Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΝΩ ΑΠΟΧΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ!

Προτάσεις για εργασία και δραστηριότητες

ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ

Πέντε δεν επέστρεψαν στο δικαστήριο, για αλληλεγγύη προς τον ιρακινό λαό

Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο

Όλοι ξέρουν ότι ο Άκης Στολτίδης αποτελεί το «ερυθρόλευκο» βαρόμετρο και αυτό το είδαμε στη Νεάπολη.

Ακόμη και ο πόλεμος διχάζει τους κατηγορούμενους στη δίκη της 17Ν, οι πέντε από τους οποίους προχώρησαν χθες σε μια… πρωτότυπη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον ιρακινό λαό.

Αφού διαβάσετε τον παρακάτω φανταστικό διάλογο, αναγνωρίστε τα στοιχεία που μάθατε για τη ζωή των Ιουδαίων στη μεταιχμαλωσιακή εποχή. Ο 31χρονος μέσος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και χθες έκανε απόσβεση με το γκολ που πέτυχε επί του Ιωνικού, δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα του να ξεφύγει με τρεις βαθμούς από την ΑΕΚ

Σε αποχή από την αίθουσα του δικαστηρίου κάλεσε τους υπόλοιπους κατηγορουμένους ο Βασίλης Τζωρτζάτος, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του προς τον ιρακινό λαό. Τον ακολούθησαν Κουφοντίνας και Σωτηροπούλου.

Στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα του 3ου αι. π.Χ., ένα μικρό Εβραιόπουλο, ο Ισσαχάρ κουβεντιάζει με το θείο του Συμεών.

TZENAMO

Το σύνθημα έδωσε από νωρίς το πρωί ο Βασίλης Τζωρτζάτος. ΙΣΣΑΧΑΡ: Πόσο όμορφος είναι ο καινούριος βωμός του Δία!

Αν και είχε καιρό να αγωνιστεί ο Λουίτζι Τζενάμο υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την εστία του Αιγάλεω, αντιδρώντας σωστά όσες φορές χρειάστηκε, ακόμη κι όταν τα πράγματα έμοιαζαν δύσκολα.

Ζήτησε τον λόγο για να διαβάσει μια δήλωση εκ μέρους των κατηγορουμένων, με την οποία, εκτός από τη συμπαράστασή τους προς τον λαό του Ιράκ και τη διαμαρτυρία τους για την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε, ενημέρωναν το δικαστήριο περί των προθέσεών τους να απόσχουν από τη διαδικασία από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. ΣΥΜΕΩΝ: Αχ, αγόρι μου…

Ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικότερο ρόλο στο να φτάσει η ομάδα του «Σίτι» στο σπουδαίο διπλό. Ποιοι έλειπαν.

Αν έβλεπες το Ναό μας στην Ιερουσαλήμ τότε θα καταλάβαινες τι θα πει αληθινή ομορφιά.

ΤΖΙΟΛΗΣ

Προφανώς η κίνηση αυτή δεν έβρισκε σύμφωνους όλους τους κατηγορουμένους, γεγονός που εκδηλώθηκε αμέσως διά των συνηγόρων ορισμένων και αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Ι.: Πότε στ' αλήθεια πήγες, θείε, στην Ιερουσαλήμ;

Τα έκανε όλα στο ΟΑΚΑ.

Μετά τη μεσημβρινή διακοπή έλειπαν από τις θέσεις τους ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Θωμάς Σερίφης.

Σ.: Πριν τρία χρόνια για τη γιορτή της Σκηνοπηγίας.

Έκοβε, μοίραζε και σκόραρε ο διεθνής μέσος του Παναθηναϊκού.

Απουσίαζε ωστόσο και ο Ηρ. Κωστάρης που ήταν ασθενής από το πρωί, όπως και ο Σάββας Ξηρός, επίσης λόγω αδιαθεσίας και ο αδελφός του Βασίλης που είχε παραμείνει μαζί του στο κελί για να τον εξυπηρετεί.

Κι ελπίζω να μ' αξιώσει ο Θεός να γιορτάσω εκεί ένα Πάσχα πριν κλείσω τα μάτια μου.

Αποτελεσματικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα έδωσε τη δυνατότητα στον Γκονζάλες να οργανώσει το παιχνίδι των «πράσινων» και όταν του δόθηκε η ευκαιρία πέτυχε το ωραιότερο γκολ της αγωνιστικής.

Όλοι οι άλλοι επανήλθαν στις θέσεις τους, υποδηλώνοντας πως δεν συμμερίζονται την κίνηση Τζωρτζάτου, την οποία αποδοκίμασε και ο πρόεδρος, τονίζοντας πως οι κατηγορούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να απουσιάζουν από τη διαδικασία με δική τους πρωτοβουλία.

Ι.: Κι εγώ που δεν έχω πάει ποτέ;

ΚΑΤΩ

Τελικά, με προτροπή και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, οι οποίοι επικαλέστηκαν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και το κλίμα που επικρατούσε χθες παντού, το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία χωρίς να ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων για την επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, στην περιοχή της Καισαριανής, στις 26.11.1985, όπου είχε σκοτωθεί ένας νεαρός αστυνομικός και είχαν τραυματιστεί 14.

Αλήθεια κάθε πότε πρέπει ένας σωστός Ιουδαίος να πηγαίνει;

ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ

Οι επιβαίνοντες είχαν μόλις αποφοιτήσει από τη Σχολή της Αστυνομίας και σήμερα, δεκαοκτώ χρόνια μετά, δεν ξεχνούν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.

Σ.: Δε σας το είπε ο ραββίνος Σαμπετάι στη συναγωγή;

Ο αμυντικός του ΟΦΗ κατάφερε να αντικρίσει σε διάστημα δύο λεπτών (28'-30') την κίτρινη κάρτα με αποτέλεσμα να αφήσει την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα.

Νέο αίτημα Τζωρτζάτου.

Ι.: Θείε, δε σου κρύβω πως δεν πολυπηγαίνω στη συναγωγή…

Η αποβολή του Γκονζάλες, άλλαξε και τα πλάνα του Βλάχου, που αναγκάστηκε να ρίξει στον αγωνιστικό χώρο έναν αμυντικό στη θέση επιθετικού.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος όμως, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε επιχειρήσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον, χθες έλαβε τον λόγο για δεύτερη φορά με εντελώς διαφορετική αφορμή.

Ντρέπομαι, γιατί δυσκολεύομαι πολύ να καταλαβαίνω το ραββίνο, όταν μας διαβάζει κομμάτια απ' την Τορά.

ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ

Είχε εντοπίσει, όπως είπε, στο ακροατήριο έναν αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τον οποίο χαρακτήρισε «βασανιστή» του και ζήτησε από τον πρόεδρο να τον αποβάλει από την αίθουσα γιατί δεν μπορούσε να τον βλέπει.

Σ.: Μα ίσα ίσα γι' αυτό πρέπει να πηγαίνεις κάθε μέρα στα μαθήματα.

Αν και είχε δίκιο ο Γιάννης Ματζουράκης στη φάση από την οποία προήλθε η αποβολή του, το έχασε με τη συμπεριφορά του.

«Και εσάς ίσως δεν μπορεί να σας βλέπει η πολιτική αγωγή», του αντέτεινε ο κ. Μιχ. Μαργαρίτης, προσθέτοντας:

Ο πατέρας σου ταξιδεύει πολύ και δεν μπορεί ο ίδιος να σου μάθει να διαβάζεις τα ιερά μας κείμενα.

Μία λάθος απόφαση του διαιτητή σε ένα πλάγιο άουτ δεν κρίνει έναν αγώνα και ο τεχνικός της Ξάνθης θα χρειαστεί να ελέγξει τα νεύρα του στα επόμενα παιχνίδια.

«Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να βγάλουμε κάποιον έξω.

Όμως για σκέψου: πώς θα μάθεις ο ίδιος το λόγο του Κυρίου;

ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Συνιστώ όμως σε όσους έχουν συμμετοχή σε τέτοιες υπηρεσίες να μην έρχονται εδώ».

Μην ξεχνάς πως οι πρόγονοί μας έπαθαν ό,τι έπαθαν επειδή τον ξέχασαν.

Οι προκάτοχοι του στον προεδρικό θώκο του Ηρακλή ήταν συνεχώς δίπλα στην ομάδα.

Ο συνήγορος του Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να πάρει τα στοιχεία του αστυνομικού, ο οποίος δεν αρνήθηκε να τα δώσει.

Ι.: Θείε, θα με πάρεις μαζί σου στην Ιερουσαλήμ;

Αντίθετα ο Γιώργος Σπανουδάκης προτίμησε να ταξιδέψει στην Πράγα για… μεταγραφικούς στόχους, που ενδιαφέρουν τους «κυανόλευκους».

Όταν όμως ο πρόεδρος πρότεινε στον κ. Παπαδάκη να τα πάρει, εκείνος αρνήθηκε να συνδιαλλαγεί με τον αστυνομικό.

Σ.: Κι εσύ θα μου υποσχεθείς ότι θα μάθεις τη γλώσσα μας;

Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό το ταξίδι ήταν εις γνώσιν του τεχνικού της ομάδας Σάββα Κωφίδη.

Ο κ. Μαργαρίτης επισήμανε την καχυποψία που επικρατεί, τόσο έναντι της Αστυνομίας όσο και έναντι του δικαστηρίου, σχολιάζοντας:

Ι.: Ναι, θείε μου!

«Ακούω περίεργα πράγματα από ανθρώπους που κατηγορούνται για πολύ σοβαρά αδικήματα.

Τώρα τρέχω να βοηθήσω τη μητέρα και τις αδελφές μου για τις ετοιμασίες του Σαββάτου.

Θα ήθελαν να μην υπάρχει Αστυνομία, να μην υπάρχει ασφάλεια, να μη συλλαμβάνεται κανείς;».

Ελέγχω τι έμαθα

Στο μεταξύ, ο αστυνομικός αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να ληφθούν τα στοιχεία του, αλλά ο εισαγγελέας της έδρας τα αναζήτησε και τα έθεσε στη διάθεση του Τζωρτζάτου, ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους βασανισμούς που, όπως ισχυρίζεται, υπέστη στην Αντιτρομοκρατική.

1. Πού βάσισε τη ζωή της η μεταιχμαλωσιακή κοινότητα και γιατί; 2. Για ποιο λόγο οι Ιουδαίοι δεν μπορούσαν πια να καταλαβαίνουν το Νόμο; 3. Ποιος ήταν ο ρόλος των Γραμματέων; 4. Πώς ονομάζονταν οι δάσκαλοι του Νόμου της Συναγωγής και ο επικεφαλής της; 5. Πώς οδηγήθηκαν οι Ιουδαίοι στην τυπική τήρηση του Νόμου; 6. Πού κατέληξε τελικά αυτό; 7. Ποιος ήταν ο ρόλος του Ναού στη μεταιχμαλωσιακή κοινότητα; 8. Περιγράψτε μια Συναγωγή. 9. Τι ρόλο έπαιζε η Συναγωγή στη ζωή των Ιουδαίων; 10. Τι ήταν οι προσήλυτοι;