-Γιούτα Τζαζ 89-97, (Τζέιμσον 30-Οκούρ 19) Μπόστον Σέλτικς-Ντάλας Μάβερικς 102-104 (Πιρς 32-Νοβίτσκι 26, Τέρι 30), Σικάγο Μπουλς-Τορόντο Ράπτορς 113-104 (Ντενγκ 21, Χάινριχ 25-Μπος 26, Ρόουζ 24). * Δεύτερον, λόγω της μεγάλης σημασίας του τουρισμού, που πλήττεται σημαντικά σε κάθε περίοδο πολεμικών αναταραχών.

Πώς μπορεί να έχει μια ζωντανή σχέση με το Θεό;

Το πόσο βαρύ θα είναι, τελικά, το τίμημα, θα εξαρτηθεί, βεβαίως, όπως όλοι συμφωνούν, από τη διάρκεια του πολέμου.

Σήμερα, καθώς όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα γύρω μας κι ένα πλήθος από πληροφορίες μας κυκλώνουν, συχνά μπερδευόμαστε.

Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχουν καταστρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε εναλλακτικά σενάρια.

Δεν αναγνωρίζουμε τα χαρίσματά μας, τα προσπερνάμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε μ' αυτά.

Όμως, ακόμη και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ο πόλεμος θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, που ισοδυναμεί με κόστος 250 δισ. δραχμών για την οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί πάνω από το 4% στο επόμενο δίμηνο.

Δε συνειδητοποιούμε τις ευθύνες μας για τον κόσμο και δεν παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις.

Το κόστος αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν όλες - λίγο ώς πολύ - οι κοινωνικές ομάδες.

Όμως, ας κοιτάξουμε γύρω μας.

Βεβαίως, θα υπάρξουν κάποιοι που θα υποστούν βαρύτερες συνέπειες από άλλους και σε αυτό συμφωνούν ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής, πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και μέλη της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι άνθρωποι είναι δημιουργοί, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούν:

1. Μισθωτοί, συνταξιούχοι

• γεωργοί, εργάτες, τεχνικοί καλλιεργούν και δαμάζουν τα υλικά της φύσης

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες της ακρίβειας, χωρίς να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτή με αυξήσεις στα εισοδήματά τους.

• καλλιτέχνες προσπαθούν να συλλάβουν το νόημα της ζωής και να εκφράσουν την ομορφιά της με εικόνες, στίχους, νότες…

Άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες, θα προσαρμόσουν ευκολότερα τις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους στο αυξημένο κόστος που προκαλεί το πετρέλαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υποστούν τις επιπτώσεις.

• δάσκαλοι, γιατροί, νοσοκόμοι προσπαθούν να φωτίσουν, να γιατρέψουν, να διευκολύνουν τη ζωή των γύρω τους

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων πηγών, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 4% (και ίσως λίγο υψηλότερα) στο δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου τις προηγούμενες ημέρες.

• ανάπηροι συνάνθρωποί μας χρησιμοποιούν θαυμαστά τα χαρίσματά τους

Σε αυτό, βεβαίως, βοηθά και η κακοκαιρία που συνεχίσθηκε μέχρι σήμερα και δεν ευνόησε την πτώση των τιμών των οπωροκηπευτικών.

• γονείς δίνουν ζωή και φροντίδα στα παιδιά τους

Όμως, πολλοί συμφωνούν ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όπως και η κακοκαιρία, έδωσε αφορμή στους κερδοσκόπους να δράσουν.

• παρά τις δυσκολίες της ζωής, οι άνθρωποι δε σταματούν να σχετίζονται και να προσφέρουν αγάπη!

Με τις δύο αυτές δικαιολογίες, βιομηχανίες και έμποροι οπωροκηπευτικών φούσκωσαν τις τιμές τους πέρα από τα επίπεδα που θα δικαιολογούσε η αύξηση του κόστους τους.

2. Τουρισμός

Οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000. Ο τουρισμός είναι το πιο σίγουρο θύμα του πολέμου αυτού, αφού τώρα είναι η περίοδος των κρατήσεων και τα μηνύματα που φτάνουν είναι απαισιόδοξα. Αν ο τουρισμός δεχθεί πλήγμα, θα μείνουν άνεργοι ή θα υποχρεωθούν σε υποαπασχόληση πολλές χιλιάδες εργαζομένων.

Οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,2% - 0,3% μόνο εξ αυτού του λόγου. Φυσικά, σε περίπτωση που θα επικρατήσει το καταστροφικό σενάριο, οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες.

3. Εξαγωγές

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η πτώση του ΑΕΠ στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι ελληνικές εξαγωγές, θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησής τους και, συνεπώς, σε μείωση της παραγωγής και απώλεια αντίστοιχων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, οι εξαγωγείς πληρώνουν το αυξημένο μεταφορικό κόστος που συνεπάγεται η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Για μια χώρα απομακρυσμένη από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ελλάδα, αυτό το κόστος είναι σημαντικό και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

4. Μεταφορές

Οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στον κλάδο των μεταφορών και ιδίως στην ακτοπλοΐα, όπου το κόστος επηρεάζεται καθοριστικά από την τιμή του πετρελαίου. Αν οι τιμές των εισιτηρίων εκτιναχθούν στα ύψη, θα επηρεαστεί, προφανώς, η δραστηριότητα του κλάδου.

5. Λιανικό εμπόριο

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου. Η ανασφάλεια που προκαλεί ο πόλεμος στους καταναλωτές και η αύξηση του κόστους ζωής και παραγωγής λόγω του πετρελαίου, αποτελούν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα και η αγορά διαμηνύει ότι υφίσταται ήδη τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων.

6. Άνεργοι

Οι άνεργοι, που δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από μια σημαντική νέα επενδυτική δραστηριότητα, καθώς ορισμένες επενδυτικές αποφάσεις ίσως αναβληθούν. Συνολικά, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περίπου (πάντα με την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πολύ).

7. Καταθέτες

Οι καταθέτες υφίστανται τις συνέπειες των χαμηλών επιτοκίων, με τα οποία προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τονώσει την ανάπτυξη. Πιθανολογείται ότι, στην επόμενη συνεδρίασή της, θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, πιθανότατα κατά 0,25 της μονάδας, περισσότερο για λόγους δημιουργίας κλίματος παρά γιατί οι μειώσεις αυτές φέρνουν οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

8. Κάτοχοι μετοχών

Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου είδαν τις τιμές των μετοχών τους να καταποντίζονται κατά το προηγούμενο διάστημα. Το μίνι ράλι των τελευταίων ημερών βασίστηκε στην κυνική διαπίστωση ότι ο πόλεμος ξεκίνησε και, άρα, η αβεβαιότητα θα λήξει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η εκτίμηση για τη γρήγορη λήξη θα επιβεβαιωθεί. Προς το παρόν, οι μέτοχοι είναι από τα μεγάλα θύματα του πολέμου.

9. Φορολογούμενοι

Όλοι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να στηρίξουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία θα υποχωρήσουν ανάλογα με το ΑΕΠ. Επιπλέον, το κόστος ανοικοδόμησης του Ιράκ, που έχει αναδειχθεί σε πρώτο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, θα το πληρώσουν - φυσικά - κάποιοι προϋπολογισμοί. Πιθανώς, σε έναν βαθμό, και ο ελληνικός.