Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( τενισ: αυστραλεζικο οπεν :: 17/1/2006 20:34:52) 

ΤΕΝΙΣ: ΑΥΣΤΡΑΛΕΖΙΚΟ ΟΠΕΝ

ΑΘΗΝΑ 2003: ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ ΜΕ 6.72

Β. Προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου

Νοκ άουτ η Λένα

Σε τροχιά μεταλλίου η Ξάνθου

1. Γύρω από το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιείται μια σειρά εξειδικευμένων όρων/φράσεων, όπως: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαρθρωτική πολιτική, θεσμική κρίση, δημοκρατικό έλλειμμα, ενιαία πράξη, δημοσιονομική πολιτική, πολυεθνικός δημοκρατικός θεσμός.

"Αντίο" με το καλημέρα είπε η Λένα Δανιηλίδου στο πρώτο Γκραν σλαμ της χρονιάς, αφού δεν μπόρεσε να κάνει την έκπληξη κόντρα στην Πάτι Σνάιντερ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΑΚΗΣ

Ποιο είναι το συγκεκριμένο περιεχόμενο των όρων στο κείμενο αυτό;

Η 24χρονη πρωταθλήτρια έχασε από την Ελβετίδα αντίπαλό της με 6-4, 6-3 στον α' γύρο του αυστραλέζικου Όπεν, συνεχίζοντας τις μέτριες εμφανίσεις της.

Τελικά η αναβολή έκανε κακό στο μίτινγκ ΑΘΗΝΑ 2003, αφού η ημέρα διεξαγωγής πλησίασε πάρα πολύ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού (Μπέρμιγχαμ, 14-16 Μαρτίου) και οι πρωταθλητές που πήραν μέρος απέφυγαν να τα "δώσουν όλα".

2. Από ποια συνθετικά αποτελούνται οι λέξεις: απαρχή, υπερβαίνω, συνεργασία, προϋπολογισμός, συναπόφαση, αναδιανομή.

Η δεύτερη μέρα του τουρνουά χαρακτηρίστηκε από νίκες των φαβορί στο ταμπλό των γυναικών, όπου εύκολα πήραν το εισιτήριο για το β' γύρο οι Κιμ Κλάιστερς, Αναστάσια Μίσκινα και Μέρι Πιρς.

Τους 1.000 θεατές αποζημίωσε πάντως η Νίκη Ξάνθου με το 6.72 στην 4η προσπάθεια (νικήτρια η Ρωσίδα Κότοβα με 6.74) που δείχνουν την καλή φόρμα της Ροδίτισσας.

3. Να σχηματίσεις προτάσεις με τις λέξεις: διευρύνω, εγχείρημα, συνδιαμορφώνω, διαφάνεια.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η δανέζικη Γκούντμε θα είναι η αντίπαλος της Αναγέννησης Άρτας στους "16" του κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γυναικών, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρσι, όταν οι Δανές είχαν προκριθεί με δύο νίκες.

Σαν να μην έφθανε το ότι έλειψαν οι υψηλές επιδόσεις, ήλθαν και τα επίσημα εγκαίνια του σταδίου της Παιανίας από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο να κόψουν τη φόρα στη Ρωσίδα Γελένα Ισινμπάιεβα που ήταν έτοιμη να επιχειρήσει την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στο επί κοντώ.

Αντίθετα, πιο εύκολη κλήρωση είχε ο Αθηναϊκός, που στους "16" του Τσάλεντζ καπ γυναικών θα αντιμετωπίσει την ισλανδική Βαλούρ, με τον πρώτο αγώνα στην Αθήνα και τον επαναληπτικό στο Ρέικιαβικ.

Το ρεκόρ πάντως ήταν δύσκολο να γίνει, αφού ενώ η Ισινμπάιεβα ανέβηκε στα 4.65 (έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 4.79), η πρώην κάτοχός του Σβετλάνα Φεοφάνοβα έχασε τρεις φορές τα 4.70, μένοντας στα 4.60. Στην 5η θέση η Έρικα Πρεζεράκου με 4.25 (ατομικό ρεκόρ) και στην 6η η Γωγώ Τσιλιγκίρη, επίσης με 4.5.

Τα παιχνίδια θα γίνουν στις 11-12 Φεβρουαρίου και στις 18-19 του ίδιου μήνα.

Στις σπουδαίες επιδόσεις της βραδιάς τα 2.33 στο ύψος του Γιουγκοσλάβου Ντριγκούτιν Τόπιτς, τα 8.26 στο μήκος του Ισπανού Γιάγκο Λαμέλα (κοντά στα 8 μ., με 7.97, και ο Δημήτρης Σερέλης, που πήρε την 3η θέση), τα 6.57 στα 60 μ. του Κιμ Κόλινς από τα Νησιά Σεντ Κιτς της Καραϊβικής (3ος Γκαβέλας και 4ος Θεοδωρίδης με 6.51, 5ος Χοΐδης 6.67, 7ος Τερζιάν 6.73), τα 20.35 στη σφαιροβολία του Σλοβάκου Μίλαν Χόμορακ, τα 7.13 της Ουκρανής Ζάνα Μπλοκ στα 60 μ.(4η Κοκλώνη 7.29), τα 3.36.86 του Πορτογάλου Ρούι Σίλβα στα 1.500 μ.(8ος Καρακατσάνης 3.42.26).

ΣΤΙΒΟΣ: Αμφίβολη εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή του Ασάφα Πάουελ στους Αγώνες Κοινοπολιτείας, που θα γίνουν το Μάρτιο στη Μελβούρνη.

Στο μήκος γυναικών να σημειώσουμε και τα 6.58 της Στέλλας Πιλάτου που φάνηκε συγκρατημένη μετά τα 6.80 στους Βαλκανικούς.

Ο Τζαμαϊκανός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ. δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον τραυματισμό του, εξαιτίας του οποίου παραμένει εκτός δράσης από τον περασμένο Ιούνιο.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Στη συμβολική τιμή των 26,37 ευρώ πούλησε μέσω δημοπρασίας το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που είχε κερδίσει το 1996 στο μονόζυγο ο Γερμανός Αντρέας Βέκερ, θεωρώντας πως το μετάλλιο ήταν βάρος γι' αυτόν… "Το έκανα για να απελευθερωθώ από το παρελθόν μου. Σύμβουλος των πράξεών μου είναι ο Θεός, αυτός με καθοδηγεί", δικαιολογήθηκε ο 36χρονος πρώην πρωταθλητής της ενόργανης, που ανήκει σε ευαγγελική αίρεση.