Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( μουσειο αθλητισμου: λαμψη στα αυριανα εγκαινια :: 1/3/2006 22:02:26) 

Παρών στην εκδήλωση του Μουσείου αθλητισμού θα είναι ο Κώστας Κεντέρης.

Αρθρώσεις και… εξαρθρώσεις

Γλώσσες προγραμματισμού

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΑΥΡΙΑΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Δημοκρατία και πολιτική βία

Ο προγραμματισμός σε γλώσσα μηχανής είναι ένα αρκετά χρονοβόρο έργο, στο οποίο υποβόσκουν κίνδυνοι για πολλά προγραμματιστικά λάθη:

Ο Κεντέρης και τα τρία χρυσά

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

- Είναι πολύ εύκολο να γράψει κανείς ένα λανθασμένο κώδικα εντολής, όταν μάλιστα αυτός αποτελείται από αρκετά bits.

Την πρώτη του εμφάνιση σε χώρο αθλητικό μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, θα κάνει αύριο ο Κώστας Κεντέρης στη Θεσσαλονίκη.

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση της 17Ν, στην απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων υπεράσπισης περί αναρμοδιότητάς του να εξετάσει πολιτικά εγκλήματα, ήταν ότι όσα διέπραξε η 17Ν δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα γιατί έλαβαν χώρα σε περίοδο δημοκρατικής νομιμότητας. Μπορεί να γράψει π.χ. «100101» αντί για «101001» αλλοιώνοντας τελείως το νόημα της εντολής και, βέβαια, το αποτέλεσμα του προγράμματος.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, θα δώσει το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης στίβου του μουσείου Αθλητισμού (19.30), στην οποία έχει συνδράμει με την παραχώρηση των τριών χρυσών μεταλλίων που κατέκτησε στο Σίδνεϊ (2000-Ολυμπιακοί), στο Έντμοντον (2001 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα) και στο Μόναχο (2002 - ευρωπαϊκό πρωτάθλημα).

Έτσι, λοιπόν, το δικαστήριο, εμμέσως πλην σαφώς, αποφάνθηκε ότι όσα ορίζει το Σύνταγμα για τα πολιτικά εγκλήματα, την εκδίκασή τους δηλαδή από Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο, δεν αφορούν την περίοδο ισχύος του (τη φάση της δημοκρατικής νομιμότητας), αλλά τις περιόδους κατάργησής του (οπότε προς τι και η σχετική πρόβλεψη του νομοθέτη…) από μια στρατιωτική δικτατορία ή ένα κατοχικό καθεστώς.

- Επειδή οι εντολές αναφέρονται σε συγκεκριμένες διευθύνσεις μνήμης τόσο για τα δεδομένα τους όσο και για τις εντολές άλματος, ο προγραμματιστής μπορεί να γράψει εύκολα κάποια λανθασμένη διεύθυνση. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τα αυθεντικά χρυσά μετάλλια του Κεντέρη και όχι για αντίγραφα, που παραχωρούνται ως είθισται. Αλλά τότε πρόκειται για πολιτικά εγκλήματα ή δίκαιες και επιβεβλημένες πράξεις αντίστασης, όπως επίσης ορίζει το Σύνταγμα; Τα λάθη αυτά, όπως και τα λάθη στον κώδικα εντολής, είναι δύσκολο και κουραστικό να εντοπιστούν μέσα σε ένα πρόγραμμα.

ΕΝΑ ΕΚΘΕΜΑ, όμως, που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις είναι το πλέον σημαντικό τηλεγράφημα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ανεξάρτητα από τις νομικές και τις πολιτικές αντιφάσεις που περιέχει η συγκεκριμένη απόφαση, εγείρεται ένα ζήτημα κρίσιμης, κατά τη γνώμη μου, σημασίας σχετικά με την αξιολόγηση των φαινομένων πολιτικής βίας - και των ορίων νομιμότητάς τους - σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. - Σε όλες τις εντολές άλματος η διεύθυνση προορισμού είναι καθορισμένη με ακρίβεια. Στις 23 Ιουνίου του 1894, ο Έλληνας απεσταλμένος στο πρώτο άτυπο συνέδριο της ΔΟΕ στη Σορβόνη, Δημήτριος Βικέλας, ενημέρωσε με τηλεγράφημα τη διοίκηση του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου ότι ανατέθηκε η διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Εισαγωγικά, γιατί αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει τις «Αρθρώσεις και… εξαρθρώσεις» τούτης της εβδομάδας, θέτω τα εξής ερωτήματα: Αν όμως το πρόγραμμα μεταβληθεί με την εισαγωγή μίας επιπλέον εντολής ή την αφαίρεση άλλης, όλες οι εντολές άλματος που επηρεάζονται πρέπει να μετατραπούν. Ταυτόχρονα, ο Βικέλας έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία πέραν της προφανούς λαϊκής νομιμοποίησης που διαθέτει συγκριτικά με καθεστώτα τα οποία δεν προβλέπουν γενικές εκλογές και ελεύθερη λειτουργία κομμάτων και συνδικάτων, εξασφαλίζει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις που δεν δικαιολογούν εκδηλώσεις βίαιης αντίστασης; Επίσης όλα τα προγράμματα σε γλώσσα μηχανής περιέχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό εντολών, διότι ακόμα και για τα απλούστερα έργα, όπως μία απλή αριθμητική παράσταση απαιτούνται αρκετές εντολές.

Η.Τ.

Και ποιος το κρίνει αυτό; Έτσι ο προγραμματιστής σπαταλά πολύ χρόνο γράφοντάς τα και ακόμα περισσότερο ελέγχοντάς τα.

Με ποια κριτήρια μια μορφή βίας μπορεί να θεωρηθεί ως μη πολιτική; Τα προβλήματα που αναφέρονται λύνονται εν μέρει με τη συμβολική γλώσσα, αν και σε αυτή δεν είναι πολύ δύσκολο να κάνει ένας προγραμματιστής ένα λάθος. Την έντασή της; Παραμένει όμως το γεγονός ότι τα προγράμματα είναι πολύ ογκώδη, και βέβαια οι προγραμματιστές πρέπει να θυμούνται πάντα τα συμβολικά ονόματα για όλες τις εντολές του υπολογιστή. Τα υποκείμενα που την ασκούν;

Ένα πρόγραμμα σε συμβολική γλώσσα μπορεί να εκτελεστεί μόνο στον τύπο υπολογιστή για τον οποίο γράφτηκε.

Τους στόχους και τις συνέπειές της;

Για να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή.

Και για να το διατυπώσω αλλιώς: το εκτεταμένο σαμποτάζ σε μια βιομηχανία που ευθύνεται για αιματηρά «εργατικά ατυχήματα» σε περιόδους κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι δίκαιη πράξη αντίστασης, «πολιτικό έγκλημα» ή μια απαράδεκτη ποινικά κολάσιμη ενέργεια;

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, δημιουργήθηκαν οι γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου (high level programming languages).

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία της Κολομβίας είναι άσχετη με το μαζικό αντάρτικο κίνημα που την αντιμάχεται;

Στις γλώσσες αυτές, που είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη γλώσσα και διευκολύνουν τον άνθρωπο-προγραμματιστή, κάθε εντολή αποτελεί μία πολύπλοκη λειτουργία και αντιστοιχεί σε πολλές εντολές γλώσσας μηχανής.

Καλώς η ελληνική κυβέρνηση εκδίδει πρόσφυγες στη γειτονική Τουρκία ως τρομοκράτες;

Επίσης οι γλώσσες προγραμματισμού δεν εξαρτώνται από κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική υπολογιστή.