Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( κωστικος και ματζουρακης ειχαν αντιθετη αποψη για το αποτελεσμα :: 16/1/2006 0:19:28) 

ΨΥΧΟΣ: Με κουβέρτες στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Σαν να μην έφτανε το κρύο ήταν και η συμπεριφορά μερίδας οπαδών τέτοια που "πάγωσε" ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στην Τούμπα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ Η ΑΠΕΙΡΙΑ

3. Η «νέα γενιά»

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Ο Γιάννης Ματζουράκης δεν θέλησε να συγκρίνει τον χθεσινό ΠΑΟΚ, με τον ΠΑΟΚ της πρώτης αγωνιστικής.

Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος στη Βαρκελώνη

Η παρακμή των ξενικών κομμάτων συμπίπτει με την ανάδειξη μιας νέας γενιάς ανθρώπων με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και καταβολές.

ΚΩΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Οι ηγετικές προσωπικότητες των ξενικών κομμάτων είχαν βιώσει την Επανάσταση και η νοοτροπία τους, τα ιδανικά τους, οι απόψεις τους είχαν διαμορφωθεί στην προεπαναστατική περίοδο.

Διαφωνία για τον νικητή

«Θέλουμε να κοιτάξουμε στα μάτια την Μπαρτσελόνα στο σπίτι της, αλλά για να το κάνουμε χρειαζόμαστε σκληρή άμυνα και μυαλό για 40 λεπτά».

Για την αμέσως επόμενη γενιά, η Επανάσταση ανήκε στην ιστορία.

Εκτός από τα παρατράγουδα, στην Τούμπα έγινε χθες κι ένα παιχνίδι, αλλά ο Γιώργος Κωστίκος με τον Γιάννη Ματζουράκη δεν συμφώνησαν σχετικά με το ποιος έπρεπε να το κερδίσει.

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς ελπίζει η ομάδα του να ξαναβρεί την άμυνα που παίζει στην Ευρώπη στο αυριανό τρίτο παιχνίδι της για την Ευρωλίγκα, στο Παλάου Σεν Τζόρντι κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Η γενιά αυτή βίωνε ραγδαίες αλλαγές λόγω των συχνών πολιτικών μεταβολών και της οικονομικής και τεχνικής ανάπτυξης, που ακολουθούσαν πρωτόγνωρους ρυθμούς.

"Παίξαμε μόνοι μας και χάσαμε. Οι Καταλανοί παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, ενώ οι Πειραιώτες θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία στο παιχνίδι των δύο ομάδων στην Αθήνα.

Η οικονομική και κοινωνική μεταβολή είχαν ως συνέπεια την εκ θεμελίων μεταβολή της αντίληψης για τη ζωή.

Κάναμε τόσες ευκαιρίες, αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε ένα γκολ. Πάντως, η άμυνα είναι το κλειδί, αν και μέχρι τώρα οι «ερυθρόλευκοι» τη θυμούνται μόνο στην Ευρωλίγκα, αφού στο πρωτάθλημα έχουν πολλά κενά.

Οι άνθρωποι σταμάτησαν να ζουν όπως οι προγονοί τους.

Κι από ένα χοντρό λάθος μας, από τον Παβιό, δεχτήκαμε το γκολ της ήττας.

«Μέχρι ένα σημείο το δικαιολογώ, αφού σχεδόν οι περισσότεροι παίκτες μου, με εξαίρεση τους Τόμιτς και Μπουντούρη, σπάνια έχουν βρεθεί στο παρελθόν να διεκδικούν το πρωτάθλημα, αλλά και πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Αυξήθηκε ο αστικός πληθυσμός, ο οποίος βρισκόταν πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και είχε μεγαλύτερη δυνατότητα ενημέρωσης για τις εξελίξεις.

Με εξαίρεση επτά λεπτά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια της ομάδας μου" είπε ο Γιάννης Ματζουράκης, που δεν θέλησε -όταν ρωτήθηκε σχετικά- να συγκρίνει τον χθεσινό ΠΑΟΚ, με τον ΠΑΟΚ της πρώτης αγωνιστικής.

Παράλληλα, είχαμε πολλούς τραυματισμούς που μας έχουν πάει πολύ πίσω», λέει ο «Πίξι», ο οποίος όπως έδειξε δεν υπολογίζει μόνο τον Μποντίρογκα:

Εντυπωσιακή ήταν επίσης και η μείωση των αναλφάβητων στον ανδρικό πληθυσμό.

Ο ΚΩΣΤΙΚΟΣ από την πλευρά του, εγκωμίασε τον Ματζουράκη και τη δουλειά, που κάνει στην Ξάνθη ("πολύ καλή και δουλεμένη ομάδα"), αλλά διαφώνησε μαζί του: «Είναι πολύ μεγάλος παίκτης και τον ξέρουμε καλά, αλλά δεν είναι μόνος του.

Η σχετικά γρήγορη διάδοση της παιδείας αύξησε τις κοινωνικές εντάσεις.

"Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλύτεροι. Δεν μπορείς να αγνοήσεις παίκτες όπως ο Φούτσκα ή ο Γιασικεβίτσιους γι' αυτό πρέπει να προσέξουμε γενικότερα».

Οι απαιτήσεις των ανθρώπων αυξήθηκαν.

Το θετικό είναι πως για ένα ακόμη παιχνίδι, κρατήσαμε το μηδέν στην Τούμπα.

Η αποστολή των «ερυθρολεύκων» αναχωρεί σήμερα για τη Βαρκελώνη, ελπίζοντας όμως να επισκεφτεί και πάλι την πρωτεύουσα της Καταλωνίας σε έναν μήνα, όπου και θα γίνει εκεί το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Ακόμη και οι ημιμαθείς άρχισαν να επικρίνουν τις δυσλειτουργίες του κράτους και την καθυστέρηση σε σχέση με τις χώρες της Δύσης, ενώ εντάθηκε η επιθυμία για συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Ξάνθη έψαξε με βαθιές μπαλιές τον Λαμπριάκο.

Η νέα γενιά δεν είχε τις εμπειρίες της προηγούμενης (τουρκοκρατία, επανάσταση, αντιβασιλεία, βοήθεια των Δυνάμεων σε κρίσιμες στιγμές) και αποστασιοποιήθηκε από τις αντιπαραθέσεις που κυριαρχούσαν στην προηγούμενη γενιά και από τα κόμματα που τις εξέφραζαν.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες του ΠΑΟΚ για τη νίκη", είπε.

Η νέα γενιά ασκούσε έντονη κριτική στους παλαιότερους και φρονούσε ότι το συνταγματικό πολίτευμα δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, καθώς το εμπόδιζαν η Αυλή και ο ίδιος ο βασιλιάς, τον οποίο θεωρούσε πολιτικά ατάλαντο.

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΛΕΖΑΣ, που έκανε χθες το ντεμπούτο του στην Α΄ εθνική, παίρνοντας στο 74΄ τη θέση του τραυματία Καρυπίδη, ευχαρίστησε τον Κωστίκο "για την ευκαιρία, που του έδωσε".

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1850 έγινε φανερή μια συνολική δυσαρέσκεια μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της δυσλειτουργίας του πολιτικού συστήματος και συγκροτήθηκαν αντιπολιτευτικοί όμιλοι με εκσυγχρονιστικά κατά κύριο λόγο αιτήματα: ελεύθερες εκλογές, φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την ελάφρυνση των αγροτών, κρατικές επενδύσεις σε έργα υποδομής, ίδρυση αγροτικών τραπεζών, απλούστερη διοίκηση.

Ο Καρυπίδης, από την πλευρά του απένειμε τα εύσημα στον Σαλπιγγίδη, "που έκανε πολύ καλά τη δουλειά του και πέτυχε το γκολ της νίκης" κι από το χθεσινό παιχνίδι, κράτησε "τη νίκη και τους βαθμούς, γιατί αυτά μετράνε".

Τα αιτήματα αυτά εξέφρασε σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική του δράση ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΙΣΚΑΣ, για λογαριασμό των παικτών της Ξάνθης, συμφώνησε με τον προπονητή του.

Το Φεβρουάριο του 1862 η δυσαρέσκεια κατέληξε σε επανάσταση, με αίτημα την απομάκρυνση του βασιλιά.

"Κάναμε περισσότερες ευκαιρίες από τον ΠΑΟΚ κι αντί να πάρουμε τους τρεις βαθμούς, από ένα λάθος μας χάσαμε και τον έναν", είπε.

Στην επανάσταση συμμετείχαν κατά κύριο λόγο αξιωματικοί, άνεργοι απόφοιτοι πανεπιστημίου που δεν ήθελαν να εργαστούν στους κλάδους της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής και αισθάνονταν κοινωνικά αδικημένοι. Συμμετείχαν ακόμη και πολλά άτομα ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία ζητούσαν ευκαιρίες για ενεργότερη συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα. Στις 12 Οκτωβρίου 1862 ο Όθων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, από τους κορυφαίους πολιτικούς του 19ου αι., υπήρξε ο ηγέτης του εκσυγχρονιστικού ρεύματος μετά την επανάσταση του 1862. (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Λαϊκή απεικόνιση της ηγεσίας της προσωρινής κυβέρνησης, που συγκροτήθηκε αμέσως μετά την κατάργηση της βασιλείας του Όθωνα, στην οποία αντικατοπτρίζεται το κλίμα της εποχής. (Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη)