Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ολυμπιακοσ: στη χθεσινη προπονηση :: 17/2/2006 21:25:36) 

Ο Τουρέ (δεξιά με τον Μπαμπαγκίντα) προπονήθηκε χθες μετά από δύο μήνες απουσίας.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

3. Τα πρώτα ελληνικά κόμματα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΞΕΝΗ ΑΓΟΡΑ

α. Το αγγλικό κόμμα

Επίσκεψη του Κόκκαλη

Μεικτές τάσεις επικράτησαν χθες στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια. Με το αγγλικό κόμμα συμπαρατάχθηκαν πρόκριτοι, στρατιωτικοί, λόγιοι και έμποροι που είχαν σπουδάσει ή διαμείνει στη Δυτική Ευρώπη, με κύριο χαρακτηριστικό τους τις εθνικιστικές και δημοκρατικές ιδέες.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης πιστός στις παραδόσεις του, πριν από ντέρμπι, επισκέφθηκε χθες το πρωί τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, όπου μετά το τέλος της προπόνησης είχε συνάντηση με τον Τροντ Σόλιντ.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 2.584,61 μονάδες, με άνοδο 3,92%. Αισθάνονταν την ανάγκη ενός κράτους δικαίου, το οποίο θα τους εξασφάλιζε την περιουσία και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν έκρυβε κάποια έκπληξη προς τους ποδοσφαιριστές, ανάλογη με τον περίφημο φάκελο που περιείχε το πριμ για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αλλά εφόσον το βράδυ της Κυριακής έρθει η νίκη, λογικά θα υπάρξει έξτρα ανταμοιβή.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC είχε πτώση 1,30% και έκλεισε στις 2.794,89 μονάδες. Οι ηγέτες και οι οπαδοί του αγγλικού κόμματος ξεκινούσαν από τη σκέψη που είχε ωριμάσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1820, ότι ένα ελληνικό κράτος θα μπορούσε να ιδρυθεί και να έχει ασφαλή σύνορα μόνο με την υποστήριξη της Αγγλίας.

Ο Κόκκαλης είχε τυπικές επαφές με κάποιους ποδοσφαιριστές, ενώ συνομίλησε αρκετή ώρα με τον Νορβηγό τεχνικό για τα του ντέρμπι, αλλά και για τον Τουρέ.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 3.747,30 μονάδες. Όταν μάλιστα θα κατέρρεε η Οθωμανική αυτοκρατορία, θα μπορούσε να διευρύνει τα εδαφικά του όρια.

Ο Αφρικανός προπονήθηκε χθες μετά από δύο μήνες με την υπόλοιπη ομάδα ενώ δέχθηκε και τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του για την δεύτερη θέση στο Κόπα Άφρικα.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei είχε άνοδο 1,05% και έκλεισε στις 7.954,46 μονάδες. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ηγέτης του αγγλικού κόμματος, περίμενε την υποστήριξη της Βρετανίας στις εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, ενώ η Βρετανία έπαιρνε σαφή θέση υπέρ της ακεραιότητας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στο δίτερμα έπαιξε με τους αναπληρωματικούς και εκτός απροόπτου, θα είναι στην αποστολή όχι όμως στην ενδεκάδα., που αναμένεται να είναι ίδια με αυτήν που κέρδισε την περασμένη Δευτέρα τον Ακράτητο.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8.194,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,64%. Ο Έλληνας πολιτικός πίστευε ότι η προϊούσα διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα ανάγκαζε την Αγγλία να επιλέξει τη συμμαχία της Ελλάδας στην περιοχή, ως φραγμό στα επεκτατικά σχέδια της Ρωσίας. Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου. Το αγγλικό κόμμα, λοιπόν, θεωρούσε ότι οι Έλληνες έπρεπε να συγκροτήσουν έναν ισχυρό κρατικό οργανισμό και να αναμένουν τις εξελίξεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ηγέτης τον αγγλικού κόμματος, υπήρξε κορυφαία πολιτική προσωπικότητα, τόσο κατά τη διάρκεια της επανάστασης όσο και επί βασιλείας του Όθωνα. (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Οι επιλογές του αγγλικού κόμματος επηρεάζονταν και από την αντίληψη ότι η Βρετανία αποτελούσε πρότυπο για την εξέλιξη της εσωτερικής κατάστασης της χώρας. Ως θεμελιώδεις αρχές του πολιτικού συστήματος, το αγγλικό κόμμα θεωρούσε το κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό σύστημα και τη διάκριση των εξουσιών, αρχές τις οποίες υποστήριξε σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Ο Μαυροκορδάτος στην αρχή ήθελε να οριστεί η κρατική οργάνωση με γραπτό σύνταγμα, αργότερα όμως τροποποίησε τη θέση του και έβλεπε το σύνταγμα ως την τελική πράξη μιας σειράς εσωτερικών μεταρρυθμίσεων: εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του τύπου και συγκρότηση εθνικού στρατού. Επίσης επιζητούσε τον περιορισμό της κρατικής εξουσίας, ατομικές ελευθερίες και αυτοκέφαλη ελληνική εκκλησία, χωρίς δεσμεύσεις από το Πατριαρχείο. Σ' ένα δεύτερο στάδιο επιζητούσε γραπτό σύνταγμα, κράτος δικαίου και κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεων της κυβέρνησης. Γενικότερα, το αγγλικό κόμμα υποστήριζε την άσκηση μετριοπαθούς πολιτικής, τόσο ως προς τους στόχους όσο και ως προς τα μέσα.