Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δεν ήταν η συμμετοχή του Παναγιώτη Λαγού, η μοναδική ευχάριστη είδηση που προέκυψε από τη χθεσινή προπόνηση για τον Σάββα Κωφίδη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

9. Ο μουσουλμανικός κόσμος της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής

Σε κανονικούς ρυθμούς επανήλθε και ο Μπαρκ Σεγκιρί (φωτογραφία), ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στο δεξί γαστρογνήμιο για αρκετές ημέρες.

Οι γυναικείες φωνές έχουν πολλά «χρώματα»

Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους από τις δυτικές δυνάμεις μια ομάδα αραβικών κρατών κυβερνήθηκε από επαναστατικά συμβούλια και προοδευτικούς ηγέτες που εμπνέονταν από τις σοσιαλιστικές ιδέες (Νάσερ στην Αίγυπτο, Καντάφι στη Λιβύη).

Ο Ηλίας Πουρσανίδης ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στον δεξί προσαγωγό και προπονήθηκε κανονικά.

Αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές στην τέχνη (και όχι μόνον) ετοιμάζει από 19 Μαρτίου έως 1 Απριλίου το «Φωνές Cafe-Live», στον Νέο Κόσμο

Αλλού παρέμειναν στην εξουσία οι μοναρχίες (π. Χ. στη Σαουδική Αραβία) ή επιβλήθηκαν θεοκρατικά καθεστώτα (Χομεϊνί στο Ιράν).

Κάτι που δεν συνέβη με τους Έντβιν Μουράτι και Γκάρμπα Λαβάλ, οι οποίοι συνεχίζουν τη θεραπεία τους.

Π.Α.Γ.

Σοσιαλιστικά καθεστώτα επικράτησαν στην Αλγερία και τη Νότια Υεμένη.

Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει προπόνηση στις 11π.μ. στη Μίκρα.

Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά, η Μαριάννα Κορομηλά αφηγείται στο αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές στο «Φωνές Cafe-Live»

Η ενότητα του αραβικού κόσμου μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας του υποχώρησε εξαιτίας του διαφορετικού ιδεολογικού και θρησκευτικού προσανατολισμού των καθεστώτων και συνοριακών διαφορών που κλιμακώνονταν μερικές φορές σε ενδοαραβικούς πολέμους. "ΑΝΤΙ να κρεμούν και να ξεκρεμούν το πανό για τα χρέη οι οπαδοί του Ηρακλή, ας το αφήσουν στα κάγκελα.

Στο αφιέρωμα του «Φωνές Cafe-Live» παίρνουν μέρος γυναίκες που ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως της Περσίας και της Τουρκίας.

Η εχθρότητα εναντίον του Ισραήλ δεν ενίσχυσε την ενότητα των αραβικών κρατών. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν πλέον χρέη, καθώς η διοίκηση τα ρύθμισε".

Επίσης, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την έντεχνη φωνή στο θέατρο, τον λόγο και το τραγούδι.

Οι αραβικές κοινωνίες γενικότερα χαρακτηρίζονται από την υπανάπτυξη, την κοινωνική στασιμότητα και την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, ενώ οξύνονται τα υφιστάμενα προβλήματα. Τάδε έφη -μεταξύ άλλων- ο Κώστας Παπαζαφειρίου σε τηλεοπτικό σταθμό, προκαλώντας και πάλι εκνευρισμό στα γραφεία της Μίκρας.

Θα συμμετάσχουν γνωστές και άγνωστες γυναικείες φωνές του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, μερικές από τις οποίες αντιπροσωπεύουν την τελευταία γενιά γυναικών που κουβαλούν το γνήσιο άκουσμα, το ιδίωμα και την ψυχή του τόπου καταγωγής τους.

Τα μονοκομματικά καθεστώτα κυβερνούν αυταρχικά και καταστέλλουν οποιαδήποτε αντίδραση στο εσωτερικό τους.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ πέντε χιλιάδων ευρώ επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ για το υβριστικό σύνθημα που ακούστηκε από μερίδα φίλων του Ηρακλή στον αγώνα με τον ΟΦΗ.

Το έντεχνο σκέλος περιλαμβάνει γυναικείες φωνές με παρουσία στο θέατρο και το τραγούδι, τον αυτοσχεδιασμό, τον λόγο, τη συγγραφή και την ερμηνεία.

Στην Πολωνία αναμένεται να βρεθεί άνθρωπος του Ηρακλή για την υπόθεση Κουχάρσκι.

Το αφιέρωμα αρχίζει με το πενταμελές σχήμα «Τσέτα» (Τετάρτη 19 Μαρτίου), που θα παρουσιάσει τραγούδια από τα χωριά της Δράμας.

ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΧΑΡΣΚΙ

Τραγουδούν η Κατερίνα Κωνσταντίνου και η Μαρώ Καβαλιέρου.

Αποστολή στην Πολωνία

Μακεδονική λύρα ο Αλέξης Παρτινούδης, γκάιντα ο Χάρης Χαριτωνίτης και νταχαρέ ο Λάζαρος Ακριβόπουλος.

Απεσταλμένο στη Βαρσοβία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τσέζαρι Κουχάρσκι, σκοπεύει να στείλει η ΠΑΕ, σε μία ύστατη προσπάθεια να πειστεί ο Πολωνός να διακανονίσει το χρέος. Στο β' μέρος της πρώτης παράστασης θα ακουστούν ερωτικά τραγούδια της έντεχνης τουρκικής μουσικής (19ου και 20ού αιώνα). Αν γίνει τελικά κάτι τέτοιο, αυτός που θα ταξιδέψει στην πολωνική πρωτεύουσα, θα είναι πιθανότατα ο Αλέξης Αδαμίδης. Θα τραγουδήσει η Ροδή Τουμπουρζούκ - Γκιουλ. Προς το παρόν πάντως, οι διοικούντες προσπαθούν (μάταια) να πείσουν τους πάντες ότι η αποκλειστική ευθύνη για το συγκεκριμένο πρόβλημα, βαρύνει την πρώην διοίκηση.

Τραγούδια για τη φύση και τον έρωτα θα τραγουδήσει, για τον ερχομό της άνοιξης, η Δόμνα Σαμίου (Πέμπτη 20 Μαρτίου). ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι η ζήτηση των εννιακοσίων εισιτηρίων που εξασφάλισε η ΠΑΕ για τον αγώνα της Καλαμαριάς. Θα τη συνοδεύσουν: Οι φίλοι του Ηρακλή αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών στο γήπεδο για να σπρώξουν την ομάδα προς τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα. Σωκράτης Σινόπουλος, πολίτικη λύρα, Γιώργος Μαρινάκης, βιολί, Θοδωρής Γεωργόπουλος, κλαρίνο, φλογέρες, τζαμαρά, Αντρέας Παπάς, κρουστά. Μέχρι στιγμής οι "κυανόλευκοι" έχουν κερδίσει μόνο τον ΟΦΗ στο Παγκρήτιο.

Μια ταλαντούχα γυναίκα-λαϊκός μουσικός, η Ασπασία Παπαδάκη, από την Πλάκα Αποκορώνου και με καταγωγή από οικογένεια μουσικών, θα παίξει βιολί και θα τραγουδήσει χανιώτικα συρτά και παλιούς σκοπούς.

Έκτοτε πραγματοποίησαν αρκετές καλές εμφανίσεις, χωρίς όμως να καταφέρουν να πάρουν το τρίποντο.

Συνδυάζει τη δεξιοτεχνία στο βιολί με τη γυναικεία ευαισθησία. Τη συνοδεύει στο λαούτο ο αδελφός της, Παυλής Παπαδάκης (Κυριακή 23 Μαρτίου). Με τη χαρακτηριστική ποντιακή φωνή της θα εμφανισθεί (Σάββατο 22 Μαρτίου) η Ευλαμπία Νικολαΐδου (αδελφή του γνωστού Πόντιου τραγουδιστή Χρύσανθου Θεοδωρίδη), με τη συνοδεία του λυράρη Γιωργάκη Αμαραντίδη.

Ξεχωριστή παρουσία στο αφιέρωμα θα αποτελεί η Αλεξάνδρα (Παρασκευή 21 Μαρτίου). Πρόκειται για μία από τις τελευταίες σημαντικές ερμηνεύτριες τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, που έχει αποσυρθεί από τη δημοσιότητα, ενώ η τελευταία της δισκογραφική δουλειά ολοκληρώθηκε το 1983. Στις «Φωνές» θα τραγουδήσει (τραγούδια που την αγγίζουν) μόνη με τον ταμπουρά της.

Η Κρίστη Στασινοπούλου προσφέρει τραγούδια και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς στις «… ανάσες των κυμάτων» (Δευτέρα 24 Μαρτίου). Η Μάνια Παπαδημητρίου ετοίμασε ένα μικρό θέαμα με τραγούδια για έναν μουσικό (τον Διονύση Μαλούχο) και έναν ηθοποιό (Κυριακή 30 Μαρτίου). Η Μαριάννα Κορομηλά προσφέρει αφηγηματικές περιπλανήσεις στη μαγεία της Ανατολής (Τρίτη 1 Απριλίου).

INFO

Στις «Φωνές Cafe-Live» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9270.628).