Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( σοβαροτερος του αναμενομενου ο τραυματισμος του :: 17/1/2006 21:33:39) 

Παρελθόν για τον Ηρακλή θα αποτελέσει ο Μίρσα Κούρτοβιτς. Η ματιά ενός πολίτη

Εισαγωγικά στοιχεία

ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

Έγκλημα και πολιτική

Πότε μια απόφαση είναι σημαντική;

"Τελειώνει" ο Κούρτοβιτς

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σίγουρα το θέμα έχει προσωπική χροιά.

Απρόσμενο τέλος θα έχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συνεργασία του Μίρσα Κούρτοβιτς με τον Ηρακλή. Ο Σκοπιανός παίκτης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στη γάμπα, που δεν του επιτρέπει να αποδώσει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες και εκ των πραγμάτων οδηγείται στην έξοδο

Μερικές υποσημειώσεις στο κεφάλαιο του «πολιτικού εγκλήματος», επ' αφορμή της σκόπιμης ή ανακλαστικής διαστρέβλωσης εννοιών και ιδεών:

Μια απόφαση μπορεί να είναι σημαντική για κάποιο άτομο σε μια ορισμένη περίοδο της ζωής του, ενώ μπορεί να είναι λιγότερο σημαντική για ένα άλλο άτομο ή για το ίδιο άτομο σε μια άλλη χρονική στιγμή.

του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

α)Ακόμα και αν θεωρηθεί «πολιτικό», το έγκλημα παραμένει έγκλημα, που μπορεί να πήρε από την πολιτική την πρόφαση, όμως έπληξε τον πυρήνα της, τον άνθρωπο.

Ωστόσο, ένα σημαντικό κριτήριο που καθορίζει το αν μια απόφαση είναι σημαντική ή όχι είναι η κρισιμότητα και η σοβαρότητα που έχουν οι επιπτώσεις της για τη ζωή του ατόμου και των συνανθρώπων του.

Ο Κούρτοβιτς ταλαιπωρείται εδώ και αρκετές βδομάδες από έναν τραυματισμό στη γάμπα του δεξιού του ποδιού.

Η μόνη επιρροή του χαρακτηρισμού του εγκλήματος, κρίσιμη για την οικονομία της δίκης, όχι όμως για τον συμβολισμό της, αφορά το δικαστήριο που θα κληθεί να αποδώσει δικαιοσύνη:

Ένας άλλος παράγοντας που συντελεί στο να θεωρείται σημαντική μια απόφαση είναι η διάρκεια των συνεπειών της, καθώς και η δυσκολία που θα συναντήσουμε για να τις διορθώσουμε, αν κάποια στιγμή αλλάξουμε γνώμη.

Η αρχική διάγνωση που είχε γίνει πριν από τις γιορτές ήταν θλάση στο γαστροκνήμιο όμως απ' ό,τι φαίνεται τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Εφετείο, αν πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, ή μεικτό ορκωτό, αν πρόκειται για «πολιτικό» έγκλημα (έστω και οργανωμένο;).

Συχνά η λήψη μιας σημαντικής απόφασης μας δυσκολεύει.

Παρότι ο Σκοπιανός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθει, η κατάστασή του δεν του το επιτρέπει.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν προδικάζει ότι η ενδεχόμενη αντιμετώπιση από ενόρκους εγκλημάτων που διαπράχθηκαν υπό τον μανδύα της πολιτικής θα ήταν λιγότερο αυστηρή από των επαγγελματιών δικαστών.

Άλλωστε, μια απόφαση δεν είναι εύκολο να ληφθεί, όταν όλες οι δυνατές επιλογές φαίνονται το ίδιο ελκυστικές ή όταν δημιουργούν τα ίδια προβλήματα.

Ο Κούρτοβιτς που δεν προπονήθηκε χθες θα υποβληθεί σήμερα σε εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί η φύση του προβλήματός του.

Αν δει κανείς γύρω του αυτές τις μέρες το παιχνίδι της αξιοπιστίας, που διεκδικούν ακόμα ενώπιον του δικαστηρίου, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι και οι υποστηρικτές τους το έχουν ήδη χάσει στα μάτια του μέσου πολίτη.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή μας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολες19.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα του προβλήματος -είναι το πιο πιθανό- θα λυθεί η συνεργασία μαζί του και ο Γιούρι Ζντοβτς θα πρέπει να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του.

β)Η «σύγκριση» της δράσης της συγκεκριμένης οργάνωσης με την πορεία και την ιστορία πολιτικών κομμάτων είναι και νομικά αστήρικτη και δημοκρατικά προσβλητική.

Το ίδιο ισχύει και για τις επαγγελματικές αποφάσεις.

Πρόκειται φυσικά για μια απρόοπτη εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες πονοκεφάλους για τον Σλοβένο προπονητή.

Οι ίδιοι εκείνοι που επικαλούνται το Σύνταγμα για να στηρίξουν τον χαρακτηρισμό των εγκλημάτων της οργάνωσης ως «πολιτικών» δεν επιτρέπεται να ξεχνούν ότι ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης του πολιτεύματός μας εννοεί τα κόμματα ως οργανισμούς εγγενώς ταγμένους στην υπηρέτηση της δημοκρατίας και των θεσμών της.

Όταν επιλέγουμε ένα επάγγελμα, σημαίνει ότι διοχετεύουμε τις προσπάθειές μας προς μια ορισμένη κατεύθυνση, ότι ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδρομή (συχνά χρειάζεται να εκπαιδευτούμε αρκετά χρόνια πριν ασκήσουμε το επάγγελμα), ότι δεχόμαστε να ζήσουμε με έναν τρόπο ζωής που να συμφωνεί με το επάγγελμά μας.

Ο ΛΑΒΕΛ ΦΕΛΤΟΝ είναι έτοιμος να αναχωρήσει για την πατρίδα του σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αμερικανού ατζέντη του, Χάρι Μπράουν, που μίλησε χθες στη "Μ sports".

Η 17Ν είχε ως μέσο και έμβλημα τη βία, ενώ πολιτικό κόμμα και βία είναι έννοιες καθ' όλα ασύμπτωτες.

Για παράδειγμα, θα εργαζόμαστε την ημέρα ή τη νύχτα, σε προστατευμένο χώρο ή κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι κανόνες της ζωής μας σε καθημερινά πράγματα (όπως η διατροφή) θα είναι αυστηροί;

"Συμπληρώνει δυο μήνες απλήρωτος.

Ενδεχόμενη «παράνομη», εξάλλου, δράση κομμάτων στα πλαίσια έμπρακτης αντίστασης στην κατάλυση της δημοκρατίας ή σε ξένη ή εσωτερική κατοχή, όχι μόνο δεν μπορεί να συγκριθεί νοηματικά και ποιοτικά με την προσπάθεια κλονισμού της δημοκρατίας για λόγους παραληρηματικά ιδεολογικούς, αλλά και το ίδιο μας το Σύνταγμα, που τιμωρεί τη δεύτερη μορφή «πολιτικής δράσης», έχει αναγάγει σε υποχρέωση όλων των Ελλήνων την πρώτη.

Πρέπει, επίσης, να συνεξετάσουμε τις προοπτικές του επαγγέλματος μας, τις απολαβές από αυτό και τις εναλλακτικές λύσεις που διαθέτουμε, αν κάτι δεν εξελιχθεί όπως το υπολογίσαμε.

Έχει οικογένεια και οποιοσδήποτε στη θέση του θα ήθελε να φύγει.

γ)Ειδικά η σύγκριση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, εκτός από λαθεμένη και προσβλητική, είναι και ανιστόρητη.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις επαγγελματικές μας αποφάσεις, τόσο ατομικοί όσο και εξωτερικοί.

Η διοίκηση του Ηρακλή είχε υποσχεθεί ότι θα τον πληρώσει μέχρι τη Δευτέρα (σ.σ. προχθές) όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Γιατί το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το τι θέση παίρνει κανείς απέναντι στην ιδεολογία του και συγκεκριμένες επιλογές του, είναι το κατ' εξοχήν ελληνικό κόμμα της αντίστασης μέσα στη δημοκρατία.

Τους ατομικούς παράγοντες τους διακρίνουμε σε βιολογικούς (οι οποίοι μπορούν να διευκολύνουν ή να δυσχεράνουν την πορεία μας σε έναν επαγγελματικό χώρο) και σε λοιπούς προσωπικούς, όπως είναι οι επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα, οι αξίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, με βάση τα οποία ένα επάγγελμα μας φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικό.

Αν τηρούσαν την υπόσχεση ο παίκτης ήταν διατεθειμένος να μείνει στην ομάδα", δήλωσε ο Αμερικανός ατζέντης που θα είχε χθες αργά το βράδυ επικοινωνία με τον Αμερικανό γκαρντ.

Από τη δράση στην Κατοχή, τη συλλογική στάση απέναντι στη χούντα, ως την ενσωμάτωση, μετά τη Μεταπολίτευση, στο δημοκρατικό πολίτευμα, του οποίου συνεχίζει να αμφισβητεί τη μορφή, το ΚΚΕ προσφέρει μόνιμα το καλύτερο αντιπαράδειγμα της τρομοκρατίας: αγωνίζεται ενάντια στο ρεύμα, αλλά με το θάρρος της γνώμης του και με αναζήτηση της λαϊκής εντολής μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Υπάρχουν, όμως, και εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μας, να την κάνουν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη.

"Νοσοκομείο" θυμίζει ο Ηρακλής λίγες μέρες πριν απότον εκτός έδρας αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

δ) Η επίκληση «πολιτικών σκοπιμοτήτων» πίσω από τις εγκληματικές πράξεις που δικάζονται πρέπει να στοιχειοθετείται με ακόμα μεγαλύτερη αμεσότητα και πειστικότητα από κάθε άλλη κατηγορία ή επιβαρυντικό ισχυρισμό.

Κάποιοι από αυτούς είναι η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, το σχολείο, η κοινωνική ή πολιτισμική ομάδα στην οποία ανήκουμε, οι οικονομικές μας δυνατότητες ή ανάγκες και το 'πνεύμα της εποχής' μας.

Ο Ζντοβτς δεν είχε στη διάθεσή του στη χθεσινή προπόνηση έξι συνολικά παίκτες.

Η φράση που ακούστηκε την Τετάρτη στο ακροατήριο περί προώθησης από τη 17Ν σκοπιμοτήτων σχετιζόμενων με τη δίκη των υπευθύνων για τα σκάνδαλα Κοσκωτά ή θα αποσαφηνιστεί ή θα πεταχτεί στα αζήτητα της δίκης.

Από τις επαγγελματικές αποφάσεις που παίρνει ένα άτομο θα εξαρτηθεί ο βαθμός επαγγελματικής ικανοποίησης που θα αντλεί στο μέλλον από την εργασία του και το αίσθημα της επιτυχίας ή της αποτυχίας που θα νιώθει στον επαγγελματικό του χώρο.

Εκτός από τον Κούρτοβιτς δεν γυμνάστηκαν οι ασθενείς Φέλτον(;), Τζένκινς και Χρήστου, ο Μάγλος που αισθάνεται ενοχλήσεις ακόμη στον αστράγαλο, ο Κούβελας ο οποίος έχει υποστεί μια θλάση ελαφριάς μορφής στη μέση και ο νεαρός Μπέλλος.

Θα ήταν κρίμα αν τα ίδια τα θύματα ενίσχυαν την παρακωλυτική για την απόδοση δικαιοσύνης σεναριολογία, συνωμοσιολογία και «πολιτικοποίηση» - με την κακή έννοια του εντυπωσιακού αλλά αναπόδεικτου λόγου.

Επίσης, από τις αποφάσεις αυτές θα καθοριστεί αν θα αγαπήσει ή όχι την εργασία του, αν θα είναι εύκολο ή όχι να εργαστεί, αν και με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί επαγγελματικά. Τέλος, από τις επαγγελματικές επιλογές ενός ανθρώπου θα εξαρτηθεί το αν θα ικανοποιηθούν οι προσωπικές-επαγγελματικές φιλοδοξίες του και αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του, όπως και το αν θα έχει ή όχι το αίσθημα ότι αξιοποιεί τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, ότι αναπτύσσει περισσότερο ή λιγότερο τις δυνατότητές του.