Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ατρομητος :: 17/2/2006 21:20:21) 

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Μετατέθηκαν υπάλληλοι για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Α. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (1821-1843)

Χωρίς τρεις στην Ξάνθη

Κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων μπήκε στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

1. Πελατειακά δίκτυα επί τουρκοκρατίας

Αποφασισμένοι να "ρεφάρουν" την ισοπαλία απέναντι στην Καλαμαριά είναι οι παίκτες του Ατρόμητου, ενόψει του σημερινού αγώνα στην Ξάνθη.

Χθες, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Φωτιάδη, μετατέθηκαν ο προϊστάμενος και μια υπάλληλος του τελωνείου Νίκης στον Νομό Φλώρινας, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα.

Κατά την προεπαναστατική περίοδο, για αντικειμενικούς λόγους, οι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν πολιτικά κόμματα. Ο Γιώργος Παράσχος δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Πετκόφ, Σωτήρχο και τον τραυματία Γελαδάρη, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Κούτση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από τη δράση του κυκλώματος το Δημόσιο έχει απολέσει σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Υπήρχε όμως μια άλλη μορφή υποστήριξης των συμφερόντων τους, τα πελατειακά δίκτυα, στην οργάνωση των οποίων οδήγησαν οι εξής λόγοι: • ο ανταγωνισμός μεταξύ προσώπων για την κατάληψη θέσεων εξουσίας, • η ελλιπής παροχή προστασίας από μέρους της οθωμανικής διοίκησης προς τους υπηκόους της σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών, • η απουσία συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, πράγμα που δημιουργούσε διαρκή αίσθηση αβεβαιότητας στους ανθρώπους.

ΙΩΝΙΚΟΣ: Με μοναδικό απόντα τον Οφρυδόπουλο οι Νικαιώτες θα υποδεχτούν τον Ακράτητο.

Το κύκλωμα δρούσε με τον εξής τρόπο: μεγάλα φορτία με ελληνικά τσιγάρα εμφανίζονταν «στα χαρτιά» να έχουν περάσει από το τελωνείο και να έχουν εξαχθεί σε γειτονική χώρα.

Οι παραπάνω λόγοι οδηγούσαν τους υπηκόους να καταφεύγουν σε μη κρατικούς φορείς, οι οποίοι θα τους παρείχαν τη στοιχειώδη ασφάλεια.

Ο Βουρεξάκης ξεπέρασε το πρόβλημα ψύξης που τον ταλαιπώρησε και θα είναι στην διάθεση του Σάκη Τσιώλη.

Στην πραγματικότητα όμως, τα τσιγάρα παρέμεναν σε ελληνικό έδαφος και προωθούνταν παράνομα στην ελληνική αγορά.

Ο πρώτος φορέας ήταν η ευρύτερη οικογένεια.

ΟΦΗ: Ντεμπούτο με νίκη θέλει να κάνει στον πάγκο των Κρητικών, ο Μύρων Σηφάκης, στο σημερινό παιχνίδι με το Αιγάλεω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ήδη εντοπισθεί πέντε κοντέινερ με τσιγάρα που υποτίθεται ότι είχαν εξαχθεί.

Κάθε οικογένεια συνδεόταν οριζόντια με άλλες οικογένειες και κάθετα με πάτρωνες-προστάτες και τις οικογένειες τους, που είχαν υψηλότερη κοινωνική θέση.

"Είμαι σίγουρος ότι όσοι αγωνιστούν θα δείξουν τις δυνατότητές τους και θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς", δήλωσε ο νέος τεχνικός του ΟΦΗ, ο οποίος δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Χατσατριάν, Κόλτζο, Γκονζάλες και τους τραυματίες Αρβανίτη, Εντνίλσον.

Σημειώνεται ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και καυσίμων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου στο λαθρεμπόριο που πραγματοποιείται στη ελληνική αγορά και στερεί από το Δημόσιο περίπου 1,5 δισ. φόρους ετησίως. Στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, κατά την περίοδο 1715-1821 αναπτύχθηκαν δύο μεγάλα δίκτυα πατρωνίας, στην κορυφή των οποίων βρίσκονταν οικογένειες προκρίτων.

Αντίθετα, ντεμπούτο αναμένεται να κάνει ο Ισά.

Ανάμεσα σ' αυτές επικρατούσε έντονος ανταγωνισμός για την άσκηση επιρροής σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής και για την κατάληψη των δημοσίων θέσεων.

ΑΓΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ: Με μοναδικό στόχο τη νίκη ταξιδεύει στην Αλεξανδρούπολη η ομάδα του Ευόσμου.

Στη Στερεά Ελλάδα φορείς της πατρωνίας ήταν μεγαλοαρματολοί.

Ο Περικλής Αμανατίδης θα έχει στη διάθεσή του τους Κυζερίδη και Παπαδόπουλο που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους, όχι όμως και τον τιμωρημένο Καλλιάκη.

Στα νησιά, εξάλλου, στην ηγεσία των δικτύων πατρωνίας βρίσκονταν οι οικογένειες των μεγάλων πλοιοκτητών. Τα κατοπινά κόμματα δεν αποτελούν απλή μετεξέλιξη των δικτύων πατρωνίας. Επί τουρκοκρατίας το πολιτικό πλαίσιο ήταν δεδομένο και αναμφισβήτητο: η οθωμανική κυριαρχία. Τα ζητήματα στα οποία μπορούσαν να εκφραστούν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις ήταν είτε η διεκδίκηση δημοσίων αξιωμάτων είτε η αντιμετώπιση μικροπροβλημάτων της καθημερινής ζωής, περισσότερο «τεχνικής» υφής, όπως π.χ. ζητήματα δημοσίων έργων. Οι φορείς της πατρωνίας δεν είχαν λόγο σε ζητήματα που άπτονταν της νομοθεσίας ή της εξωτερικής πολιτικής, και επομένως τα δίκτυα πατρωνίας δεν διαμόρφωναν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Γενικότερα, τα δίκτυα πατρωνίας δεν λειτουργούσαν κάτω από τους ίδιους όρους και δεν ανταποκρίνονταν στις ίδιες ανάγκες με τα κατοπινά κόμματα.

1. Η σχέση πελατείας είναι μία σχέση εκούσιας διπολικής ανταλλαγής ανάμεσα σε κοινωνικούς φορείς άνισης κοινωνικής και οικονομικής ισχύος, που στηρίζεται στην αμοιβαία ανάληψη υποχρεώσεων παροχής ορισμένων διαφορετικών υπηρεσιών, χωρίς το πλέγμα αυτό των υποχρεώσεων να εντάσσεται σ' ένα δεδομένο έννομο ή οπωσδήποτε θεσμοποιημένο σύστημα αξιολογικών κανόνων συμπεριφοράς και αντιστοίχων κυρώσεων. Κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Αθήνα 1977, σ. 76.

2. Κόμμα: ένωση πολιτών, οι οποίοι έχουν συσσωματωθεί λόγω κοινών πολιτικών απόψεων, συμφερόντων και στόχων, ώστε να κατακτήσουν μέσω της κατοχής πολιτικών ηγετικών θέσεων τόση εξουσία μέσα σε ένα κράτος…, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν τους πολιτικούς τους σκοπούς. Reinhart Beck: Sachworterbuch der Politik. Στουτγάρδη 1986.

3. Η πολιτική αποτελούσε, κοντά στα άλλα, και σημαντική οικονομική δραστηριότητα: ήταν δηλαδή τρόπος βιοπορισμού που τον επιδίωκαν και τον εξασφάλιζαν από ποικίλες, κάποτε και ανορθόδοξες πηγές. Η πεποίθηση ότι η κατάκτηση μιας θέσεως έδινε τη δυνατότητα στον κάτοχο της να προάγει, περισσότερο και από το γενικό καλό, τα προσωπικά του συμφέροντα μεταφέρθηκε και διατηρήθηκε στον κρατικό μηχανισμό, όταν με την επιτυχία της Επαναστάσεως το ίδιο το κράτος έγινε αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των Ελλήνων. Η νομιμοφροσύνη απέναντι στην οικογένεια, που ως ομάδα κοινωνική είχε αποκτήσει προτεραιότητα απέναντι στο έθνος, το προσωπικό συμφέρον, επίσης, έκαναν το άτομο να αποβλέπει συχνά στην εκμετάλλευση της κρατικής μηχανής προς όφελος των συγγενών και των φίλων του, σε βάρος των αντιπάλων του. Ιωάννης Πετρόπουλος-Αικατερίνη Κουμαριανού: ΙΕΕ, ΙΓ, σ. 27.