Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( αεκ: προβληματιζεται ο σαντος :: 17/2/2006 20:56:31) 

Ο Αλεξόπουλος προπονήθηκε κανονικά, αλλά η θέση του στην ενδεκάδα είναι επισφαλής.

ΓΚΟΡ ΒΙΝΤΑΛ

5. Η ιδέα της Μεταπολίτευσης. Η επανάσταση του 1895-1896

ΑΕΚ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΑΝΤΟΣ

Πρόσωπα

Η πενταετία 1889-1894 χαρακτηρίζεται ως η πιο ζοφερή περίοδος της τουρκοκρατίας στην Κρήτη.

Γρίφος η ενδεκάδα

«Είμαστε σε πόλεμο από το 1950»

Η προσωπική ελευθερία, η περιουσία και η τιμή των Κρητών ήταν στη διάκριση των εξαγριωμένων άτακτων Οθωμανών (βασιβουζούκων), που μαζί με φανατισμένους τουρκοκρητικούς δημιούργησαν παντού κλίμα φόβου και ανασφάλειας.

Η ανησυχία του Φερνάντο Σάντος με τους τραυματισμούς βασικών παικτών, μετριάστηκε και έτσι όπως όλα δείχνουν η μοναδική του απουσία, ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό, θα είναι ο Παντελής Καπετάνος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι νυκτερινές επιθέσεις σε χωριά, οι διώξεις των κληρικών, οι δολοφονίες και οι βεβηλώσεις ναών και μοναστηριών ήταν φαινόμενο καθημερινό.

Ο Πορτογάλος όμως, φαίνεται αναποφάσιστος για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο Καραϊσκάκη.

Ο πόλεμος των ΗΠΑ ξεκινάει από στιγμή σε στιγμή.«Μα βρισκόμαστε σε πόλεμο σταθερά από το 1950» επισημαίνει ο Γκορ Βιντάλ.

Την περίοδο αυτή της μεγάλης αναρχίας γεννήθηκε η ιδέα της «Μεταπολιτεύσεως», δηλαδή ενός καθεστώτος αυτόνομης ή ημιαυτόνομης πολιτείας υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου και υπό την προστασία των Μ. Δυνάμεων.

Ο πρώτος ενδοιασμός έχει να κάνει με το κέντρο της άμυνας, όπου ο Αλεξόπουλος χθες προπονήθηκε κανονικά, αλλά ο Σάντος σκέφτεται και την περίπτωση Δέλλα.

Γκορ Βιντάλ. Στις ΗΠΑ «ζούμε σε μια φούσκα άγνοιας για το τι πραγματικά συμβαίνει»

Εμπνευστής της ιδέας αυτής ήταν ο Σφακιανός πολιτευτής Μανούσος Κούνδουρος, ο οποίος πίστευε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν δεν επέτρεπαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και έπρεπε να μεθοδευτούν λύσεις άλλου τύπου, δηλαδή ενός καθεστώτος προσωρινού, που θα αποτελούσε το προστάδιο για την οριστική λύση του Κρητικού Ζητήματος.

Ο δεύτερος αφορά τον Ίβιτς, που τον τελευταίο καιρό είναι εκτός φόρμας και φαίνεται να χάνει τη θέση του από τον Τσάνκο, ενώ ο τρίτος έχει να κάνει με τον παίκτη που θα καλύψει το αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής.

Στα 79 του, ο Βιντάλ είναι ένας ευπατρίδης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τις ιδέες αυτές φαινόταν να ασπάζεται και ο Άγγλος Πρόξενος στα Χανιά.

Ο Σάντος σκέφτεται σοβαρά ενδεχόμενη συμμετοχή του Βενγλίσκι αντί του Σέζαρ, θέλοντας να "χτυπήσει" την αργή άμυνα των "ερυθρόλευκων" με τον ταχύτατο Ουκρανό.

Είναι εγγονός γερουσιαστή, ετεροθαλής αδελφός της Τζάκυ Κέννεντυ, εξάδελφος του αντιπροέδρου του Κλίντον, του Αλ Γκορ.

Ένα υπόμνημα του Κούνδουρου, υποβλήθηκε στους Προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων.

Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στη σημερινή τελευταία προπόνηση, ενώ γενικότερα ο Σάντος προσπαθεί να… αποβάλλει το άγχος από τους παίκτες.

Ταυτόχρονα ένας από τους πιο αιρετικούς διανοουμένους της χώρας, ένας συγγραφέας που επιτίθεται στο σύστημα, που υποστηρίζει πως «τη χώρα διοικούν οι πετρελαιάδες», που μιλάει για «χούντα της Ουάσιγκτον, του κ. Μπους και του κ. Τσέινυ».

Τρία ήταν τα κύρια σημεία του υπομνήματος:

Στην Αμερική «έχουμε ένα κόμμα, το κόμμα της Αμερικής των πολυεθνικών» δήλωσε τις προάλλες σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο SBS.

1) Να ανακηρυχθεί η Κρήτη αυτόνομη πολιτεία φόρου υποτελής στον σουλτάνο, έναντι 15.000 οθωμανικών λιρών ετησίως.

«Το κόμμα αυτό έχει δύο δεξιές πτέρυγες, μία αποκαλούμενη Δημοκρατική και μία αποκαλούμενη Ρεπουμπλικανική».

2) Να διορίζεται χριστιανός διοικητής με πενταετή θητεία, χωρίς να έχει ο σουλτάνος δικαίωμα να τον παύσει ή να τον αντικαταστήσει.

Έτσι απουσιάζει η πολιτική και, «καθώς τα μέσα ενημέρωσης εύκολα χειραγωγούνται, αφού βρίσκονται στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων με συμφέροντα σε πολέμους και πετρέλαιο», η αμερικανική κοινή γνώμη βρίσκεται σε άγνοια.

3) Να επαναχορηγηθούν με ουσιώδεις βελτιώσεις όλα τα προνόμια του Χάρτη της Χαλέπας, που είχαν ανακληθεί μετά την επανάσταση του 1889.

«Όσα μαθαίνω, τα μαθαίνω τον καιρό που βρίσκομαι στην Ιταλία, από Ευρωπαίους δημοσιογράφους» επισημαίνει ο Βιντάλ, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας.

Η πράξη αυτή θεωρήθηκε ευθέως επαναστατική ενέργεια και ο Γενικός

Στις ΗΠΑ «ζούμε σε μια φούσκα άγνοιας για το τι πραγματικά συμβαίνει…

Διοικητής διέταξε να συλληφθούν οι αρχηγοί της «Μεταπολιτεύσεως».

Μην πιστεύετε πως είμαστε μια ελεύθερη χώρα όπου μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε.

Έτσι άρχισε η νέα και τελευταία περίοδος των κρητικών επαναστάσεων, οι οποίες οδήγησαν το Κρητικό Ζήτημα στη λύση του.

Μπορούμε να το λέμε, αλλά δεν πρόκειται να τυπωθεί ούτε να μεταδοθεί από την τηλεόραση».

Οργανώθηκε πάλι στην Κρήτη η «Γενική Επαναστατική των Κρητών Συνέλευσις» και ανασυστάθηκε στην Αθήνα η «Κεντρική υπέρ των Κρητών Επιτροπή» .

Ο Βιντάλ είναι ιστορικός, έχει εντρυφήσει στην αμερικανική ιστορία.

Οι βιαιότητες που είχαν διαπραχθεί σε βάρος των χριστιανών είχαν προκαλέσει μεγάλη ένταση και φανερή διάθεση αντεκδικήσεων από μέρους των επαναστατών.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν αποκτήσαμε την αυτοκρατορία, κάτι που έγινε με λαμπρό, με τον πιο μακιαβελικό τρόπο - και το εννοώ με τη θετική έννοια της λέξης - από τον Φρανκλίνο Ρούζβελτ» εξηγεί.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι Μ. Δυνάμεις επενέβησαν και ανάγκασαν την Τουρκία να παραχωρήσει ένα νέο «Οργανικό Νόμο», που προέβλεπε την επαναφορά του Χάρτη της Χαλέπας, με βελτιώσεις των προνομίων.

«Όταν κερδίσαμε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρισκόμασταν παντού στη Γη, τα στρατεύματά μας και η οικονομία μας ήταν κορυφαία.

Ο νέος αυτός κανονισμός παρείχε για πρώτη φορά στις Μ. Δυνάμεις της Ευρώπης το δικαίωμα επέμβασης, για την προστασία του άμαχου πληθυσμού από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες βιαιοπραγίες.

Η Ευρώπη ήταν κατεστραμμένη.

Εξώφυλλο αγγλικού περιοδικού, με τίτλο: Τουρκικός στρατός καταστρέφει εκκλησία στο Γαλατά (Χανίων) 1896 (Γεννάδειος Βιβλιοθήκη)

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα άρχισε το 1950, όταν ο Χάρρυ Τρούμαν αποφάσισε να στρατιωτικοποιήσει την οικονομία, να διατηρεί μόνιμες στρατιωτικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά της Γης, αρνούμενος παράλληλα χρήματα για σχολεία, για την υποδομή του έθνους. Έτσι βρισκόμαστε σταθερά σε πόλεμο από το 1950… Έχουμε το Κλαμπ του Εχθρού του Μήνα. Τον ένα μήνα είναι ο Νοριέγκα, βασιλιάς των ναρκωτικών. Τον άλλον είναι ο Καντάφι. Δεν μας άρεσε το ρίμελ του ή κάτι άλλο και σκοτώσαμε την κόρη του. Πηγαίνουμε από τον ένα εχθρό στον άλλο και ο Τύπος, τα μέσα ενημέρωσης, ποτέ δεν ήταν πιο αηδιαστικά. Πολύ λίγες φωνές μιλούν δημόσια. Η λογοκρισία είναι πολύ σφιχτή σε όλες τις εφημερίδες και την εθνική τηλεόραση. Έτσι ουδείς πληροφορείται τα γεγονότα».